30 de juny 2010

Ja tenim el nou Butlletí de la biblioteca, amb notícies refrescants i molt interessants de totes les activitats que s'han fet durant aquests darrers mesos!!!


Arriba l’estiu, les vacances i el temps lliure, però a la biblioteca continuem proposant activitats per compartir plegats.
Aquest any, hem tornat a programar un cicle de contacontes que hem titulat “Refresc de contes”.

Tots els dijous del més de juliol a les 12h., la biblioteca surt a la plaça dels Dolors per oferir-vos contes de
casa nostra:

  •  18 juliol: Mar blava.
  • 15 juliol: Aires del Port.
  • 22 juliol: La clau del Romeu.
  • 29 juliol: Granissat de riu.
 Tot això i més descobriràs si fas uin clic al butlletí, esperem que t'agradi!
BON ESTIU!!!!!!

La biblioteca Marcel·lí Domingo vol captar voluntaris que portin grups per a engegar el projecte Xerrem i cercar xerraires que vulguin millorar la seva competència en català

Curs de formació que va tenir lloc el dimecres 30 de juny a les 10h a la biblioteca a càrrec de Jordi Esteban

Què és el projecte Xerrem


És una iniciativa de voluntariat que consisteix a reunir setmanalment, en un punt de trobada social, un grup de persones que volen parlar millor el català amb una o dues persones que el parlen bé.
Durant unes hores a la setmana i en un calendari indefinit, els «xerraires» (així anomenem les persones que assisteixen als grups Xerrem) parlen entre ells i en grups de tres o quatre fent-se preguntes i contestant-les.

Les preguntes estan organitzades per nivells; demanen inicialment respostes simples i senzilles, però a mesura que s’avança, augmenten de nivell i reclamen un domini més alt de llengua.

Els que dinamitzen el grup, anomenats «xerpes» (gent que parla la llengua del país, que en coneix els referents i que col·labora amb els que volen parlar-la i conèixer el tarannà d’aquesta terra), ajuden els xerraires a parlar millor, els orienten pel que fa a les oportunitats d’aprendre o d’usar la llengua i presenten referents de catalanitat relacionats amb els temes de què es parla en les converses. No fan de professors: actuen com a conciutadans que parlen bé i són capaços d’indicar com es diuen les coses.

Les converses giren a l’entorn de temes característics de les relacions socials, de tal manera que els xerraires escenifiquen constantment situacions de comunicació que es donen habitualment al carrer, en un bar, a la sala d’espera d’un ambulatori, en una botiga i en tants altres llocs; són situacions en què el fet de xerrar té com a finalitat única l’entesa cordial i amena entre persones; situacions on les persones que s’introdueixen en una nova llengua troben camí obert per adquirir i consolidar la seva competència oral. Als grups Xerrem, doncs, es recull i es practica l’experiència relacional del carrer per remetre-la novament al mateix carrer de la mà dels nous parlants.

Tres eixos principals configuren el projecte Xerrem i en constitueixen els objectius principals: l’ús de la llengua, la cohesió social i l’estimació del país.