6 de maig 2014

Exposició “1714, dibuixant el mite” a la Biblioteca Marcel·lí Domingo.



L’exposició posa en valor un material artístic i alhora històric: la recreació gràfica del setge de Barcelona i la visualització de la catalanitat a partir de dibuixos, caricatures, historietes i il·lustracions. Un material gràfic que de la mà d’artistes com Apel·les Mestres, Dionís Baixeras, o Josep Lluís Pellicer, però també d’il·lustradors i ninotaires com Junceda, Cornet o Llaverias, ha acabat conformant la iconografia del catalanisme. Una mostra pensada per a itinerar per les biblioteques públiques de Catalunya i que permet acostar-se d'una manera visual, dinàmica i fins a cert punt lúdica a un fet històric del qual celebrem l'efemèride el 2014.

El poble català, després d'un silenci forçat de més d'un segle, es reinventà culturalment i també gràficament al llarg del segle XIX. La premsa il·lustrada que es va publicar durant el període de la Restauració va contribuir a gestar els mites del catalanisme, des de la figura heroica de Rafael de Casanova esculpida per Rossend Nobas, a la sàtira mordaç de Felip V que apareix en revistes satíriques com  Cu-cut!, La Tralla, o L'Estevet. El rastre gràfic del catalanisme també es pot resseguir en la premsa infantil, en revistes com Patufet o La Mainada o publicacions culturals com D'Ací i d'Allà. L'arribada de la segona república representa també una eclosió gràfica d'aquesta iconografia, amb magistrals dibuixos d'Opisso o David Santsalvador, i que restarà soterrada durant la llarga època franquista per renéixer de nou durant la transició democràtica.

El Tricentenari a les biblioteques

L’exposició posa l’accent en els llibres il·lustrats i historietes que sobre el 1714 s’han editat més recentment, consolidant definitivament una iconografia, nascuda a finals del segle XIX, que ha ajudat a la construcció d’una identitat pròpia. "1714, dibuixant el mite" s'emmarca en els actes de del Tricentenari, impulsat per la Generalitat de Catalunya. Amb aquesta activitat, així com la resta d’esdeveniments que tindran lloc arreu durant tot el 2014, la commemoració pretén per una banda, promoure la memòria dels  orígens i les causes del present a través de fets clau de la  nostra història, i per l’altra, aprofitar la commemoració per suscitar un debat sobre el nostre present i el futur col·lectiu, posant en relleu el vincle persistent entre 1714 i 2014, el fil que uneix qui érem, qui som i qui serem.

Enllaços interessants


VINCLES al col·legi Sant Llatzer


La iaia Marita Ramírez fent  el conta contes al col·legi de St. LLatzer  per als nens i nenes de P3 i P4 " L’os gros que es menja la mosca" i "La Gallineta pel roja". Dimarts 6 de maig a les 10h.