9 de nov. 2023

Cartell de Cinta Sabaté per a les IX Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc. 'Dones, literatura i arts amb nom propi: passat, present i futur a les Terres de l'Ebre'. Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa


 Cinta Sabaté, destacada escultora, centrant-se en la seva contribució a l'art i la seva relació amb la literatura.

Gairebé sempre representa dones. La sinuositat i les corbes del cos femení donen joc, més que els volums de l’home. Però no es tracta només d’una qüestió estètica. Representa dones, perquè vol reivindicar-les.


Cartells de les ponències de les IX Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc. 'Dones, literatura i arts amb nom propi: passat, present i futur a les Terres de l'Ebre' que tindran lloc del 13 al 18 de novembre, a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.







 Presentem el programa de les novenes jornades de Patrimoni Literari Ebrenc que ja estan plenament consolidades, una edició en què l’eix temàtic són les dones i en què s’abordarà com la literatura es converteix també en una eina de transformació feminista“, ha explicat Lleixà. La inauguració de les jornades serà el 13 de novembre amb la llibretera Rosa Cubeles com a convidada d’honor i amb una ponència a càrrec de l’escriptora i professora universitària jubilada, Margarita Aritzeta, que parlarà sobre les dones i la literatura ebrenca i què significa mirar el fet literari des d’una perspectiva de gènere.

Les jornades seguiran l’endemà amb les ponències sobre el feminisme a càrrec de la professora de la UAB i periodista Amparo Moreno; les dones en la recerca etnolingüística a càrrec de la filòloga Àngela Buj i una ponència dedicada a l’escultora i pintora Cinta Sabaté, que farà la historiadora Núria Gil. Precisament, el cartell de les jornades és un dibuix de l’artista tortosina Cinta Sabaté, coneguda per les seues figures de dones i la maternitat.

En l’apartat dedicat al passat, les jornades abordaran temes com el paper de la dona en la premsa tortosina (1900-1936), a càrrec de la filòloga Carme Gombau o la figura d’Enriqueta Ferrús, a càrrec de l’escriptora Núria Menasanch. La programació es completa també amb la conferència de la doctora en Didàctica de la Llengua i la Literatura, Marta Tena.

Pel que fa al present, les jornades inclouen la ponència de l’editora i periodista Laura Fabregat i de l’escriptor Emigdi Subirats. I, finalment, el divendres 17 s’ha programat una taula rodona amb el títol ‘Literatura i futur, els entorns digitals’ i una performance pedagògica a càrrec de la companyia Explica Dansa sobre la relació entre la dansa i la literatura.

A més de les ponències, les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc inclouen una ruta literària i activitats complementàries com l’exposició ‘Dones rurals, dones de les Terres de l’Ebre’, de l’Institut Català de les Dones o l’exposició ‘Vespres’, de poemes de Zoraida Burgos i olis sobre arpilleres de Manolo Ripollés.


IX Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc. 'Dones, literatura i arts amb nom propi: passat, present i futur a les Terres de l'Ebre' que tindran lloc del 13 al 18 de novembre, a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.



Aquestes Jornades ens faran reflexionar sobre com es pensa la història de les dones a partir de la literatura femenina en tots els gèneres i altres vessants artístics, i també com la literatura esdevé una eina de transformació feminista