23 de des. 2011

El Ministeri de Cultura guardona la Biblioteca de Tortosa per tercer any

 

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa ha rebut per tercer any un dels premis Maria Moliner, que atorga el Ministeri de Cultura per a projectes d'animació a la lectura. Aquesta biblioteca ha estat un dels 300 equipaments de tot l'Estat triats pel projecte, SEGONA PLANTA: MAGATZEM D’IDEES Lectura, música i arts escèniques.
 
Aquest projecte es basa en les accions que la biblioteca realitza de dinamització juvenil amb tallers per al foment de la convivència i el desenvolupament personal amb joves de diverses cultures residents a la nostra ciutat.
- Organització de jornades temàtiques, conjuntament amb l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Tortosa. 
- Organització de Clubs de Lectura, tallers, xerrades i jornades als centres d’educació formal i no formal per al jovent, persones que treballen en l’àmbit del voluntariat i de la joventut per a donar a conèixer el programa “Magatzem d’idees”. I per a promoure la participació juvenil i el compromís social com a eina de  desenvolupament de la comunitat.
 La Campanya d’Animació a la Lectura Maria Moliner va néixer l’any 1998, amb l’objectiu de premiar els millors projectes o activitats desenvolupades per promoure la lectura de joves i infants.
El projectel Sumem véus lectura sense barreres va guanyar l’any 2010 el 1r Premi María Moliner, que el Ministeri de Cultura atorga a les biblioteques públiques de menys de 50.000 habitants. Un concurs que té per objectiu premiar aquelles biblioteques de municipis que duguin a terme un projecte únic que inclogui les accions d’animació a la lectura, l’eficiència i tasca bibliotecària, la integració social a la seva comunitat, així com l’ús de les noves tecnologies.

Les 300 biblioteques premiades reben lots bibliogràfics formats per 200 llibres infantils i juvenils i, des de 2002, els tres millors projectes reben, a més, premis en metàl·lic. Amb aquesta actuació s’incentiva els municipis i es desenvolupa una tasca de promoció de la lectura en llocs en què, molt habitualment, l’accés als llibres és força complicat.


El voluntariat lingüístic de la biblioteca de Tortosa participa en la 1a Jornada sobre experiències de voluntariat lingüístic a les Terres de l’Ebre




La I Jornada de Voluntariat Lingüístic del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre (CNLTE) s’ha organitzat per tal de compartir experiències comunes i per reconèixer l’esforç i la dedicació de les persones catalanoparlants que participen en el programa Voluntariat per la llengua.

La jornada va tindre lloc el dimecres 14 de desembre, a la seu del CNLTE. Hi van participar unes 40 persones, sis de les quals van formar part d’una taula rodona des d’on van explicar les seves respectives experiències com a voluntàries lingüístiques. Els membres de la taula eren voluntaris representants de diverses entitats: un d’Atzavara Arrels, un de la USOC, dos de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i dos del CNL de les Terres de l’Ebre, concretament el voluntari més antic i la voluntària més recent des que va començar el programa.

Després de les respectives intervencions, es va encetar un debat entre el públic on els assistents expressaven les seves opinions i dubtes en el marc de les preguntes plantejades als mateixos membres de la taula. L’objectiu era compartir i debatre experiències comunes.

Un cop acabat el debat, es va passar la projecció d’un dels capítols del 10 cites. El 10 cites és una sèrie de 13 capítols, emesa per TV3, que ensenya històries de convivència entre parelles lingüístiques.