20 de nov. 2023

Les IX Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc van concloure amb èxit, consolidant-se com un esdeveniment crucial per la celebració i la preservació del ric patrimoni literari de les Terres de l'Ebre. Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa


Volem expressar-vos el nostre sincer agraïment  per la participació i contribució a les IX Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc "Dona, literatura i arts amb nom propi: passat, present i futur a les Terres de l’Ebre", un  esdeveniment que va esdevenir un èxit notable i que va enriquir la nostra comunitat literària.

Les IX Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc, sota el lema "Dona, literatura i arts amb nom propi: passat, present i futur a les Terres de l’Ebre", van tenir lloc amb gran èxit a la Biblioteca de Tortosa del 13 al 18 de novembre de 2023. Aquest esdeveniment anual s'ha consolidat com una oportunitat única per explorar i celebrar el ric patrimoni literari de les Terres de l’Ebre, amb un enfocament especial en la contribució de les dones en la literatura i les arts.

Amb la participació destacada de Rosa Cubles, com  a invitada d'honor, van concloure amb èxit, deixant una empremta significativa en la comunitat. La Biblioteca de Tortosa va demostrar el seu compromís amb la promoció de la diversitat i la riquesa del patrimoni literari de les Terres de l'Ebre, establint un precedent per a futures edicions d'aquest esdeveniment cultural fonamental.

Diversitat de Ponències i Activitats

Durant les jornades, els participants van tenir l'oportunitat de gaudir d'una àmplia gamma d'activitats que van incloure conferències, taules rodones, exposicions i fins i tot una ruta literària. La diversitat de les ponències va reflectir la riquesa del tema central, oferint perspectives variades sobre la influència de les dones en la literatura i les arts al llarg de la història. Es van destacar les veus de dones escriptores, artistes i intel·lectuals que han deixat una empremta important en les Terres de l'Ebre.

Reivindicació i Reflexió sobre el Paper de la Dona

Un dels objectius destacats de les IX Jornades de Patrimoni Literari va ser reivindicar i reflexionar sobre el paper de la dona en la literatura i les arts. Aquesta iniciativa va incloure la convidada d'honor Rosa Cubeles, llibretera jubilada de La 2 de Viladrich, que va inaugurar les jornades. Les temàtiques abordades van des de la representació de les dones en la literatura popular de les Terres de l'Ebre fins a qüestions contemporànies com el feminisme, la recerca etnolingüística i la figura de l'escultora i pintora Cinta Sabaté.

Passat, Present i Futur: Una Mirada Completa

Les jornades van oferir una visió completa de la relació entre la dona, la literatura i les arts en les Terres de l'Ebre. Es van abordar temes històrics, com el paper de les dones en la premsa tortosina dels anys 1900-1936, i es van posar de manifest les contribucions significatives de les escriptores ebrenques del segle XIX i principis del XX.

Pel que fa al present, es va explorar la identitat femenina en la novel·la catalana actual, amb una atenció especial a les autores de les Terres de l'Ebre. A més, les jornades van mirar cap al futur amb una taula rodona sobre literatura i entorns digitals, destacant la importància de la tecnologia en l'àmbit literari actual.

Arts Visuals i Performance Pedagògica

Les exposicions d'art van ser una part integral de l'esdeveniment, destacant la creativitat i diversitat d'expressió artística de les dones de la regió. A més, una performance pedagògica a càrrec de la companyia Explica Dansa va explorar la relació entre la dansa i la literatura, oferint una experiència en què la paraula i la dansa s'entrellacen.

Inclusió i Reflexió sobre el Futur

Un tema recurrent durant les jornades va ser la importància de la inclusió i la necessitat de continuar treballant cap a la igualtat de gènere en el món literari i artístic. A través de diverses sessions, es va abordar la importància d'assegurar un futur més igualitari i divers a les Terres de l'Ebre.

Conclusió i Perspectiva de Futur

Les IX Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc van concloure amb èxit, consolidant-se com un esdeveniment crucial per la celebració i la preservació del ric patrimoni literari de les Terres de l'Ebre. La Biblioteca de Tortosa, com a amfitriona d'aquesta trobada cultural, va demostrar el seu compromís amb la promoció de la diversitat i la riquesa del patrimoni literari local. Amb l'esperança de futures jornades, aquest esdeveniment continua sent una plataforma valuosa per a la promoció i la comprensió de la contribució de les dones en la literatura i les arts a les Terres de l'Ebre. #ixjornadesdepatrimoniliterariebrenc