27 d’oct. 2009

Club de Lectura .”El Silenci dels arbres” d’Eduard Màrquez

Dimarts 27 d’octubre a les 19,30 hores a la Biblioteca

És un llibre ple de frases i fragments de gran bellesa i emoció. Compartim alguns d'aquests fragments amb vosaltres, i amb els membres del Club de Lectura de Tortosa i el seu propi autor, que ens varem trobarem el 27 d'octubre a la sal polivalent de la biblioteca.
"Que la música arribi on acaba el silenci dels arbres".
"De tant en tant les detonacions i les sirenes sacsegen la superfície pestilent del silenci."
"La claror, retallada per les finestres sense vidres, desvetlla la brutícia del terra."
"Necessito com mai sentir la serenor del glaç."
"Vam equivocar-nos en pensar que podríem viure junts, i el temps ens va arraconar al fons de la nostra rancúnia."
Un comentari més acurat, al blog Anticànons.

Visita a la biblioteca de la Comunitat Musulmana de Tarragona

Dissabte 24 d'octubre a les 12h
La Comunitat musulmana de la població de Tarragona va interessar-se per les restes arqueològiques que es troben a la planta baixa de la biblioteca i que pertanyen a l'època andalusí S.XI aproximadament.
A continuació varem realitzar una visita turística per diversos indrets de la nostra ciutat.


Conferència “Una educació pública de qualitat i per tothom?”,


Conferència “Una educació pública de qualitat i per tothom?”, a càrrec del senyor Ramon Sitjà i Domènech, mestre i col·laborador amb la Universitat de Vic, ex alcalde de Manlleu i ex director del CEIP Andersen de Vic.

Per què aquesta xerrada? Perquè ens preocupa la convivència entre la població immigrant i l'autòctona. Perquè s'ha generalitzat un discurs que engloba menyspreu, desconeixement i comentaris de caire racista envers la població tortosina immigrant. Aquest discurs es veu afavorit perquè hi ha pocs punts de trobada comuns, que propicien un desconeixement mutu que origina prejudicis.


Per què l'educació? Creiem que l’educació és una de les eines més importants que tenim per potenciar la convivència i coneixença entre les diferents realitats culturals de Tortosa. Molta població immigrant jove només viu en un entorn d'immigrants al barri, a la família, amb les amistats i també a l'escola. Però l'escola no hauria de reproduir aquest entorn, aquest gueto, l'hauria d'enriquir perquè aquestes futures ciutadanes de Tortosa tinguen també altres referències socials. I des de menuts, l'alumnat de Tortosa hauria de conèixer les altres realitats culturals de la seua ciutat, per potenciar així la coneixença en les dues direccions. Xiquets i xiquetes no tenen prejudicis, i la construcció d'una societat basada en la convivència i el respecte ha de començar a l'educació primària, amb l’exemple.



Per què el model de Vic? Vic és una ciutat amb moltes semblances a Tortosa, amb zones “gueto” on viuen bàsicament immigrants, té 38.964 habitants (per 35.734 de Tortosa) i un percentatge oficial d'immigració del 23% (Tortosa en té un 21'12%). I com a Tortosa, hi havia dos col·legis públics amb un percentatge altíssim d’alumnat immigrant. A Vic es va apostar per repartir la població escolar immigrant equitativament entre els centres públics, amb la col·laboració de l’escola concertada