29 de febr. 2012

Presentació del projecte VINCLES intergeneracionals i interculturals: els nostres iaios i les nostres iaies ens animen a llegir, a la biblioteca de Tortosa


El dimarts 28 de febrer va tenir lloc a la sala polivalent de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa la presentació del projecte VINCLES. És tracta d’un projecte d'Aprenentage Servei que va adreçat a iaios i iaies i a l'alumnat d'Educació Infantil I i de Cicle Inicial. Un dels seus objectius més destacats és potenciar el plaer de llegir i escoltar contes, creant nous entorns de lectura amb propostes engrescadotes per a aficionar l’alumnat a llegir.

Aquest any 2012 ha estat declarat Any Europeu de l'Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional. Els dies 18 i 19 de gener es va celebrar la conferència inaugural d'aquest any europeu, organitzada pels ministeris danesos de Treball, Assumptes Socials i Integració, i Salut en estreta cooperació amb la Comissió Europea. La temàtica principal va ser la innovació i la resposta als reptes que suposa l’envelliment a Europa. Si ens parem a pensar un moment, a qui no li preocupa l'envelliment? O si més no, qui no s’ha plantejat quin serà el nostre paper en la societat quan tindrem 60, 70 o 80 anys?

Es per això que la societat cada vegada més aprecia la contribució de la gent gran en la col•laboració de tasques de casa, la comunitat, etc. i això és el que significa l'envelliment actiu. Aprofitar més la vida, no menys, quan ens fem grans. Entre tots hem de Sensibilitzar la societat sobre el valor de l’envelliment actiu i les seves dimensions, i garantir-ne una posició destacada a les agendes polítiques de tots els nivells a fi que es valori la contribució de les persones més grans a la societat i l’economia, que es promougui l’envelliment actiu, la solidaritat intergeneracional, la vitalitat i la dignitat de les persones, i centrar esforços per mobilitzar el potencial de les persones grans. A la biblioteca comptem amb més d’una vintena de voluntaris que ofereixen el seu temps a Canvi de res i que sense la seva col•laboració no podríem engenar molts serveis relacionats amb la lectura.

Ara amb el nostre projecte VINCLES hem intentat promoure activitats en les que puguin participar-hi i que serveixin per lluitar contra la discriminació per raó d’edat, superar els estereotips relacionats amb l’edat i eliminar barreres. A la presentació del projecte VINCLES van intervindré:
- Sr.Toni Pons de l'Associació UNESCO Tortosa que ens va fer l’explicació del projecte.
- Sra.Josepa Vilurbina. Inspectora d’Ensenyament, també ens va parlar del projecte com a proposta pedagògica d’APS que facilita la participació de les iaies i els iaios en activitats escolars, brindant-los les eines necessàries perquè actuïn com a animadors de la lectura.
- Sra. Montse Esteve, de l'Associació UNESCO Tortosa
- Sr.Toni Martí. Director Serveis Territorials Departament d’Ensenyament Terres de l’Ebre
- Sr.Joaquin del Pino. Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, que va fer la cloenda dels parlaments.

La presentació de l'acte va ser a càrrec d'Irene Prades, directora de la biblioteca. Després dels parlaments la coordinadora i dinamitzadora del projecte, la Sra. Pilar Saporta va explicar a tots els assistents el calendari i activitats del projecte. La Sra. Maribel Alqueza, personal de la biblioteca i part implicada en el projecte va intervindre informant de la tasca que es durà a terme el pròxims dies referent a la formació dels iaios i iaes per a participar en les sessions de conta contes.

Un berenar va ser la cloenda d'una magnífica tarda a la biblioteca de Tortosa amb  iaios i iaies, mestres i directius d'escoles de Tortosa, etc...

Moltes gràcies per la vostra assistència!