5 de març 2010

Presentació del llibre "Alfabet per a adults" de Gerard Vergés, amb la participació de l'escriptor Xulio Ricardo Trigo i l'Alcalde de Tortosa, Sr. Ferran Bel

divendres 5 de març de 2010 a la sala polivalent de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa


Video


marfanta.com: [Vídeo] Gerard Vergés presenta 'Alfabet per a adults'

marfanta.com: [Vídeo] Gerard Vergés presenta 'Alfabet per a adults'

La Biblioteca Marcel·lí Domingo tindrà el primer llibre electrònic

El Govern introdueix els primers llibres electrònics en català a les biblioteques públiques de Catalunya

• Es distribuiran un total de 28 lectors de llibres electrònics a 20 biblioteques catalanes amb 249 títols diferents en català, castellà i anglès.
• Amb l’objectiu d’introduir les noves tecnologies i testar aquesta nova eina a les biblioteques públiques de Catalunya
• El Departament ja treballa en una plataforma tecnològica que permeti la descàrrega dels llibres electrònics des del web de les biblioteques


Fotos dels e-books: http://www.flickr.com/photos/40115459@N08/

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació introduirà a partir del 15 de març un total de 28 aparells lectors de llibre electrònic amb 249 obres en català, castellà i anglès a 19 biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a la Biblioteca de Catalunya.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és introduir aquesta nova tecnologia a les biblioteques públiques i avaluar la seva acceptació per part dels usuaris. També es vol fomentar el desenvolupament de col•leccions digitals de llibres electrònics per part de les editorials catalanes i un model de negoci especialment dirigit a les biblioteques del país.
Dels 28 aparells, 9 es distribuiran entre les biblioteques centrals de les ciutats de Girona, Lleida i Tarragona (tres a cadascuna) que gestiona la Generalitat i 3 a la Biblioteca de Catalunya (Barcelona). Els altres 16 es distribuiran a: sis biblioteques de la demarcació de Barcelona (Badalona, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Igualada, Mataró i Vilanova i la Geltrú); quatre aparells per a les biblioteques de la demarcació de Girona (Puigcerdà, Figueres, Palafrugell i Blanes); tres de la de Lleida (Mollerussa, Tremp i Balaguer); dos a la de Tarragona (Reus i el Vendrell) i un a les Terres de l’Ebre (Tortosa).

L’aparell lector que es distribuirà és l’Iliber Longshine DRM, dispositiu que incorpora també el menú en català.
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació distribuirà els aparells lectors amb tots els títols electrònics directament carregats al dispositiu.
D’aquesta forma, l’usuari de la biblioteca podrà rebre en préstec el dispositiu, per mitjà del qual podrà accedir a 110 obres en català de l’Editorial Edi.cat, 92 obres en castellà i 47 obres en anglès. Els títols en castellà i anglès corresponen a llibres clàssics de domini públic, és a dir, lliures de drets.
Les obres es troben en format epub, un del que té més possibilitats d’esdevenir estàndard.
L’usuari podrà disposar del llibre electrònic durant 15 dies, per tal de familiaritzar-se amb aquesta nova eina. Un cop retornat el dispositiu a la biblioteca, es demanarà a l’usuari que respongui a una breu enquesta on se li preguntarà la seva opinió sobre l’ús d’aquest nou format. La informació servirà per definir la millor manera d’incorporar els llibres electrònics a les biblioteques.
De forma paral•lela, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha establert ja un seguit de contactes amb editorials i empreses tecnològiques per desenvolupar una plataforma informàtica que permeti la descàrrega directa del llibre electrònic mitjançant el web de les biblioteques en règim de préstec. És previst que aquesta plataforma estigui en funcionament durant el 2010. El Departament oferirà a totes les biblioteques del Sistema Bibliotecari de Catalunya la possibilitat d’incorporar-se a aquest projecte.
El disseny d’aquesta plataforma ha de permetre obrir un nou mercat de negoci per a les editorials catalanes de venda de llibres electrònics a les biblioteques amb destí al préstec als seus usuaris.
Aquesta iniciativa forma part dels diferents projectes de digitalització que duu a terme la Subdirecció General de Biblioteques i que, per exemple, ha fet possible el disseny del cercador de col•leccions digitals catalanes Eureca! o la inauguració d’ARGUS , el nou catàleg de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona, Terres de l’Ebre i sis poblacions de les comarques de Barcelona. ARGUS incorpora un nou cercador inèdit a les biblioteques catalanes i nous serveis virtuals que l’usuari podrà utilitzar sense necessitats de desplaçar-se a la biblioteca.