26 de maig 2010

Contes africans per commemorar el Dia de l'Àfrica

Cada 25 de maig es celebra el Dia d'Àfrica per commemorar la instauració de l'Organització de la Unitat Africana (OUA) l'any 1963, organisme substituït per la Unió Africana (UA) al juliol de 2002.

Aquesta jornada esdevé una bona oportunitat per acostar-se a aquest continent amb una mirada oberta, crítica amb possibles clixés i estereotips. Tots coneixem els tòpics sobre l'Àfrica, entre els que podem trobar:

• Àfrica dèbil: que pot generar una imatge de les persones africanes com passives, dependents, sense recursos...
• Àfrica exòtica,  per a cercadors ocasionals d'aventura i vivències "primitives" per al consum.
• Àfrica salvatge: reforçant una imatge deshumanitzada dels habitants d'Àfrica.
• Àfrica homogènia,  oblidant la diversitat de països i realitats que integren el continent, com qualsevol altre.

És per aquest motiu que la Biblioteca Marcel•lí Domingo vol donar a conèixer a una de les comunitatsque viuen aquí a la nostra ciutat i amb qui compartim el dia a dia.

És el cas de la comunitat Senegalesa. Alguns dels seus membres venen a la biblioteca i molts són voluntaris, per la qual cosa podem dir que estan molt integrats i participen en les diferentes activitats que programem durant tot l’any.


Però també volem conèixer algo més del seu país, les seves tradicions, la seva música i la seva gastronomia.

Sabieu que l’arroç és la base de la gastronomia de Senegal? O que tenen una beguda que s’anomena boye i que s’extrau de l’arbre bao bao, simbol d’aquest país.

Sabieu també que el kora és um dels instruments típics d’aquest país?. O que el bisap és um suc d’herbes que va molt bé per combatir el cansament. O la yassa un plat que consisteix em arroç, carn de corder.etc.


Bé, doncs de tot això ens hem assabentat  mitjançant l’activitat dels Contes africans.

Um dels objectius d’questa activitat fou la d’iniciciar-se en l’art d’expressar-se i fer-se escoltar, pendre consciència del poder de la paraula i mostrar eines per entendre i fer-se entendre, veure i fer veure, sentir i fer sentir, tot el que comporta el gènere narratiu per excelència: el conte


La Subdirecció General de Biblioteques, del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya amplia amb el títol Cultures de l’Àfrica la col·lecció de bibliografies temàtiques dedicades a les cultures del món  Cultures de l'Àfrica:Bibliografia selectiva

AUTOR DEL CONTE: MUSTAPHA FALL
ADAPTACIÓ DEL CONTE: ZORAIDA BURGOS

           25 DE MAIG ALES 18,30H A LAPLANTA BAIXA DE LA BIBLIOTECA

Exposició "REFLEXES A L'AIGUA" del CLUB NATACIÓ TORTOSA

Exposició fotogràfica amb instantànies de la present temporada 2009-2010
que té como a títol “REFLEXES A L'AIGUA”,

Del 21 de maig fins al 30 de juny als passadissos de la segona planta de la biblitoeca Marcel·lí Domingo en horari de la mateixa.