31 d’oct. 2011
Gran Festa de la Castanyada a la biblioteca de Tortosa
Divendres 28 d'octubre a les 18h a la biblioteca de Tortosa.
La nostra castanyera va fer un conta conte de titelles a la Plaça de la Cinta i després moltes activitats de manualitats per a tots els xiquets i xiquetes assistents a la sala infantil de la biblioteca.
Per concloure la festa, regals per a tots... i globus per supost!!
Veieu com hem decorat la sala infantil, us agrada?
...Fulles de tardor ens conviden a participar en tots els actes que organitza la nostra companya Rosa.
Etiquetas:
Castanyada
28 d’oct. 2011
Novetats bibliogràfiques Setembre-Octubre 2011
Novetats bibliogràfiques Setembre-octubre 2011Novetats bibliogràfiques
Club de Lectura en Francès a càrrec de Fernanda Franquet, tots els divendres a les 19,30 h ores a la biblioteca de Tortosa
Etiquetas:
Club de Lectura en Francès
Xerrada sobre massatge metamòrfic, a la biblioteca de Tortosa
Etiquetas:
Xerrada
27 d’oct. 2011
Conta-Contes The three little pigs a càrrec de Silvia Panisello
Etiquetas:
conta contes anglès
26 d’oct. 2011
Festa de disfresses, Castanyada i Halloween aquest divendres 28 d’octubre a la Plaça de la Cinta a les 18 hores
Etiquetas:
Castanyada,
Halloween
24 d’oct. 2011
Tots els usuaris del Sistema de Lectura Pública ja poden accedir a la informació digital de les biblioteques públiques des de qualsevol ordinador
- Amb el carnet de biblioteca es poden consultar més de 40 revistes en català, bases de dades i enciclopèdies, entre altres documents
- Fins ara només es podia consultar aquesta informació des dels ordinadors de les biblioteques públiques
- Amb aquesta mesura el Departament de Cultura impulsa el consum d’informació digital de qualitat entre els usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya
Els més de 3 milions d’usuaris de les biblioteques públiques catalanes ja poden accedir des de qualsevol ordinador a les bases de dades, enciclopèdies, revistes i premsa de qualitat que ofereix la Biblioteca Electrònica del Sistema de Lectura Pública de Catalunya <http://www.gencat.cat/cultura/bibliotecaelectronica> . Per fer-ho només cal disposar del carnet de biblioteca i registrar-se com a usuari. Amb aquesta mesura el Departament de Cultura vol facilitar l’accés a continguts digitals de qualitat a totes les persones usuàries de les biblioteques públiques.
Fins ara ja es podia accedir a la Biblioteca Electrònica des dels ordinadors de les biblioteques públiques, però a partir d’ara es podran consultar aquests continguts des de qualsevol ordinador i amb independència de la ubicació territorial de la biblioteca. Al llarg d’aquest any 263.708 usuaris han consultat la Biblioteca Electrònica, i amb l’obertura d’aquesta eina es preveu un increment en el nombre d’usuaris.
Aquest nou servei està a disposició de l’usuari les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Ofereix accés a més de 40 revistes en català incloses al portal Quiosc.cat de temàtiques diferents com gastronomia, turisme, o música, així com a 600 mitjans de comunicació i a 42.000 notícies diàries a text complet de diaris espanyols i estrangers. També permet consultar obres de referència en llengua catalana, castellana, i anglesa; diverses enciclopèdies i altres documents com totes les lleis i jurisprudència de l’Estat i un manual en gestió empresarial, entre altres.
La Biblioteca Electrònica, que subscriu el Departament de Cultura per a totes les biblioteques públiques de Catalunya, ofereix als seus usuaris els recursos d’informació següents:
Mienciclo universal
És una plataforma que dóna accés a diverses obres de referència en llengua castellana: història universal, història gràfica del s. XX, geografia universal.
Quiosc.cat
Accés en format interactiu i multimèdia a més de quaranta revistes en català de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC).
Oceano Padres
Base de dades específicament desenvolupada per a pares i mares.
