21 de febr. 2012

Dia Internacional de les Llengües Maternes, a la biblitoeca de Tortosa


 
Streaming live video by Ustream

Per cinquè any consecutiu a l’acte del Dia Internacional de les Llengües Maternes, que tindrà lloc el proper dimarts, 21 de febrer, a partir de les 18.45 h a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, i que es commemora a tot el món des de l’any 1999, quan la Conferència Nacional de la UNESCO així va proclamar-ho, amb l’objectiu de fomentar la reflexió i la mobilització al voltant de la diversitat lingüística i el multilingüisme.
Tindrem l’oportunitat de sentir l’article 2 de la Declaració Universal dels Drets Humans llegit en diverses llengües amb presència a la ciutat de Tortosa: El castellà, el francès, el rus, l’hindi, el tifinagh, el xinès, l’àrab o el romanès són algunes de les llengües que vindran a enriquir la lectura en català d’un article que ens il·lustra que els drets no estan limitats a les condicions politiques.
Tothom té tots els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració, sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició.
A més, no es farà cap distinció basada en l'estatut polític, jurídic o internacional del país o del
territori al qual pertanyi una persona, tant si és independent com si està sota administració fiduciària, si no és autònom, o està sota qualsevol altra limitació de sobirania
A continuació es llegirà el manifest de la UNESCO sobre aquesta commemoració.
L’acte serà amenitzat amb l’Audició del Grup de Corda de Música de Cambra d’Alumnes del Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Tortosa.
Per finalitzar, tast de cócs de les Terres de l’Ebre i mistela.
Durant tota la setmana es podrà veure el treball de les les escoles en l’exposició “La paraula que més estimo”, amb totes aquelles paraules que la quitxalla hagi triat en les llengües que hi ha actualment a l’aula, al barri o a la ciutat. A més, a la Biblioteca de Tortosa, a partir de les 15 h, la mainada podrà experimentar i conèixer l’escriptura en alfabets aliens al llatí, com el tifinagh (propi de la llengua magrebina amaziga), el cirílic, el xinès, l’àrab i l’hindi.


Us hi esperem!