16 de febr. 2023

XV Dia Internacional de la Llengua Materna 2023. Dimarts 21 de febrer, a les 18 h, a la biblioteca de Tortosa.


El dimarts 21 de febrer, a les 18 h, tindrà lloc a la biblioteca de Tortosa una nova edició de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna.

La diversitat lingüística es troba cada vegada més amenaçada amb un major nombre de llengües que desapareixen. Sabíeu que cada dues setmanes, com a mitjana, una llengua desapareix? Portant-se així tot un patrimoni cultural i intel·lectual. Es diu que el 43% de les 6.000 llengües que es parlen arreu del món estan en perill d'extinció. Per això, hi ha el Dia Internacional de la Llengua Materna, una jornada que pretén protegir els idiomes i dialectes de forma mundial.

Cada 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna amb un objectiu molt clar: preservar tots els idiomes i dialectes que es parlen arreu del món. Així mateix, també s'intenta protegir aquelles llengües més amenaçades i, amb elles, el seu patrimoni cultural, lingüístic i social.

Què és la llengua materna?

Quan parlem de llengua materna o llengua nativa, estem referint-nos al primer idioma que adquireix una persona quan neix i que, després, forma part de la seva vida com un instrument de comunicació.

Si més tard aprèn una altra llengua en el transcurs de la vida, aleshores aquesta serà considerada com una segona llengua.

Les llengües són un dret universal i representen una part de la identitat i de la idiosincràsia dels pobles. No obstant això, avui moltes d'elles estan en perill de desaparició a causa de les transformacions socials, culturals que estan ocorrent en l'àmbit mundial.

Amb el Dia Internacional de la Llengua Materna, s'intenta incentivar el multilingüisme perquè pugui ser inclòs en l'educació i la societat...

Dia Internacional de la Llengua Materna 2022: Per què se celebra el 21 de febrer?

El dia 21 de febrer va ser elegit per a la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna en record d'uns estudiants morts a trets per la policia quan es manifestaven pel reconeixement de la seva llengua Bangla que era un dels dos idiomes nacionals del Pakistan. Aquest succés va tenir lloc el 21 de febrer de 1952

La idea de celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna va ser una iniciativa de Bangladesh i es va aprovar a la Conferència General de la UNESCO de 1999. Tot i que va ser el 8 de juny de 2007 quan l'Assemblea General de les Nacions Unides va acollir la decisió adoptada per aquesta conferència.

Des d'aquesta data fins avui, a molts països s'organitzen activitats que reivindiquen els idiomes i dialectes parlats a totes les regions de la Terra.

A la biblioteca Marcel.lí Domingo ja fa més de 15 anys que ho celebrem amb els Amics i amigues Unesco Tortosa i el CNLTE i també hi participa Òmnium Cultural TE. Aquest any volem fer celebrar-ho coincidint amb el 80è aniversari de la nostra autora de Xerta Francesca Aliern i per aquest motiu hi haurà una lectura d'un fragment de la seva obra en diferents llengües. Per concloure l'acte hi haurà la intervenció del cantautor Noel Luna que ens porta temes nous de la Maria Mercè Marçal. I un brindis per a concloure la diversitat lingüística.