Oceano Salus
Base de dades que, amb una visió divulgativa, conté informació sobre anatomia, medicina, nutrició i salut en general.
Oceano administracion de empresas
Base de dades adreçada a estudiants i a professionals dels àmbits de l’economia i les ciències empresarials.
VLEX
Base de dades jurídica que conté la legislació (autonòmica, estatal i europea) i la jurisprudència a text complet dels Tribunals Suprem, Constitucional, Superiors de Justícia i Audiències Provincials.
Iconoce
Base de dades de notícies que inclou les edicions digitals dels principals diaris espanyols i estrangers des de 2001.
Més informació sobre la Biblioteca Electrònica:
Biblioteca Electrònica
[Els usuaris de les biblioteques públiques de la província de Barcelona seran redirigits per a la seva identificació al portal biblioteques de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona des d’on podran accedir als recursos subscrits pel Departament de Cultura i trobar altres recursos d’informació proposats per la Gerència de Serveis http://www.diba.es/biblioteques/bibliotecaelectronica/bdd_electroniques.asp>]
Vídeo promocional de la Biblioteca Electrònica
Cartell promocional i descripció dels recursos
Etiquetas:
biblioteca digital
Xerrada El paper de les institucions culturals en la promoció de la Salut a càrrec d'Irene Prades Ginovart, directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo (BMD)
Irene Prades Ginovart, directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo (BMD), de Tortosa, va explicar
com pot contribuir una biblioteca a la salut de la població mitjançant l’exemple de la BMD.
La BMD està situada al casc antic de Tortosa, un barri amb problemes de degradació social i urbanística i amb problemes de seguretat ciutadana. L’índex d’immigració del barri es troba per damunt del 40%, molt superior a la resta de la ciutat (22%), a més de tenir una important població gitana i una població autòctona envellida i empobrida. Aquests grups de població no sempre mantenen bones relacions entre ells. En aquest barri s’està aplicant el Pla de Barris (PINCAT: Pla Integral del Casc Antic de Tortosa).
Una biblioteca fomenta el diàleg intercultural i afavoreix la diversitat cultural (Manifest IFLA/UNESCO). Esdevé un agent de socialització. La lectura aporta benestar social i salut, atès que la salut (OMS) no és només l’absència de malaltia o discapacitat, sinó la presència de benestar en els àmbits psicològics, físic i social. D’altra banda, la BMD du a terme programes relacionats amb la salut. En destaquen la Biblioteca Sense Barreres, que aporta llibres a malalts, persone s amb problemes de mobilitat.. . i en el qual col·laboren les oficines de farmàcia, el Departament de Salut i voluntaris, entre altres; a més, el programa Sumem veus: lectura sense barreres ofereix llibres de lectura fàcil i la col·laboració de voluntaris per a la difusió de la lectura entre els discapacitats intel·lectuals. A més, la BMD acull discapacitats intel·lectuals que actuen com a suport en l’arxiu de documents i altres tasques com a col·laboració en la integració social.
Va presentar i moderar la taula Miquel Àngel Arasa i Favà, director regional de l’Agència de Protecció de la Salut a les Terres de l’Ebre. Va centrar el tema a partir dels models dels determinants de salut i del de desigualtats en salut per motius socials. Va exposar que actuant en el camp cultural, i especialment sobre entorns desafavorits i marginals, es pot aconseguir més cohesió social. Recordava l’argument de Michael Marmot que afirma que, atès que els principals factors determinants de la salut són els socials, cal actuar sobre les causes socials per millorar la salut. Un altre argument són les afirmacions de Gregorio Luri, que diu que el primer factor de fracàs escolar és la pobresa. Aquí es veu la funció que pot tenir una biblioteca pública en un entorn desafavorit.
D’altra banda, es pot considerar un entorn poc favorable als bons hàbits la publicitat d’aliments dirigida als infants, si els continguts que incorpora no són els adequats per a aquestes edats.
Finalment, les ciutats saludables representen una implicació dels ajuntaments que poden fer millorar la promoció de la salut en camps tan diversos com una infància més sana i segura o un envelliment més saludable mitjançant una actuació urbanística i una política que posa la salut al centre dels sistema.
Etiquetas:
Xerrada
Club de Lectura Octubre. Mitja dotzena d'ous de Jordi Pijoan
Etiquetas:
Club de Lectura
21 d’oct. 2011
Xerrada sobre IDEA STORE Model de biblioteques del S. XXI (Biblioteca de Londres). A càrrec de Clara Curto
Organitza biblioteca, Divendres 20 d’octubre a les 19,30 hores a la sala polivalent de la biblioteca
Etiquetas:
Xerrada
Conta contes Clau de fa. a càrrec de la companyia Alaigua Teatre
Organtiza Central de biblioteques Terres de l’Ebre. Col.labora biblioteca
Dijous 20 d’octubre a les 18,30 hores a la sala polivalent de la biblioteca
Dijous 20 d’octubre a les 18,30 hores a la sala polivalent de la biblioteca
Etiquetas:
conta contes
20 d’oct. 2011
Reading Club October
Etiquetas:
Reading Club
19 d’oct. 2011
Xerrada sobre Enric Valor, lingüísta i escriptor valencià. A càrrec del Professor de la Universitat de València Emili Casanova
Dimarts 18 d'octubre a les 19h i amb motiu del Correllengua 2011, va tenir lloc a la biblioteca de Tortosa Una xerrada i una exposició que ens acosta la important figura d'Enric Valor en el centenari del seu naixement.
L'exposició romandrà a la biblioteca fins al 31 d'octubre a la planta baixa i en horari de la mateixa.
Cal recordar que l'Acadèmia Valenciana ha designat l'escriptor i lingüista nascut a Castalla (Alacant) fa un segle, com Escriptor de l'Any amb la finalitat de reconèixer el llegat i la seva contribució a la recuperació de la llengua i la cultura dels valencians. Bona prova de la seva contribució a aquesta tasca és que ostenta el privilegi de ser l'únic que ha obtingut el reconeixement Honoris Causa per totes les universitats de la Comunitat Valenciana.
El professor Emigdi Subirats va fer la presentació de l'acte, destacant la importància d'Enric Valor com a lingüísta i escriptor valencià i gran defensor de la seva llengua.
La xerrada sobre l'autor va anar a càrrec d'Emili Casanova, filòleg valencià, Doctorat en Filologia Hispànica per la Universitat de València i actualment Professor de llegua catalana de la Universitat de València, que va assenyalar que la tasca d'Enric Valor ha estat molt important i destacat en diversos àmbits: el docent, el periodístic i en la seva faceta com a escriptor, sent una de les figures principals de la cultura i les lletres valencianes del segle XX ".
Etiquetas:
Xerrada
15 d’oct. 2011
La biblioteca de Tortosa participarà amb:"El paper de les Institucions Culturals en la promoció de la salut" a Els Dijous de Salu Pública: "Oportunitats per a la promoció de la salut dels entorns saludables"
ELS DIJOUS DE LA SALUT PÚBLICA: La biblioteca de Tortosa participarà amb:"El paper de les Institucions Culturals en la promoció de la salut" ;"Oportunitats per a la promoció de la salut dels entorns saludables" càrrec de la Directora de la biblioteca Irene Prades Ginovart.
Que tindrà lloc el dijous 20 d'octubre de 2011 de 13 a 14:30 h a la sala d'actes de l'edifici Josep Salvany del Departament de Salut (Roc Boronat, 81-95 BARCELONA).
Us comuniquem que es podrà fer el seguiment de la sessió per videoconferència des dels serveis regionals.
En aquesta nova edició es realitzarà la prova pilot per a poder fer preguntes mitjançant twitter, l'adreça és @dijousdesalut. Aquesta opció solament va adreçada al personal que segueix les sessions mitjançant streaming (seguiment sessió pels PC,s)
Que tindrà lloc el dijous 20 d'octubre de 2011 de 13 a 14:30 h a la sala d'actes de l'edifici Josep Salvany del Departament de Salut (Roc Boronat, 81-95 BARCELONA).
Us comuniquem que es podrà fer el seguiment de la sessió per videoconferència des dels serveis regionals.
En aquesta nova edició es realitzarà la prova pilot per a poder fer preguntes mitjançant twitter, l'adreça és @dijousdesalut. Aquesta opció solament va adreçada al personal que segueix les sessions mitjançant streaming (seguiment sessió pels PC,s)
Etiquetas:
salut
14 d’oct. 2011
Exposició Enric Valor, el valor de les paraules, a la biblioteca Marcel·lí Domingo
Organitza Comissió 11 de setembre. Col.labora biblioteca.
Del 17 d’octubre fins al 31 d’octubre. Planta baixa de la biblioteca
El 2011 es commemora el centenari del seu naixement, La Acadèmia Valenciana de la Llengua organitza aquesta exposició, que repassa cinc aspectes de l'autor: el personal, el rondallista, el novel · lista, el lingüista i els premis, homenatges i reconeixements que va rebre en vida.
Valor és l'autor que més llibres ha venut en valencià, entre ells la Flexió verbal, l'ambiciós d'Aleix o el Cicle de Cassana.
Valor és l'únic intel · lectual que ha estat investit doctor honoris causa per totes les universitats valencianes. Una altra iniciativa és Pobles de rondalles, aquelles localitats en què Valor recuperar la seva tradició. Entre elles figuren, Bèlgida, Cocentaina, Xixona, Petrer, Castalla, Sagunt o Dénia.
Nascut a 1911 a Castalla, Enric Valor és una d'aquelles figures intel · lectuals que són difícils de presentar a qui és aliè a la seva història, per la multitud de facetes i la importància de la seva obra. La seva aportació a la normalització del valencià va començar poc abans de la Segona República en revistes com El Tio Cuc i va continuar al llarg dels anys en diferents obres com la seva col · laboració al Diccionari Català-Valencià-Balear d'Antoni Maria Alcover, aportant vocabulari del valencià meridional.
VIDA I OBRA
Durant la Segona República va començar la seva activitat política des d'una posició nacionalista que va haver de refrenar després de la victòria franquista centrant-se en la seva obra literària. La seva faceta més coneguda va ser com folklorista, recopilant i fixant la tradició oral continguda en les Rondalles, conte popular valencià recuperat gràcies a valor. Encara que molts també ho recorden per la que va ser una de les seves obres més venudes La flexió verbal, manual de capçalera de molts estudiants.
La seva imatge, la d'un senyor gran amb barret, és pràcticament una icona. La seva figura va ser reconeguda en vida en nombroses ocasions sent doctor honoris causa per diverses universitats. Fins i tot es va promoure la seva candidatura per al premi Nobel poc abans de morir, esdevinguda fa deu anys. Les seves restes descansen des de llavors en el Cementiri General de València.
Etiquetas:
exposició
13 d’oct. 2011
Conta conte: Els barrufets músics i Felip Pedrell a la biblioteca de Tortosa
A càrrec de Maribel Alqueza, Rosa Tomàs, Cinta Mascarell i Vlad Breje
Dijous 13 d’octubre a les 18 hores a la sala polivalent de la biblioteca
Etiquetas:
conta contes
Taller per crear personatges a càrrec de la i·lustradora Cristina Losantos a la biblioteca de Tortosa
Taller d’il.lustracions com crear personatges (per a xiquets i xiquetes de 5 a 9 anys). A càrrec de la il.lustradora Cristina Losantos (Llicenciada en Belles Arts) II Premi Nacional d'Il.lustració al llibre "El flautista d'Hamelin" de la col.lecció Populars, de la Galera (1998). Organitza 50 anys de Cavall Fort amb la coproducció de TV3. Col.labora biblioteca.
Dijous 6 d’octubre a les 17,30 hores a la sala polivalent de la biblioteca.
Etiquetas:
taller personatges
11 d’oct. 2011
Exposició sobre Gerard Vergés, vida i obra a la Biblioteca Marcel·lí Domingo
Etiquetas:
exposició
10 d’oct. 2011
Pel·lícula de vampirs a la biblioteca Marcel·lí Domingo
Fa uns dies la biblioteca de Tortosa va ésser l'escenari per a una pel·lícula de vampirs a càrrec del conegut actor i director tortosí Andreu Castro, que va triar la biblioteca per rodar algunes escenes. Esperem veure-la aviat a la gran pantalla!
