2 de març 2009

Conta contes amb Rock & Roll


L'hora del conte a càrrec d'Alba Rollàn

Dijous 26 de febrer a les 18h

Exposició "MARIA TERESA VERNET I REAL, COMPROMÍS DE GÈNERE I DE MODERNITAT"






Un cop complerts els cent anys del naixement de Maria Teresa Vernet i Real, "la personalitat literària femenina més destacada de la preguerra", segons la històrica periodista Anna Murià, l'Institut Català de les Dones vol donar veu a aquesta escriptora amb una exposició sobre la seva vida i obra.

Com ha passat amb altres noms de l'època, la seva figura es va anar dissolvent després de la Guerra Civil. A tot el que va significar el conflicte per als autors i les autores compromesos amb la catalanitat, cal afegir-hi el silenci voluntari en què Vernet va recloure's després del 1939 i que va acabar d'esborrar-ne les traces.

Per aquest motiu, l'Institut Català de les Dones vol recordar una escriptora ben singular, que va ser la primera dona a guanyar el Premi Joan Creixells de novel·la, l'any 1934. Va tenir el privilegi de ser la personalitat literària femenina de referència abans de l'entrada d'una altra gran figura, Mercè Rodoreda. Així, abans que l'autora d'Aloma comencés a fer-se ressò entre les lletres catalanes, Maria Teresa Vernet ja tenia "un públic molt addicte i molt nombrós", segons Cèsar August Jordana.

Pel seu volum d'obres, tant de creació pròpia com de traducció - més de vint - com pel paper destacat en la normalització de les escriptores (demostrat pel públic al qual ha arribat i per la seva capacitat de professionalització), Maria Teresa Vernet i Real es mereix, avui, un record decidit.