31 de març 2011

Exposició Vespres: Poemes de Zoraida Burgos i olis sobre arpilleres de Manolo Ripollés

A partir de l'1 fins al 30 d'abril a la primera planta de la biblioteca.


Vespres


Els poemes de Vespres van ser escrits entre 1975 i 1978. El mes de desembre de 1975, després de la mort de Franco, l’esperança de canvi obria la necessitat d’expressar obertament el rebuig –i la memòria- d’aquells anys de censures i d’indignitats, abans d’endinsar-se en les desitjades paraules d’un món més lliure.

Alguns d’aquells poemes van ésser inclosos en diverses antologies. L’any 1975, Retrobarem el temps furtat, va ser editat a la Mostra Poètica Arrahona, i el poema Hic et nunc, a l’antologia Gespa-Price. L’any 1977, tres poemes van formar part de l’Antologia Price-Congrés, i Voltors esporuguits, es va incloure a l’homenatge al cardenal Vidal i Barraquer.

Vespres intenta descriure els anys obscurs de negació de la llengua, de manca de llibertat, de por, de silencis. Tan sols cap al final del recull s’anuncia el sentiment d’esperança: .../L’au s’emportà el silenci enllà del cel/. D’aquí el títol, Vespres, el pas d’un món de fosques a un món esperançat. El llibre el vaig dedicar a la memòria de Mossèn Manyà, perquè ell en va saber i en va patir, de silencis i de repressions

Aquells anys vaig conèixer Ripollés, de qui m’havien interessat uns olis sobre arpillera, unes abstraccions de molta força. Parlant amb ell va sortir la idea de recollir els poemes en un llibre que seria il·lustrat amb deu arpilleres.

El llibre va ser editat a la Cooperativa Gràfica Dertosense, com un llibre d’artista, ni tan sols porta cap número de Dipòsit Legal. Se’n van fer seixanta exemplars.

Les arpilleres de Ripollés que acompanyen els textos, amb el seu dramatisme, reforcen la idea que volen transmetre les paraules.

De cadascuna de les deu il·lustracions Manolo Ripollés en va fer un quadre més gran, de 60 x 50 cm, quadres que van ser exposats a la sala d’exposicions de Llar, a Amposta, el mes de desembre de 1978. La presentació del llibre la va fer Manuel Pérez Bonfill.

A part del llibre il·lustrat es va fer un llibret mínim amb els textos, una separata.