30 de des. 2007

PRESENTACIÓ I INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ DEL CÒMIC - SILENCIOS , LA JUVENTUD DEL CAPITÁN TRUENO


L'exposició inaugurada aquest divendres 28 de desembre a les 19,30 en els passadissos de la Biblioteca Marcel·lí Domingo va comptar amb la presència del Regidor de Cultura de Tortosa, el Sr. Joan Caballol. Es tracta d'un recorregut per la història del personatge que va néixer en l'Editorial Bruguera. Entre el material exposat,podem veure la nova aventura del Capitán Trueno, 'Silencios, la juventud', realitzada pel dibuixant Alfons López i el guionista Josep Gálvez. Aquesta nova aventura conta amb el permís del creador, Víctor Mora, i d'Edicions B, que l'ha editat". En comparació de les historietes anteriors, 'Silencios, la joventud' és un àlbum amb dibuixos onírics, allunyats del realisme i del dibuix esquemàtic dels seus inicis, segons van comentar els seus autors".


A continuació els dos autors van fer una xerrada sobre aquest còmic.

“En 1956 apareixia un dels personatges clau en la història del còmic espanyol, el Capitán Trueno. En aquest àlbum, dos autors que llavors eren nens, Alfons López i Pepe Gálvez, han volgut donar l'altra mirada a aquell clàssic acostant-lo al gènere de la novel·la gràfica, amb un tractament d'intriga més que d'èpica, però sempre des de l'afecte i el respecte al seu esperit. Ens trobem, doncs, amb uns joves el Capitán Trueno i Goliath, immersos en un moment històric interesantíssim de la Península Ibèrica, que els regnes cristians i l'Andalus lluiten, conviuen i comercien. L'aventura estava allí i només calia sortir a buscar-la. En el 50º aniversari de la creació del Capitán Trueno, serveixi aquesta obra d'homenatge als seus creadors, Víctor Mora i Ambrós.”
Alfons López ja havia estat autor d'altres històries del personatge amb 'El Capitán Trueno, una de tantes versions humorísticas inspirades en l'heroi.


El lector té coneixement que el Capitán Trueno neix en la comarca gironina del Empordá, passa per Barcelona i Tortosa, on entra en contacte amb les tres cultures de l'època, l'àrab, la cristiana i la jueva. És una història molt de la terra, molt nostra, molt mediterrània… i per això hauran optat els seus autors per una opció menys parca i directa, més evocadora.

SINOPSI:
En aquesta última història, Alfons López i Josep Gálvez van explicar als assistents que se centren en la joventut del Capitán Trueno quan té 18 anys.
La història transcorreix en una travessia marítima i comercial rumb a terres sarraïnes. Li acompanyen el seu amic Goliath de Besalú i un tal Bernat, home de confiança de la família de Guillem. Després de fer escala a Barcelona, pararan en la Tortosa que limitava amb l'Alandalus, per a començar a involucrar-se en els assumptes d'uns altres, en aquest cas, un pobre musulmà acusat d'un assassinat que sembla no haver comès. La història conserva l'encant que mai ha abandonat als personatges creats per Victor Mora.