22 de maig 2023

Coneixes ILERCAVÒNIA la plataforma digital de la Biblioteca Tortosa? Més de 20.000 referències sobre el nostre territori.



Agrupa tota la informació en format digital de què disposem en quatre col·leccions de documents diferents.
  • La col·lecció de premsa ara per ara és un enllaç que ens facilita la premsa digitalitzada de Tortosa des de l’any 1882 fins  al 1939, editada conjuntament per l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Tortosa.
  • La col·lecció d’imatges està formada per un bloc de  fotografies relacionades amb Tortosa i la seva gent i que procedeixen del fons de la biblioteca o donatius.
  • La col·lecció de publicacions és un recull monografies diverses. Hi ha un enllaç a Calaix, un dipòsit digital del Departament de Cultura de la Generalitat que neix amb la voluntat de garantir l'accessibilitat a la informació des de qualsevol lloc i moment. A més, també hi ha un parell de monogràfics: un sobre la figura de Cristòfol Despuig, autor dels Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa (1557), que vol ser una eina didàctica que faciliti l'ensenyament de la literatura i de la llengua catalana. I un altre sobre la figura de Marcel.lí Domingo, polític i escriptor català, que participà activament en la campanya a favor de l'autonomia de Catalunya l'octubre del 1918.

  • La col·lecció d'articles publicats als Programes de Festes de la Cinta entre 1906 i 1997  on hi podem trobar contribucions de F. Gimeno, Enric Bayerri, Jesús Massip, J. González Cirer, Gerard Vergés, Secundino Sabaté i més recentment Albert Curto o Ramon Miravall. Pel que fa a la temàtica és molt diversa, ens parlen tant de l'origen de la llegenda de l'Orde de l'Aixa, de la llegenda de Rubí, com dels retaules de la catedral, la Cucafera, la jota...Aquesta és la col·lecció en la que s’ha fet més èmfasi i en la que s’han focalitzat els esforços humans i tècnics.
Fes-li un cop d’ull: