23 de nov. 2009

Recital Poètic "A l'ombra de Gerard Vergés"


Recital Poètic "A l'ombra de Gerard Vergés"

L’activitat teatral a l’IES Sòl-de-Riu es porta desenvolupant des del curs 19971998.
Des del primer any hem comptat amb la col·laboració del Grup de Teatre Gresol, ’Alcanar i estos darrers anys, des de 2006, s’ha comptat amb el suport del Pla Educatiu d’Entorn de l’Ajuntament d’Alcanar.

Hem culminat l’activitat amb dos representacions: a la Roda de Teatre Infantil i Juvenil, que organitza el CRP Montsià i a l’Auditori Municipal J. A. Valls, d’Alcanar.
En els dos darrers anys hem fet una secció poètica, la primera va ser dedicada a Trinitari Fabregat Chimeno (1912-1994) i la d’enguany a Gerard Vergés.

La importància de l’obra de Gerard Vergés, al conjunt de les terres de l’Ebre i a Catalunya, ve demostrada pel conjunt d’homenatges al voltant de la seua persona i obra que s’han vingut celebrant en els darrers temps i ens ha fet pensar que seria interessant oferir este petit recital a diferents institucions del territori: biblioteques, centres educatius, etc...

La selecció inicial abastava tota l’obra poètica de Gerard Vergés, però el muntatge final ha quedat limitat a Long play per a una ànima trista (1986), una majoria de poemes amorosos i alguns amb un toc cívic que ens ha semblat que podien ser els que podrien connectar amb més facilitat amb un públic adolescent. Tot i que podem trobar este to als altres llibres poètics: L’ombra rogenca de la lloba (1982), poema extens, difícil de fragmentar i que em sembla més apropiat per a una sola representació.

Hem posat entre parèntesi el nom de l’alumne que recita el poema. El resultat ens ha paregut força emotiu i s’ha de destacar el valor de l’excel·lent selecció musical d’acompanyament per als poemes de Alberto Alonso.

Complementem el recital amb un petit muntatge audiovisual que recull imatges relacionades amb Gerard Vergés.
Tot això dirigit a la gran persona i poeta que és Gerard Vergés. Amb la nostra més profunda admiració i amb el desig de contribuir a la divulgació i coneixement de la seua obra, sobretot entre els més jóvens.

Un dels objectius de la Biblioteca Pública Marcel·lí Domingo és el de projectar la realitat col·lectiva de les Terres de l’Ebre, el seu dinamisme cultural i coneixement de la coneixement de la seua obra, sobretot entre els més jóvens.
Tomàs Camacho Molina
Professor de l'IES Sól de Riu d'Alcanar



Un dels objectius de la Biblioteca Pública Marcel·lí Domingo és el de projectar la realitat col·lectiva de les Terres de l’Ebre, el seu dinamisme cultural i social.

En aquest cas, pretenem, per una banda, apropar i donar a conèixer l’obra poètica d’un dels autors ebrencs més importants de tots els temps, Gerard Vergés, sense abandonar la seua vessant humana, i, per una altra, contribuir a la difusió de les activitats culturals (teatre, poesia...) que l’alumnat dels centres de les nostres terres porta a terme orientats pel seu professorat i que, sense dubte, contribuïxen a la seua formació integral, a la vegada que consoliden el seu futur com a lectors, com a escriptors, com a espectadors d’activitats culturals, com a hòmens i dones.

És per això que la Biblioteca Pública M.D. obre gustosament el teló del seu
escenari i convida tothom a la representació i al recital de l’alumnat de l’IES Sòlde-Riu d’Alcanar.
Irene Prades
Directora de la Biblioteca Pública Marcel·lí Domingo de Tortosa

Recital Poètic "A l'Ombra de Gerard Vergés" Tortosa, el 20 de novembre de 2009




Gerard Vergés: parla des del seu rigor crític de i des de la seua humilitat

Gerard Vergés és autor d'una interessant obra lírica i narrativa. Gerard Vergés és farmacèutic i professor universitari. L'any 1981 va publicar el seu primer llibre, un poemari que porta per títol "L'ombra rogenca de la lloba", guanyador del premi Carles Riba. Vergés també va ser guanyador l'any 1997 amb la Creu de Sant Jordi.


Biblioteca Marcel·lí Domingo 11 de maig de 2009
Sies.tvCanal de siestv


Recital Poètic "·A l'ombra de Gerard Vergés"

Realitzat per alumnat de l'Institut Sòl-de-Riu d'Alcanar el passat 20 de novembre de 2009, a les 19 hores, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, de Tortosa.