24 de nov. 2011

BIBLIOFORMA'T. La biblioteca de Tortosa col•labora amb els centres educatius en la formació i desenvolupament dels joves i dóna suport als mestres i a la comunitat educativa del municipi de Tortosa.


                             Alumnes de 3r i 4t d'ESO del Col·legi de la Consolació de Tortosa

La Biblioteca Pública Marcel·lí Domingo destaca l’anomenada competència digital i de tractament de lainformació, que té com a objectiu que l’alumne adquireixi habilitats per buscar, obtenir, processar i comunicar informació utilitzant diferents suports, especialment aquells relacionats amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

Amb la voluntat de donar resposta a aquesta necessitat d’habilitats que ajudaran l’alumnat a integrar-se amb èxit a la vida adulta, la Biblioteca Pública Marcel·lí Domingo ofereixen un conjunt de serveis pensats especialment per als infants i joves i pel professorat que també seran d’utilitat en les pràctiques pedagògiques.
Els joves d'ara són "nadius digitals" però que no saben que "més enllà de Google" hi ha "molta més informació", que els bibliotecaris anomenen "la Internet oculta '.

'Més enllà de Google: podem buscar informació acadèmica i científica on els alumnes aprenen que el que ells veuen a Internet és "la punta de l' iceberg ".
Un estudi PISA sobre lectura digital, ens indica que la destresa intel.lectual en la recerca, interpretació i avaluació de les dades és "baixa".
Per això, volem "ajudar a millorar habilitats i competències" en els àmbits següents. "

Al projecte final de recerca de Batxillerat, és "important" que els alumnes sàpiguen a on anar per buscar les dades que els interessen i que aquests siguin " rellevants ", motiu pel qual la Biblioteca organitza sessions de formació d’usuaris en un Pla de Competències en Informació.

En aquest sentit, des d'Internet es pot accedir, per exemple, a les bases de dades o els catàlegs de biblioteques, però que "no és possible accedir al contingut que comprenen si no es coneix la seva existència".

En aquest context, també s'inclou la informació científica que apareix en les revistes electròniques a les quals s'arriba a través de bancs de dades de pagament.

La tendència és que "vagin desapareixent les col.leccions en paper perquè es digitalitzen", fins i tot moltes ja neixen a la Xarxa "Els articles científics es troben tots digitalitzats. No obstant això, en manuals i obres de referència encara hi ha molt en paper”