21 de febr. 2011

El 21 de febrer es commemora el Dia Internacional de les Llengües Maternes de la UNESCO.

L'organisme va crear l'acte el 1999, per protegir la diversitat lingüística i cultural a tot el món.


El Dia de la llengua materna recorda els estudiants morts el 1952 en defensa del bangla, llengua dels bengalis.

La Conferència General, òrgan suprem de la UNESCO, va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l'elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.

D'acord amb estudis de la UNESCO, en els moments de més auge lingüístic, existien en el món entre 7.000 i 8.000 idiomes diferents. Avui, les llengües estan passant per un ràpid declivi i els lingüistes s'enfronten a la urgència de poder-les documentar totes per a la posteritat. Segons estimacions recents, la majoria de les 6.000 llengües que es parlen actualment arreu del món compten amb molts pocs parlants. La meitat en té menys de 10.000 i una quarta part del total menys de 1.000 parlants. Moltes d’aquestes llengües són en perill d’extinció.

Representants de deu de les gairebé 6.000 llengües maternes reconegudes per la UNESCO han manifestat la seva intenció de participar en l'acte d’avui.

La llista de llengües inclou anglès, àrab, berber, català, castellà, , francès, italià, xinès i wòlof.

Amb aquest acte volem demostrar que la convivència lingüística al nostre país és modèlica i que l'arribada de moltes persones de fora de l'àrea lingüística catalana és un nou repte per a la llengua i cultura catalanes. Tots podem enriquir-nos culturalment i lingüísticament i la llengua pròpia de Catalunya pot avançar amb molts nous parlats.