27 d’abr. 2011

ILERCAVÒNIA: Biblioteca Digital de la Secció Local. Inauguració 12 de maig a les 19,30h a la sala polivalent de la biblioteca Marcel·lí Domingo

SECCIÓ LOCAL



ILERCAVONIA, és el nom que avarca el territori “preromà que tenia com a nucli central el curs final de l'Ebre i s'estenia fins la plana de Castelló; el lloc més important, Tortosa. Aquesta Ilercavònia coincidí amb el reialme sarraí de Tortosa fins la conquesta de la ciutat per Ramon Berenguer IV (1149) i amb els límits del bisbat en ser restaurat (1151)”. És per això que hem triat aquest terme, perquè ILERCAVÒNIA defineix l’àmbit territorial que s’identifica amb la secció local de la nostra plataforma digital.

Agrupa tota la informació en format digital de què disposem en quatre col·leccions de documents diferents:

La col·lecció de premsa ara per ara és un enllaç que ens facilita la premsa digitalitzada de Tortosa des de l’any 1882 fins al 1939, editada conjuntament per l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Tortosa.

La col·lecció d’imatges està formada per un bloc de fotografies relacionades amb Tortosa i la seva gent i que procedeixen del fons de la biblioteca o donatius.

La col·lecció de publicacions recull monografies diverses. Hi ha un enllaç a un depòsit digital del Departament de Cultura de la Generalitat que s’anomena Calaix i que neix amb la voluntat de garantir l’accessibilitat a la informació des de qualsevol lloc i moment. En aquesta etapa inicial, les col·leccions que hi trobareu són només una mostra de la rica varietat de documents que acabaran conformant-lo i que anirà creixent i ampliant-se setmana a setmana. La biblioteca va cedir 24 documents del seu fons per digitalitzar que properament s’incorporaran també amb altres a l’apartat de biblioteques, accessible properament. Només es pot consultar l’apartat d’arxius i museus.

La col·lecció d'articles publicats als Programes de Festes de la Cinta entre 1906 i 1997 on hi podem trobar contribucions de F. Gimeno, Enric Bayerri, Jesús Massip, J. González Cirer, Gerard Vergés, Secundino Sabaté i més recentment Albert Curto o Ramon Miravall. Pel que fa a la temàtica és molt diversa, ens parlen tant de l'origen de la llegenda de l'Orde de l'Aixa, de la llegenda de Rubí, com dels retaules de la catedral, la Cucafera, la jota...Aquesta és la col·lecció en la que s’ha fet més èmfasi i en la que s’han focalitzat els esforços humans i tècnics.
 
BIBLIOTECA DIGITAL

"L’aigua del Rif” de Montse Flores. Club de lectura Fàcil. Divendres 29 d’abril a les 19,30h amb la presència de l’autora