30 d’oct. 2007

EXPOSICIÓ EL MÓN I UN LLIBRE A LA BIBLIOTECA



Del 30 d'octubre fins el 20 de novembre de 2007, a la planta baixa de la biblioteca Marcel·lí Domingo,es pot visitar l’exposició El món i un llibre: de l’escriptor al lector, una invitació a reflexionar sobre el camí que porta el lector fins al llibre i el llibre cap al lector. Com es produeix un llibre? Com arriba al prestatge? Què fa que el lector triï un determinat llibre? són alguns dels aspectes que planteja l’exposició.

Amb aquest muntatge, la Institució de les Lletres Catalanes tanca el cicle de tres exposicions dedicades a la cadena del llibre i la lectura: Qui és qui a les lletres catalanes. Els escriptors vistos pels fotògrafs (2005), centrada en els creadors; Llegim (2006), dedicada als lectors; i El món i un llibre: de l’escriptor al lector, que té per tema els mediadors que fan possible la trobada entre els llibres i els lectors.



El món i un llibre: de l’escriptor al lector és una producció de la Institució de les Lletres Catalanes, amb el suport de la l’Àrea de Biblioteques del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, i la col•laboració de TV3. Els comissaris de l’exposició són Antonio Ramírez, Núria Solsona i Txuma Sánchez.

3r SALÓ DEL LLIBRE DE BARCELONA


CLUBS DE LECTURA
Els lectors i els participants dels clubs de lectura ens trobarem a l’estand del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació del 3r Saló del Llibre de Barcelona el dimecres 21 de novembre.

Com funciona l’accés dels grups a aquestes trobades:
Preveiem que cada dia vinguin a l’estand persones dels clubs de lectura de les biblioteques públiques de Catalunya. Les trobades poden ser pel matí o per les tardes o, si la biblioteca ho desitja, poden venir amb els seus lectors a passar tot el dia.
En el cas de poblacions amb dificultats de transport públic, un autocar, facilitat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, farà una ruta per recollir els grups dels diversos municipis, portar-los al Saló i tornar-los al municipi.
En tots casos caldrà que el grup vingui acompanyat d’una persona responsable de la Biblioteca. Una persona de l’organització de l’estand vindrà a recollir-los al punt de cita de l’entrada del Saló i els lliurarà les entrades.

AUTOCAR DES DE TORTOSA
-Sortida: Dimecres 21 de novembre de 2007. A les 7 h.
Mercat del Peix, Av. Generalitat Tortosa.

-Hora de tornada: A partir de les 18h des de BCN.

Club de Lectura:El vigilant en el camp de sègol, del proper 26 de novembre

El vigilant en el camp de sègol de J.D. Salinger
L’AUTOR:
Salinger va néixer a Nova York el 1919, de pare jueu i mare catòlica. Estudià a la Valley Forge Military Academy i a les Universitats de Nova York i Columbia. Mobilitzat per l'Exèrcit el 1942, participà en el desembarcament de Normandia (1944) circumstància que ha influït força en la seva producció. Llicenciat el 1945, el mateix any començà a publicar els seus primers contes a la revista The New Yorker,que de seguida obtingueren una gran repercussió. Un d'aquests, la petita obra mestra A perfect day for bananafish ("Un dia perfecte per al peix banana", 1948, traducció catalana de Quim Monzó), retrat d'un personatge desficiat, que acaba en suïcidi, estava inspirat en la mort del seu company d'armes.
La seva única novel.la, The catcher in the Rye ("El vigilant en el camp de sègol", 1951) ha estat traduïda a gairebé totes les llengües amb gran èxit. L'estil i el plantejament (la lluita d'un adolescent contra la hipocresia del món dels adults) recorden Huckleberry Finn de Mark Twain. Les seves tres darreres obres s'ambienten al voltant de Seymour i la seva família, que s'inicia amb el magistral relat del seu casament i culmina amb l'auto-descripció de la seva destrucció, passant per l'univers místic dels seus germans.
Des de principis dels seixanta, Salinger deixà d'escriure, amagant-se de tothom, prohibint que apareguessin les seves fotos -o qualsevol altra il.lustració- a les reedicions dels seus llibres i negant-se a vendre els drets d'autor al cinema. Tot i la brevetat de la seva obra, és una de les més rigoroses de la literatura nord-americana, implacable anàlisi de les neurosis que assolen l'home inadaptat socialment.


Foto:Club de Lectura del 29 d'octubre de 2007 T'estimo si he begut de l'Ampar Moliner