22 de febr. 2012

VINCLES Projecte on els iaios i iaies són els protagonistes que es converteixen en contacontes per fomentar el gust per la lectura en els més petits.


 Aprofitant que el 2012 és l' Any Europeu de l'Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional  la bibliotea Marcel·lí Domingo engega un projecte on els nostres iaios i les nostres iaies ens animen a llegir per gaudir tots junts dels contes d'aquí i d’allí.


Vincles intergeneracionals i interculturals pretén facilitar l’envelliment actiu a través de l'aprenentatge i la convivència entre petits i grans i entre persones de diferents cultures, fomentant el diàleg i potenciant l'esperit solidari de l’alumnat al mateix temps. És un projecte que a més d'aportar nous estímuls a l’alumnat, fomenta el desenvolupament de valors, hàbits i actituds; per tal que ambdues generacions es mirin als ulls, es donin la mà i caminin juntes. Es pretèn fomentar l'esperit solidari de l’alumnat, així com aprendre de la gent gran i de les persones d’altres cultures.

OBJECTIUS del projecte:
- Potenciar el plaer de llegir i escoltar contes, creant nous entorns de lectura amb propostes engrescadores
per a aficionar l’alumnat a llegir.
- Oferir una proposta pedagògica d’APS que faciliti la participació de les iaies i els iaios en activitats.
escolars, brindant-los les eines necessàries perquè actuïn com a animadors de la lectura.
- Fomentar el coneixement de contes d’altres cultures i les relacions interculturals

Aquest projecte on hi participa la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, va adreçat a l’alumnat d’educació infantil i cicle inicial d’ensenyament primàri.

Són els iaios i iaies els protagonistes que es converteixen en contacontes i que tenen ganes de fomentar el gust per la lectura en els més petits. A més de participar en unes sessions formatives a la biblioteca, es comprometen tenir disponibilitat per anar unes hores a la setmana, o al mes, a una escola a explicar contes.
També el projecte esta obert a persones d’altres cultures que vulguin explicar contes dels seus països d’origen.

Les persones voluntàries i les escoles es poden inscriure directament a la Biblioteca Marcel·lí Domingo
de Tortosa i/o als correus i webs:
bmd@tortosa.cat/ www.biblioteca.tortosa.cat
unesco@unescotortosa.org / www.unescotortosa.org

Tríptic VINCLES pdf

Dimarts 28 de febrer de 2012 a les 18h a la Biblioteca Marcel.lí Domingo de Tortosa.
Acte de presentació Projecte APS Animació a la lectura Vincles intergeneracionals i interculturals
Els nostres iaios i les nostres iaies ens animem a llegir.



Intervindran:
  • Toni Pons. Associació UNESCO Tortosa
  • Josepa Vilurbina. Inspectora d’Ensenyament
  • Toni Martí. Director Serveis Territorials Departament
  • d’Ensenyament Terres de l’Ebre
  • Joaquin del Pino. Regidor Cultura Ajuntament de Tortosa
Presenten:
  • Irene Prades i Montse Esteve
En acabar degustarem dolços i sucs


Per cinquè any consecutiu celebrem a la biblioteca de Tortosa el Dia Internacional de les Llengües Maternes.











El Dia internacional de la llengua materna se celebra anualment des del 1999 per promoure la diversitat lingüística i cultural i el multilingüisme. La data representa el dia de 1952 quan estudiants que es manifestaven en reconeixement de la seva llengua, el Bangla, com a una de les dues llengües nacionals del que era Pakistan en aquell moment, van morir per trets de la policia de Dhaka, capital actual de Bangladesh.

Aquest any 2012 la commemoració està dedicada al plurilingüisme per a una educació inclusiva.

Per cinquè any consecutiu celebrem a la biblioteca de Tortosa el Dia Internacional de les Llengües Maternes,  i que es commemora a tot el món, quan la Conferència Nacional de la UNESCO així va proclamar-ho, amb l’objectiu de fomentar la reflexió i la mobilització al voltant de la diversitat lingüística i el multilingüisme.

Durant la tarda, la mainada va poder experimentar i conèixer l’escriptura en alfabets aliens al llatí, com el tifinagh (propi de la llengua magrebina amaziga), el cirílic, el xinès, l’àrab i l’hindi, gràcies a la col·aboració de persones coneixedores dels alfabets.



Volem agrair la presència de tots els assistents a l'acte del dimarts 21 de febrer a la biblioteca Marcel·lí Domingo, representants d’Insitucions i Associacions: 
•    Sra.Rosa Cid, regidora d’Educació de Ajuntament de Tortosa;
•    Sr. Antoni  Martí, director dels Serveis Territorials d’Ensenyament;
•    Sr. Camil Sampé, president del CPNL ;
•    Sra. Montse Esteve, presidenta de l’Associació Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa.
I també a tots els centres d'ensenyament de Tortosa que varen  participar amb els treballs del alumnat en l'exposició "Paraules que estimem": escola de Ferreries, Cinta Curto,  Mercè,  Remolins, Teresianes i I:E:S Cristòfol Despuig i I.E.S.Joaquim Bau. A més de l'Associació Atzavarra i Centre Obert.

Després de les presentacions i parlaments es va fer la Lectura del Manifest del Dia Internacional de les Llengües Maternes a càrrec de la Sra Roser Roldan, d'Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa

A continuació varem tenir l’oportunitat de sentir l’article 2n de la Declaració Universal dels Drets Humans llegit en diverses llengües amb presència a la ciutat de Tortosa: El castellà, el francès, anglès, el tifinagh, el xinès, l’àrab o el romanès. La presentació de l'alumnat que va llegir l’article  de la Declaració dels Drets Humans en les diferents llengües que es parlen a Tortosa, va ser a càrrec del Sr. Jordi Duran, director del Consorci normalització Lingüística.

Per concloure l'acte va tenir lloc l'audició del Quartet i trio de saxos dels alumnes del Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Tortosa

Tots van ser convidats a tast de cocs i mistela.

Durant tota la setmana es podrà veure el treball de les escoles en l’exposició “La paraula que més estimo”, amb totes aquelles paraules que el alumnat ha triat en les llengües que hi ha actualment a l’aula, al barri o a la ciutat.