11 de maig 2009

Final V Certamen Lectura en Veu Alta a Tortosa



El divendres, 8 de maig de 2009, tenia lloc a Tortosa, per primera vegada, la final de les Terres de l’Ebre V Certamen Nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta. Han participat 12 centres de la nostra demarcació: 8 col·legis i 4 instituts.

Cada centre havia escollit un lector per cada categoria de concurs. Les categories són quatre: grumets vermells (Cicle Mitjà de Primària); grumets verds (Cicle Superior de Primària); Corsaris (1r i 2n d’ESO) i Tropa de Corsaris (3r i 4t d’ESO).

El jurat estava format per Josep M. Ferré, president del jurat i representant de la Fundació Enciclopèdia Catalana; Rosa Cobegues, de la llibreria La 2 de Viladrich, de Tortosa; Irene Prades, i Maribel Alqueza, directora i encarregada de la secció Infantil i Juvenil de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, de Tortosa, respectivament.






La lectura proposada per a la final ha estat /La volta al món en 80 dies. /Concorríem quatre centres i va ser difícil triar la guanyadora, estaven molt igualades, l’escollida va ser Montse Barberà, de l’IES Blanca d’Anjou, que acudirà a la final de Catalunya, al juny, i es realitzarà al Teatre Nacional de Catalunya.

La participació per categories ha estat la següent: 6 grumets vermells, 8 grumets verds, 4 corsaris i 4 tropes de corsaris.

L’alumnat participant ha rebut una bossa i un lot de llibres, que conté els títols triats per al curs vinent, els premiats han rebut una ràdio, una webcam,... segons la categoria.

El certamen ha comptat amb la participació de 155 centres de Catalunya i 10 finals intercomarcals.

És una molt bona iniciativa que arriba per primera vegada a les nostres terres. Cal esperar més participació per a l’any vinent.

L’experiència ha estat engrescadora: una sessió formativa per al professorat, que va tindre lloc a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, de Tortosa, al març, amb la reconeguda actriu i mestra, Mercè lleixà. Se’ns van enviar des de l’organització els apunts, els textos que havien de ser llegits a la final. I, en tot moment, hi ha hagut una comunicació fluïda i agradable amb la coordinadora del Certamen, Anna Canyelles.

Felicitem la Fundació Enciclopèdia Catalana per esta magnífica iniciativa que pot portar a donar una via de sortida al treball que s’ha de realitzar als centres sobre la lectura en veu alta, la lectura expressiva i comunicativa. No pretén fomentar la competitivitat, ja que es considera una faena col·lectiva de millora i autoexigència, el desig de perfeccionament.

Ja s’han editat les bases de participació del curs vinent, les podeu consultar a www.certamendelecturaenveualta.cat.
Us animem a participar-hi!