3 de març 2009

CENTRE D'INTERÈS:CUIDEM I RESPECTEM EL PLANETA

La biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa ha editat per al mes de març una guia “Cuidem i respectem el nostre planeta”.

Aquesta guia serà de gran utilitat per als pares, professors i alumnes que vulguin conscienciar i sensibilitzar envers problemàtiques ambientals com: reciclatge, estalvi d’aigua i eficiència energètica.






RESUM SETMANAL DEL 2 AL 6 DE MARÇ DE 2009 (PII)PROJECTE ITINERANT INTERCULTURAL

TALLER DE MANUALITATS:

Comencem un nou mes i, també, una nova quinzena. És aquí on el nostre Gomet Astrònom ja s’ha cansat del seu viatge Espacial i ha decidit fer un aterratge en algun planeta del Sistema Solar. L’escollit ha estat el planeta Terra, i durant aquesta quinzena el nostre personatge es dedicarà a conèixer aquest bonic planeta, indagant el tipus de vegetació, animals, i d’altres afers a què es dediquen les persones.
És per això que en el nostre Taller d’activitats es veuran reflexades totes aquelles activitats que més han agradat al nostre Gomet Astrònom.

DILLUNS 2
TALLER DE MANUALITATS:
FEM UN GIRASOL
DIMARTS 3
TALLER DE MANUALITATS:
BALENA DEL MAR
DIMECRES 4
TALLER DE JOCS:
LA TERRA AMB UN TRENCA-CLOSQUES
I ANIMALS EN PERILL D’EXTINSIÓ
DIJOUS 5
TALLER DE MANUALITATS:
EL MEU MARC DE FOTOS
DIVENDRES 6

Taller de LECTURA EN VEU ALTA a la biblioteca



A CÀRREC DE L'ACTRIU MERCÈ LLEIXA.
-ORGANITZA FUNDACIÓ ENCICLOPÈDIA CATALANA AMB L'ESCOLA. V CERTAMEN NACIONAL INFANTIL I JUVENIL DE LECTURA EN VEU ALTA CURS 2008-2009

Exposició XEIC! "Paraules de l'Ebre"

A la planta baixa de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, fins el 15 de març



De sobre, enmig del guirigall, em sembla sentir una veu coneguda, un crit estrany per a tothom, però no pas per a mi: “Xeic!” [...] El seu crit no podia fallar, i ell ho sabia. “Xeic!” és el crit apel·latiu inconfusible (deixa potser dels moros) de la Ribera i del Baix Ebre. Si entre els passatgers hi hagués hagut altres riberencs (de Móra, de Miravet, de Tortosa, etc.) haurien girat el cap, igual que jo.

Hem volgut iniciar este recorregut per les paraules ebrenques amb un paràgraf extret del dietari Viatge a l’esperança, una de les obres més celebrades de l’escriptor Artur Bladé i Desumvila (Benissanet 1907-Barcelona 1995). Corria l’any 1956 i l’autor riberenc acabava d’arribar al port de Santander després de setmanes de viatge a bort de l’ Irpinia. Feia 14 anys que Bladé vivia exiliat a Mèxic i, tot just arribar a la península Ibèrica, la veu potent del seu amic Antoni Terré, de Móra d’Ebre, li donava la benvinguda a casa nostra: “Xeic!”. Així encetem este viatge per les paraules de l’Ebre, amb l’esperança de contribuir a mantindre viu el lèxic propi del territori central del domini lingüístic del català.