29 de gen. 2019

Xifres 2018 Biblioteca marcel.lí Domingo de Tortosa



La Biblioteca en xifres: balanç de l’any 2018!!!!


La Biblioteca Marcel.lí Domingo de Tortosa ha tingut en el transcurs de l’any, 159.952 visitants que representen una mitjana de 562 visitants per dia i ha realitzat 63.880 transaccions de préstecs de documents (llibres, DVD’s, revistes...). El nombre de préstecs de llibres ha augmentat lleugerament respecte a l’any anterior: n’hem tingut un 1,27% més que el 2017.
Dins el grup de llibres de ficció més deixats, la novel•la continua sent el gènere més sol•licitat pels usuaris. 'Muerte helada', de Ian Rankin, en l’apartat de novel.la d’adults ; i 'Pell de seda', de Vicent Sanhermelando, en l’apartat de novel.la juvenil; han estat tots dos títols de ficció que han tingut més sortida. I en l’apartat de col.lecció local 'Darrere els seus talons', de Francesca Aliern.
Dins el grup de llibres de coneixements per a adults, les seccions amb més préstecs han estat les d’Informàtica i d'Autoajuda. També han tingut molta demanda els llibres dels “Centres d’interès d’Aprenentatge d’idiomes”, de “Guies de viatges”, i “Formació”, sobretot els llibres per preparar oposicions.
Respecte als préstecs infantils, la secció de (9 a 12 anys) presenta un índex de préstec molt alt, per sobre de la resta d’àrees. Seguint els “com l'hi explico” i “ciències - dinosauris”. També els llibres per a nadons (de 0 a 3 anys) tenen molta demanda per part dels pares i mares que venen a la biblioteca i realitzen activitats familiars de foment a la lectura.
Tot i que el préstec d’audiovisuals continua en davallada, pel fet que molta gent està subscrita a canals de pagament, les demandes d’aquesta secció encara representen un 9,97% del préstec total. Les demandes de la secció de revistes equivalen a un 4,62% del préstec total. Els llibres representen el 82,6% del total. La resta són cd-rom i altres 0,47%.
I atès que la Biblioteca de Tortosa forma part del Mapa de Lectura Pública, i per tant ofereix el servei de préstec interbibliotecari, que permet accedir al fons de totes les biblioteques de Catalunya, això ens ha permès servir 1.964 préstecs interbibliotecaris i rebre 5.009 peticions fetes a altres biblioteques.
En aquests moments, la Biblioteca disposa d’un fons total de 120.695 documents (llibres, música, cinema…) i de subscripcions a unes 223 revistes i diaris. Aquest fons es troba a disposició de tots els usuaris i, cada mes, es duen a terme Guies de novetats i Guies temàtiques per difondre’l. I un Butlletí trimestral de novetats bibliogràfiques “FATO”.
Enguany, gràcies a les subvencions per a l’adquisició de fons del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya -una dirigida al suport de l’edició en català, i l’altra, de lliure elecció, a les quals cal afegir el pressupost propi de l’Ajuntament,- hem pogut incorporar 4.677 nous documents a la col•lecció.
Fins avui la biblioteca ha emès 28.226 carnets d’usuari, 647 dels quals s’han fet l’any 2018. Remarcar que qualsevol usuari que tingui un carnet d’una biblioteca del Sistema de Lectura Pública de Catalunya pot fer ús dels nostres serveis; tenen accés als serveis que ofereixen les altres biblioteques del país.
Dir també que al llarg del 2018 s’han fet 5.783 sessions d’internet en els terminals fixos de la biblioteca. I hi ha hagut 18.781 connexions de l’espai WI-FI.
Per altra banda, la biblioteca disposa de diferents canals a la xarxa per tal de difondre els serveis que oferim:
• Web: www.biblioteca.tortosa.cat 
• Bloc:  www.bibliotecamarcellidomingo.blogspot.com
• Facebook: @bibliotecamd
• Twitter: @bibliotecamd
• Instagram: @bibliotecamd
Enguany hem tingut 483.542 consultes a les xarxes socials i a la web de la biblioteca.
Mencionar també que al llarg de l’any 2018 la biblioteca ha organitzat 810 activitats, tant per al públic infantil com per a l’adult (exposicions, sessions de l’hora del conte, clubs de lectura, tallers, audicions, vistes escolars…), amb un total de 21.209 assistents.
Finalment, cal remarcar algunes millores fetes a l’equipament. D’una banda, s’ha cobert un espai nou a la segona planta, cosa que ha permès reconventir-lo en un Àrea Juvenil. En segon lloc, gràcies a una subvenció del Departament de la Generalitat de Catalunya per a adquisició de mobiliari i maquinari informàtic de biblioteques, i també amb fons propi de l’Ajuntament de Tortosa, s’ha adquirit nou mobiliari per a la sala jove.
En darrer lloc, també s’han substituït tot el maquinari de la biblioteca del públic i del personal, que s’havien anat deteriorant i s’han canviat alguns elements informàtics que havien esdevingut obsolets, com escáner, projector... i també s'han afegit vuit pcs nous per al telecentre ubicat a la segona planta de la biblioteca.