5 de des. 2017

L'exposició itinerant, 'La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull', produïda per l’Institut Ramon Llull, que es podrà visitar fins al 27 de desembre.








L’exposició pretén apropar al gran públic la figura i obra d’aquest pensador excepcional, que representa una de les aportacions més rellevants de la cultura catalana a la cultura universal.

Inauguració exposició itinerant, 'La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull', produïda per l’Institut Ramon Llull




Avui 5 de desembre a les 19 h s’ha inaugurat a la biblioteca Marcel·lí Domingo l’exposició itinerant, 'La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull', produïda per l’Institut Ramon Llull, que es podrà visitar fins al 27 de desembre. Han assistit a l'acte, la Sra. Dolors Queralt, regidora de cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura i el Sr. Curt Witlin, conèixedor de la figura de Ramon Llull. Aquesta exposició ha estat possible a la biblioteca de Tortosa, gràcies als Serveis Territorials de Cultura.

Exposició 'BiblioArt' col·lectiva inusual de quaderns originals, il·lustrats amb tècniques diverses.




El projecte

El projecte BiblioArt és una exposició col·lectiva inusual, tant per la seva conceptualització com pel format i el suport. Es tracta d’una col·lecció de quaderns originals, il·lustrats amb tècniques diverses: dibuix, collage,… per artistes plàstics que, amb la creació de gairebé 5000 obres concebudes expressament per a l’Any de les Biblioteques, donen la seva visió sobre el món dels llibres i de les biblioteques i de la creació en general. El projecte va començar el primer trimestre de 2015 amb la convocatòria dels artistes a través d’escoles d’arts i col·lectius diversos.
Fins al mes d’octubre, dibuixants, il·lustradors, dissenyadors gràfics, urban-sketchers, pintors, escultors, … han treballat en els seus respectius quaderns per posar-los a disposició dels lectors de les biblioteques de Catalunya a partir del novembre del 2015 i durant tot l’any 2016.

Llibres d’art de petit format d’artistes d’arreu que s’acosten als lectors d’arreu en un viatge bibliotecari. El projecte BiblioArt es presenta en dues exposicions de 27 i 26 quaderns originals respectivament. Cada exposició compta a més a més amb un quadern a disposició del públic perqué tothom que vulgi pugui fer la seva aportació gràfica al projecte. L’exposició està pensada perquè els lectors fullegin els quaderns lliurement a la pròpia biblioteca.
La Biblioteca Miquel Martí i Pol de Sant Gregori i l’Ateneu de la Vall de Llémena produeixen aquesta proposta per commemorar l’Any de les Biblioteques, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.




L'exposició La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull arriba a la biblioteca de Tortosa




La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull arriba a Tortosa després de recorre diverses ciutats europees i catalanes

L’exposició itinerant s’ha pogut veure a diferents universitats de França, Gran Bretanya i Alemanya

El 5 de desembre a les 19 h s’inaugurarà a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa l’exposició itinerant produïda per l’Institut Ramon Llull, que es podrà visitar fins al 27 de desembre. L’exposició pretén apropar al gran públic la figura i obra d’aquest pensador excepcional, que representa una de les aportacions més rellevants de la cultura catalana a la cultura universal.

L’exposició forma part del programa internacional de l’Any Llull de l’Institut Ramon Llull, organisme del Departament de Cultura que té com a objectiu promoure a l’exterior la llengua i la cultura catalanes.

L’exposició, comissariada per Joan Santanach, pren com a punt de partida els versicles del Llibre d’Amic e Amat i permet aprofundir en la vida de Ramon Llull, el seu pensament i el context històric. Es tracta d’un del textos místics més importants de la literatura europea i una de les obres més conegudes de l’escriptor. En el context medieval, Llull és un personatge extraordinari, que va escriure centenars de títols i va recórrer milers de quilòmetres. Va compondre llibres sobre temes científics, filosòfics i teològics, en els quals emprava el llatí, però també el propi vernacle, el català, fet que li atorga un paper destacat en el procés d’emancipació intel·lectual dels laics.

L’exposició pretén atreure i sorprendre, es planteja com un espai de reflexió inesperat configurat per quatre elements escultòrics: quatre lletres fora d’escala. Aquestes lletres permeten que l’espectador s’assegui còmodament per interactuar amb els continguts que es presenten en pantalles interactives, que faciliten un apropament íntim i que afavoreix múltiples nivells de lectura i profunditat. Els continguts de l’exposició es divideixen en 9 capítols:

0. Ramon Llull i la veritat inefable
1. El món de Ramon Llull
2. Una existència, dues vides
3. L’ermità Blaquerna
4. L’amor místic
5. Literatura i veritat
6. Un món desordenat
7. L’Art de Ramon
8. La posteritat