12 d’abr. 2014

Inauguració Exposició Memòria Democràtica a Tarragona. Un passat per a no oblidar







Una mostra que ha estat organitzada per l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona amb motiu del 75è aniversari del final de la Guerra Civil.

Va comptar amb la  presència del Sr.Ferran Bel i Accensi , Alcalde de Tortosa, Sra  Montserrat Giné i Giné, presidenta de l’Associació de Víctimes de la repressió franquista a Tarragona (AVRFT),i del Sr. Xavier Tolosana, comissari de l’exposició.



Aprofitarem per recordar algunes persones que apareixen a l’exposició i que són de Tortosa:
L’alcalde de la República, José Rodríguez, que va ser regidor i alcalde de Tortosa durant dos períodes en el transcurs de la Guerra Civil Espanyola. Va ser detingut i  se'l trasllada a la presó de Pilats. A Tarragona se'l sotmet a Consell de Guerra Sumaríssim i d’urgència. Condemnat a mort va ser afusellat el 8 d'agost de 1939, el mateix dia que el conegut i estimat doctor Primitiu Sabaté Barjau.
Josep Subirats i Piñana  polític, periodista, intendent mercantil i censor jurat de comptes català. També fou empresonat i condemnat per un consell de guerra sumaríssim a cadena perpètua (pena commutada l'octubre de 1944).Passà set anys a la presó de Pilats de Tarragona i en diferents batallons de penats.
 
I per últim tenim documents originals del soldat Tomàs Roige, que acrediten que fou ferit de guerra al front de Madrid, són alguns dels  testimonis de la història que trobareu en aquesta exposició, un passat per a no oblidar.