13 de des. 2010

Inauguració Exposició de gravats i versos: ANYS I TREBALLS de Manuel Pérez Bonfill i Frederic Mauri

Divendres 10 de desembre a les 19,30h a la sala polivalent de la biblioteca.

Presentació de l'acte a càrrec del Regidor de Cultura, Joan Caballol.

Els anys 60 varen ser una dècada molt prolifera en activitat i dinamisme cultural, artístic i polític que va donar lloc en diversos tipus d'actes d'alt nivell  promogudes per grups de gent que amb una precària organització però amb moltes il·lusions i empenta lluitava per fer ressorgir la cultura i la llengua catalana a la nostra ciutat.
Manuel Pérez Bonfill va explicar a tots els assistents aquesta realitat i va fer un recordatori de l'exposició que porta per títol ANYS I TREBALLS i que fa referència als dotze mesos de l'any i a dotze oficis, cal assenyalar també que alguns d'aquest oficis avui ja no existeixen com Llaguter, boter...

 Fem una mica de memòria,i ens traslladem a  la renaixença cultural tortosina de la postguerra, recordem que  hi va tenir lloc un doble vessant: el literari, representat per les revistes La Zuda (on varen col·laborar Francesc Gas Carpio, Manuel Beguer) i la generació de la revista Gèminis (Gerard Vergés, Jesús Massip, Ricard Salvat, Manolo Pérez i Zoraida Burgos); i pel que fa a les arts plàstiques, els moviments nascuts a l'entorn del Cercle Artístic, el Club Universitari i la sala d'exposicions del Centre del Comerç. Durant els anys de la postguerra van haver-hi dues grans iniciatives col·lectives del moviment artístic: el grup Delta 51 i el Macla 65. Frederic Mauri fou el lligam que els relacionà. Del grup Macla 65 (Ferran Cartes, Albert Fabà, Joan Antoni Blanc, Agustí Forner), Mauri en fou el principal impulsor, junt amb Pérez Bonfill. Creat a l'entorn del Club Universitari i amb joves procedents de l'Escola d'Art.


D’aquí sorgeix la idea d’aquesta obra de tots dos que no es gaire coneguda per a la majoria ja que com diu Manuel Pérez Bonfill no apareix quan es parla de la seva obra.



 Aquesta obra de Manuel Pérez Bonfill (vers) i  de Frederic Mauri (dibuix) pertany a la primera exposició que es va fer a Picasso a Tortosa i probablement segons l'autor d'Espanya.
Manuel Pérez Bonfill explicant un dibuix amb un vers que commemora el 85è aniversari del naixement de Picasso.