9 de juny 2009

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA 50 ANYS DE MANS UNIDES.

Dimarts 9 de juny ales 19,30h
La Biblioteca Marcel.lí Domingo acull del dia 9 al 22 de juny l’exposició fotogràfica dels 50 anys de Mans Unides. A l'acte d'inauguració va assistir la Sra. maria Balart responsable de l'organització i el Sr. Regidor de Cultura, Joan Caballol.

El treball de Mans Unides als països econòmicament més empobrit reflecteix l’intent de milers de persones de pal•liar les greus penúries a les quals s’han d’enfrontar diàriament milions d’ éssers humans.

Aquesta exposició pretén fer un recorregut, en 25 plafons, per les principals mancances que afecten els diferents continents on Mans Unides recolza projectes des de 1960: Àfrica, Amèrica i Àsia.

Cada fotografia il•lustra alguna de les carències més representatives que es donen a sectors com l’educació, la formació professional, la sanitat, el medi ambient, la igualtat entre homes i dones o els drets humans. Es tracte de dades, de vegades demolidores, que mai haurien de caure en l’oblit.

Per altra banda , l’exposició vol ser també una exposició d’esperança, dels fruits d’un esforç materialitzat en diferents projectes de desenvolupament recolzats per Mans Unides. Els protagonistes de cada imatge són un exemple d’algun petit o gran èxit, aconseguit amb el seu treball diari; d’alguna necessitat coberta o d’un camí que s’ emprèn....

Què és Mans Unides?
Mans Unides és l’Associació de l’Església a Espanya per a l’ajut, promoció i desenvolupament del Tercer Món. És al seu torn Organització No Guvernamental per al desenvolupament (ONGD), de voluntaris, catòlica i seglar.
Aquest objectiu de lluita contra la fam i la pobresa es duu a terme mitjançant dues activitats complementàries:
• Donant a conèixer a la societat espanyola la realitat dels països en vies de desenvolupament.
• Recolzant i finançant projectes de desenvolupament a Àfrica, Amèrica i Àsia.
Mans Unides és la crònica d’un esforç per capgirar un món injust, que dura ja 50 anys.
També és la història d’un empenyorament per proporcionar una vida millor a milions de persones cada anys, de petits i grans projectes que arriben als llocs més remots, on sobreviure es quasi impossible.
La història de Mans Unides és, en definitiva, la continuació d’una lluita que comença el 1959, quan un grup de dones va decidir que “la major dificultat per acabar amb la fam que afecta el món és creure que no podrà aconseguir-se”. I declararen la guerra a la fam.
La Diòcesi de Tortosa es va involucrar en aquest projecte ja des de bon començament. Així, any rera any, i gràcies a la il.lusió i el treball de tantes persones arreu de tot el territori, es recolzen diferents projectes de desenvolupament. Al mateix temps són molt nombroses les activitats de sensibilització i d’educació per a la pau i la justícia que es porten a terme a les escoles, esplais, parròquies etc.
Enguany la recaptació que obtinguda anirà destinada als següents projectes:
1. Construcció i equipament de 2 laboratoris a l’escola de secundària de Nyarubuye
(Ugand.26.932 €
2. Ampliació de dispensari rural a Panachamoodu (Índia)74.546 €
3. Instal.lació de sistema de reg i abastiment d’aigua potable a les comunitats andines de San Marcos (Perú)107.530 €

Aquesta exposició és una mostra i un homenatge a l’esforç de milers de persones del Nord i del Sud, unides des de fa 50 anys per una finalitat comuna: fer desaparèixer les fronteres de la fam al món.

Presentació del llibre de Martí Gironella "La Venjança del bandoler"

Divendres 5 de juny ales 19,30h a la sala polivalent de la biblioteca