11 d’oct. 2010

Presentació del llibre: "Flors de sal" de Conxita Jiménez Abril (textos) i Jordi Amenós Basora (fotografies)









OBRA I AUTORS

Flors de sal és una obra poètica i didàctica, literària i visual, que canta i descriu la desembocadura d’un riu mític i remorós, un paisatge amb figures: el Delta de l’Ebre. Són presents de manera directa i metafòrica les flors de sal —unes formes de sal marina pura obtingudes amb tècniques tradicionals—, i molts altres elements del medi.
Observar, sentir, voler, somniar, ser natura, mouen l’acció del caminar endins i enfora i el seu relat líric. Unes imatges ens porten realitat i somni i surrealisme —veure muntanyes salines i lunars en el lloc més pla del món. Unes glosses de les paraules ens apropen al significat científic i/o popular. Un plànol ens situa en els llocs i ens invita a viatjar de manera guiada pel laberint d’aquesta petita i canviant península d’al·luvió fluvial en un dels suds del país.
Aquest llibre reflecteix la manera de parlar, d’escriure, de crear, de viure i sobreviure, de construir i organitzar-se de la gent que viu i sobreviu en aquest entorn salvatge i domesticat, colonitzat i verge, explotat i protegit, dur i plàcid, etern i efímer, de terra i aigua, aigua dolça i salada, i tot un seguit d’oxímorons com la bona poesia. Aquest llibre és una ofrena d’amor i alhora una proposta original i seductora que enriqueix el calidoscopi deltaic i la nostra cultura més mediterrània i antiga.
Conxita Jiménez Abril ha viscut a Tortosa i a Tarragona. Llicenciada en Dret i funcionària de Justícia. Escriu des de ben petita i ha publicat narracions curtes i poemes en llibres individuals i col·lectius. És alumna de l’Escola de Lletres de Tarragona.
Jordi Amenós Basora viu des de sempre a la ciutat de Tarragona. Llicenciat en Història i escultor. Amant de la fotografia, ha realitzat exposicions públiques de temàtica social i natural. Se sent molt vinculat al Delta des que va treballar diversos estius a l’alberg l’Encanyissada del Poble Nou.