28 de març 2011

COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL

2 D'ABRIL DE 2011. La biblioteca s'adhereix a la commemoració llegint el manifest al programa de radio BIBLIOONES Dimarts 29 de març a les 12h.
Des del 1967, el 2 d’abril, coincidint amb la data del naixement de l’escriptor danès Hans Christian Andersen, l’IBBY promou la celebració del Dia Internacional del Llibre Infantil per tal de promocionar els bons llibres infantils i juvenils i la lectura entre els més joves.

Cada any, una secció nacional té l’oportunitat de ser la patrocinadora internacional del Dia del Llibre Infantil i selecciona dos reconeguts autors del seu país, un escriptor i un il·lustrador, perquè elaborin el missatge adreçat a tots els infants, el cartell que es distribueix per tot el món i se’n promogui la celebració a les biblioteques, centres escolars, llibreries, etc.
«Quan l’Arno va arribar a l’escola amb el pare, ja havien començat les classes.»

En el meu país, Estònia, quasi tothom coneix aquesta frase de memòria. Així comença un llibre. El títol del llibre és Primavera, fou publicat el 1912 i va escriure’l Oskar Luts (1887-1953), un escriptor estonià.

Primavera narra la vida dels infants d’una escola rural d’un poble al final del segle XIX a Estònia. Oskar Luts va escriure sobre els seus anys escolars. L’Arno en realitat és el mateix Oskar Luts en la seva infantesa.

Els investigadors estudien documents antics sobre els quals escriuen la història. Els llibres d’història parlen d’esdeveniments que han passat alguna vegada. En els llibres d’història no s’entén gaire bé com era la vida de la gent senzilla d’aquella època.

No obstant això, els llibres anomenats costumaris recorden fets que no trobem en els documents històrics, per exemple què pensava un noiet com l’Arno quan fa cent anys anava a l’escola. El llibre recorda els somnis dels infants, els seus dubtes, gustos i aficions. També recorda els pares dels nens, com haurien volgut ser ells i tot allò que volien per al futur dels seus fills.

Per descomptat que avui dia també es poden escriure llibres de temps passats i que sovint són apassionants. Però en realitat, un autor d’ara no sent les olors, els gustos, els temors i les preferències dels temps remots. Ell ja sap què ha succeït, tot allò que el futur amagava a les persones d’aleshores.

Els llibres recorden l’època en què han estat escrits.

Amb les novel·les de Charles Dickens sabem què li semblava, a un infant, la veda als carrers de Londres a mitjan segle XIX, quan Oliver Twist s’hi passejava. A través dels ulls de David Copperfield –que eren els mateixos ulls de Dickens- nosaltres també veiem tota mena d’individus que vivien en l’Anglaterra de mitjan del segle XIX, quines eren les relacions entre ells i quines eren les idees i emocions en què es fonamentaven. Com David Copperfield és també Charles Dickens, el qual no ha hagut d’inventar res; simplement ho sabia.

Els llibres ens fan saber què sentien realment Tom Sawyer, Huckleberry Finn i el seu amic Jim quan navegaven pel Mississipí al final del segle XIX, en el moment que Mark Twain en narrava les aventures: ell coneixia amb profunditat el pensament de la gent de la seva època sobre els altres, perquè hi convivia. Era un d’ells.

Les obres literàries que han estat escrites en la seva època, quan les persones d’aleshores encara vivien, són les que de manera més autèntica parlen de la gent del passat.

El llibre recorda. Aino Pervik. Traducció al català de Guillermina Gea.
Dia Internacional del Llibre Infantil (pdf).

La Biblioteca Marcel·lí Domingo apareix al llistat de Biblioteques que s’adhereixen a la celebració del Dia Internacional DEL LLIBRE INFANTIL

Molts centres docents i biblioteques celebren habitualment aquest aniversari mitjançant l’organització d’exposicions, trobades amb escriptors i il·lustradors, presentacions de llibres, sessions de llibrefòrum i activitats d’animació a la lectura.

Des de les quatre seccions de l’OEPLI s’anima principalment les llibreries i les biblioteques perquè organitzin actes al voltant de la figura d’Andersen.

Llistat de bibliotecas (pdf cast)

Exposició: L'Aigua sl S. XXI

 Exposició itinerant per les biblioteques públiques de Catalunya que apropa als temes clau de la sostenibilitat de l’aigua al nostre planeta.
Del 28 de març al 3 d’abril de 2011. TORTOSA. Biblioteca Marcel·lí Domingo


 
La Subdirecció General de Biblioteques, en col·laboració amb UNESCO de Catalunya-Unescocat posa en marxa una nova iniciativa de promoció de la lectura a les biblioteques públiques: una exposició de petit format per a tots els públics que vol promoure la reflexió i el debat sobre els aspectes socials, econòmics, culturals i ambientals que afavoreixen una gestió de l’aigua eficient i sostenible.

Amb aquesta exposició es vol complementar les activitats que organitzen les biblioteques de manera periòdica, així com cercar nous públics a través de despertar l’interès cap a productes culturals de qualitat i sobre diversos àmbits del coneixement.

L’exposició es basa en el primer i segon Informe de les Nacions Unides sobre el desenvolupament dels recursos hídrics al món, i ha estat elaborada pel Centre UNESCO de Catalunya–Unescocat, amb el suport de l’Obra Social Caixa Catalunya i la col·laboració del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

[dossier]