28 de febr. 2013

Club de Lectura fàcil. Els Castellers d’Oriol Chumillas. Coordinadora Esther Martí.

Club de Lectura fàcil. Els Castellers d’Oriol Chumillas. Coordinadora Esther Martí. Organitza Biblioteca. Col·labora CNL Dimecres 27 de Febrer a les 18 hores a la segona planta de la biblioteca.

Centres d'interès Març 2013 de la Biblioteca de Tortosa


Exposició de cromos i àlbums de futbol des de l'any 1920 fins al 1980



AQUESTA EXPOSICIÓ ESTÀ DEDICADA AL SENYOR JOSEP OTERO, MESTRE DEL FUTBOL. MESTRE DE MESTRES. (Bernat Navarro).

A partir de l’1 de març es podrà veure l’Exposició de cromos i àlbums de futbol des de l’any 1920 fins al 1980 de la família Navarro Prades a la planta baixa i als passadissos de la primera planta de la biblioteca de Tortosa.
Una exposició temporal amb un ganxo evident perquè qui no ha fet o intentat completar una col•lecció de cromos de jugadors de futbol? Gairebé un miler de cromos i un centenar d’àlbums que repassen tota la història del clubs, dècada a dècada, han estat reunits per a una mostra on qualsevol afeccionat o curiós podrà trobar un recordatori immediat de la seva infantesa o joventut.

Una exposició que parteix de la dècada dels 20,  en la que cromos van ser un suport utilitzat per diferents marques de tabac, xocolata o begudes refrescants. No serà fins a la postguerra quan surten a la venda els primers cromos perquè la gent els compri per si mateixos, sense necessitat d’adquirir aquells articles de consum diari que els adjuntaven com un detall cap al client o a manera de reclam. Des de llavors, any rere any els cromos de futbol s'han comercialitzat i, el que és més important, han passat de mà en mà, generant una activitat ociosa i fomentant la fórmula socialitzadora i propera, que es manté fins als nostres dies, malgrat la irrupció de les noves tecnologies en els hàbits dels joves.

Ara que ens anem fent grans és bo reviure aquests moments d’il•lusió que produïa el fet d’obrir un sobre de cromos, aquesta formidable recopilació es deu en gran mesura a la tasca de Bernat Navarro, que va començar fa més de 40 anys aquesta col•lecció. Darrere hi ha gairebé quatre dècades de rastreig i classificació, doncs Bernat es va iniciar en aquest hobby amb motiu de la visita al mercat de Sant Antoni "Vaig començar a comprar cromos de temporades anteriors, vaig rescatar algunes que tenia guardades a casa de la meva família, amics i amigues i vaig seguir fins fa pocs anys".

"Amb prou feines un 20% del que ha recopilat és el que pot veure a la biblioteca, el propi Bernat ho explica així: "El que hi ha aquí és el més vistós, però tinc més de 1.000 àlbums, i molts més cromos solts. El problema és que la biblioteca no disposa de suficient espai. En el tema dels cromos existeix un mercat bastant important, no és com la filatèlia, però en fires i internet és possible accedir a moltes col•leccions antigues”. Solament per veure el cromo de cadascuna de les temporades i xalar i recordar els temps en què sortíem al carrer amb els plecs de cromos subjectes amb gomes, per a canviar amb els companys de l’escola, amics i amigues val la pena anar a veure aquesta magnífica exposició.