3 d’oct. 2011
Conferència sobre Verdaguer i Joan Arbó a càrrec de Llorenç Soldevila, en les VII Jornades d’Intercanvi Cultural Terres de l'Ebre
Divendres 30 de setembre a les vuit del vespre va tenir lloc la inauguració de les VII Jornades d’Intercanvi Cultural Terres de l’Ebre, en les quals Llorenç Soldevila va pronunciar la conferència “Verdaguer i Sebastià Juan Arbó”.
Benvinguda a càrrec del Sr.Joaquim del Pino, Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa i tot seguit:
Conferència a càrrec de Llorenç Soldevila, sobre Verdaguer i Sebastià Juan Arbó.
A l'acte va assistir també Albert Pujol, Director de la Fira del Llibre Ebrenc.
Organitza: Societat Verdaguer, Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic.
Col.labora:Associació Cultural Artur Bladé de Benissanet; Ecomuseu dels Ports d’Horta de Sant Joan; Ajuntament de Miravet; Ajuntament d’Arnes i
Biblioteca Marcel•lí Domingo de Tortosa
Etiquetas:
Conferència Arbó,
Verdaguer
Ruta Literària Cristòfol Despuig amb motiu de les VII Jornades d’Intercanvi Cultural Terres de l’Ebre, Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa
1a Ruta literària de Cristòfol Despuig a càrrec de Miquel Àngel Arasa l'autor del treball amb la participació de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa
20 h - Acte d’inauguració (Biblioteca Marcel·lí Domingo). Benvinguda a càrrec del Sr. Joaquim del Pino, Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa
Organització:
Societat Verdaguer. Societat Catalana de Llengua i Literatura.
Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic
Amb el suport i col·laboració de:
Associació Cultural Artur Bladé de Benissanet. Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. Biblioteca
Marcel·lí Domingo de Tortosa. Ecomuseu dels Ports d’Horta de Sant Joan. Ajuntament de
Miravet. Ajuntament d’Arnes. Espais Escrits. Institució de les Lletres Catalanes
20 h - Acte d’inauguració (Biblioteca Marcel·lí Domingo). Benvinguda a càrrec del Sr. Joaquim del Pino, Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa
Organització:
Societat Verdaguer. Societat Catalana de Llengua i Literatura.
Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic
Amb el suport i col·laboració de:
Associació Cultural Artur Bladé de Benissanet. Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. Biblioteca
Marcel·lí Domingo de Tortosa. Ecomuseu dels Ports d’Horta de Sant Joan. Ajuntament de
Miravet. Ajuntament d’Arnes. Espais Escrits. Institució de les Lletres Catalanes
Etiquetas:
Ruta Literària Cristòfol Despuig
Activitats octubre 2011 de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa
Etiquetas:
activitatsoctubre 2011
Biblioones arrenca el dimarts 3 d'octubre a les 12h la nova temporada de la Punta del Dimamant
L'emissora municipal arrenca el 3 d'octubre la nova temporada amb 14 programes de producció pròpia
Ràdio Tortosa estrena la nova temporada el dilluns 3 d'octubre, amb una graella farcida de programació pròpia, molt centrada en la en la potenciació de la identitat cultural i social de Tortosa i les Terres de l'Ebre i en la informació de proximitat.
La Punta del Diamant, dirigit i conduït per Núria Mora, es manté com el magazine que ocupa bona part de la franja matinal -d'11 a 13.00h.- amb dues hores de durada. Enguany inclourà nous espais temàtics, així com entrevistes, tertúlies i blocs ja consolidats com el Biblioones, Fem un tast o Menjar és salut, entre d'altres.
La informació guanyarà pes dins del magazine. A banda es mantenen els butlletins horaris i també s'ofererirà la informació d'àmbit nacional amb l'informatiu d'Antena Local, que produeix la Federació de Radios Locals de Catalunya.
Etiquetas:
radio
Subscriure's a:
Missatges (Atom)