26 de març 2012

BOOKCROSSING 2 D'ABRIL DIA NTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL per commemorar el naixement de Hans Christian Andersen. Biblioteca de Tortosa


 Com ja sabeu, el dia 2 d’abril se celebra a tot el món el DIA NTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL per commemorar el naixement de Hans Christian Andersen. L’OEPLI i les seves quatre seccions ─ ClijCAT/Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, Consejo General del Libro Infantil y Juvenil, GÁLIX i Galtzagorri Elkartea─, a l’igual que cada any, volem celebrar aquesta diada per difondre entre els nens i nenes de la nostra població el missatge de l’escriptor FRANCISCO HINOJOSA i el cartell de JUAN GEDOVIUS, que aquest any ha preparat la secció mexicana de l’BBY, i que trobareu a la web: http://www.oepli.org/pag/cat/dia.php.

 Per a aquest any la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa us proposa fer un brookcrossing. L’OEPLI i les seves seccions, com a representants de l’IBBY, promovem aquesta celebració i demanem a totes les entitats col·laboradores que  ajudin a fer arribar el missatge i el cartell a tots els infants del nostre país.

 Bookcrossing
1‐Recolecta de llibres de literatura infantil i juvenil en català, obtinguts de diferents maneres: donació (es pot organitzar una recol∙lecta prèvia), exemplars duplicats o compra. És aconsellable que les biblioteques i llibreries adquireixin els llibres abans del dia 2 d'abril.
2‐Preparació del material necessari: Un ordinador, connexió a Internet, paper per imprimir adhesius o etiquetes i una impressora.
3‐Organització del taller de bookcrossing: El dia 2 d'abril el públic infantil s'acostarà a lesnostres seus. Allà, la persona encarregada de dinamitzar l'activitat els explicarà què és bookcrossing, quins objectius té l'activitat i com es realitza. Se'ls exposarà durant una mitja hora aquests conceptes i, després, durant més o menys una hora els participants prepararan els llibres per després alliberar‐los. Per poder dur a terme l'activitat, les biblioteques i llibreries s’hauran de registrar a la pàgina http://www.bookcrossing.com. Durant el taller, en aquesta mateixa pàgina s'obtindrà un codi per a cada llibre que es vol alliberar. El codi de cada llibre s'escriurà en l'adhesiu de cada llibre (omplint l'espai que s'ha deixat per a això). Cada adhesiu s'imprimirà i s'enganxarà en el llibre que correspongui. Per tant, cada llibre tindrà el seu adhesiu amb el seu codi.
4 ‐ Alliberament dels llibres: La majoria dels llibres seran alliberats pels nens i nenes a les seves localitats, pobles o ciutats. Poden alliberar‐los on vulguin. Alguns els poden alliberar el personal de la biblioteca o de la llibreria: en escoles, cases de cultura, escoles de música, poliesportius, estacions de tren, marquesines d'autobús, parcs, cabines de telèfon ...
5‐Els qui "cacin" i llegeixin els llibres, haurien posar‐los de nou en llibertat: Les persones que trobin o "cacin" un llibre, poden escriure a la pàgina http://www.bookcrossing.com el codi que el llibre portarà escrit en
l'adhesiu.
Per exemple, així: www.bookCrossing.com/722‐10448278. D'aquesta manera podrem conèixer el pla de viatge de cada llibre alliberat.
6‐Si no saps el que és bookcrossing, consulta la pàgina http://www.bookcrossing.com. Pots obtenir moltes idees per organitzar el taller.

Espectacle d'animació a la lectura de poesies amb motiu del Dia Mundial de la Poesia PARAULA QUE VOLA… A LA CASSOLA a càrrec de Xavi Borras




Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia PARAULA QUE VOLA… A  LA  CASSOLA a càrrec de Xavi Borras. Organitza Departament de Cultura Central de Biblioteques de les Terres de l'Ebre. Col·labora Biblioteca.
Divendres 23 de març a les 18h a la sala polivalente de la biblioteca.
Va ser proclamat per la Conferència General de la UNESCO, i es va celebrar per primera vegada el 21 de març de 2000. La seva finalitat es fomentar el suport als poetes joves, tornar a l'encant de l'oratòria i restablir el diàleg entre la poesia i la resta de les arts (teatre, dansa, música, etc).
Sinopsi: és un espectacle d’animació a la lectura de petit format que pren la poesia com eina per fer estimar els infants el món de les lletres i la literatura.
La matèria prima la prenem en aquest cas diverses poesies per a infants dels autors més representatius de les nostres lletres com ara en Miquel Martí i Pol, en Joan Salvat Papasseit, Josep Carner, Joan Maragall, Salvador Espriu, Joan Brossa, i d’altres.
La posada en escena és basa en un conjunt de llocs, sensacions i ambients que les paraules evoquen i provoquen, i que acompanyen a  aquest recital poètic interactiu.
Dirigit a: públic infantil

 Biografia – curriculum de Xavi Borràs
XAVIER BORRÀS BALADA, Tortosa 1956

Actualment exerceix com mestre a Barcelona. Durant més de deu anys ha estat impartint classes de teatre a infants a diverses escoles de les Terres de l’Ebre. Va esser fundador de Quico el Celio, el Noi i el Mut de Ferreries, interpretant el paper del Noi. Va formar part de diverses formacions teatrals entre les que s’inclou “Calaix de Sastre” companyia especialitzada en temes pedagògics, presentant a moltes biblioteques de les Terres de l’Ebre diferents col·leccions de llibres per a infants.





A la bebeteca contes d'ombres xineses. Biblioteca de Tortosa




Aprèn Jugant! Contes de ombres xineses a Contes. Les ombres xineses són un joc popular que consisteix a col·locar les mans entre una font de llum i una pantalla o paret, de manera que la posició i el moviment de les mans projecta a la pantalla ombres que representen diferents éssers en moviment. A part de fer-se servir les mans, també es poden utilitzar titelles de tija per representar els diferents personatges de la funció

El catàleg de 142 biblioteques públiques ja és accessible també des del mòbil




El catàleg de 142 biblioteques públiques ja és accessible també des del mòbil
-Aquesta nova funcionalitat permet consultar la localització de més de 4,7 milions de documents corresponents a 700.000 títols diferents
-L'usuari pot també reservar documents o renovar préstecs des del telèfon
El Departament de Cultura estrena una aplicació específica que permet consultar des del telèfon mòbil els fons de 142 biblioteques públiques i 2 bibliobusos incorporats a Argus, el Catàleg de biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre.

Aquesta nova funcionalitat permet consultar la localització de més de 4.700.000 documents corresponents a 700.000 títols diferents. Els usuaris registrats a Argus, a més a més, poden efectuar les mateixes operacions des del seu mòbil que fins ara ja es podien fer per Internet:

- Cercar al catàleg
- Veure el seu propi registre d'usuari
- Reservar documents
- Veure els documents que té en préstec
- Renovar documents prestats
- Veure el seu historial de préstec (si el té activat)


Es pot accedir a l'aplicació:

- teclejant en el navegador del mòbil l'adreça url: http://m.argus.biblioteques.gencat.cat/

- llegint la següent imatge, mitjançant una aplicació de lectura de codis QR:

Servei de Biblioteques
Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural
Departament de Cultura
Generalitat de Catalunya
Plaça de Salvador Seguí, 1-9
08001 Barcelona
Tf.: +34 93 316 27 40
Fax: +34 93 316 27 81
http://biblioteques.gencat.cat <http://biblioteques.gencat.cat/>
biblioteques@gencat.cat biblioteques@gencat.cat>