31 de març 2011

Exposició Vespres: Poemes de Zoraida Burgos i olis sobre arpilleres de Manolo Ripollés





A partir de l'1 fins al 30 d'abril a la primera planta de la biblioteca.


Vespres


Els poemes de Vespres van ser escrits entre 1975 i 1978. El mes de desembre de 1975, després de la mort de Franco, l’esperança de canvi obria la necessitat d’expressar obertament el rebuig –i la memòria- d’aquells anys de censures i d’indignitats, abans d’endinsar-se en les desitjades paraules d’un món més lliure.

Alguns d’aquells poemes van ésser inclosos en diverses antologies. L’any 1975, Retrobarem el temps furtat, va ser editat a la Mostra Poètica Arrahona, i el poema Hic et nunc, a l’antologia Gespa-Price. L’any 1977, tres poemes van formar part de l’Antologia Price-Congrés, i Voltors esporuguits, es va incloure a l’homenatge al cardenal Vidal i Barraquer.

Vespres intenta descriure els anys obscurs de negació de la llengua, de manca de llibertat, de por, de silencis. Tan sols cap al final del recull s’anuncia el sentiment d’esperança: .../L’au s’emportà el silenci enllà del cel/. D’aquí el títol, Vespres, el pas d’un món de fosques a un món esperançat. El llibre el vaig dedicar a la memòria de Mossèn Manyà, perquè ell en va saber i en va patir, de silencis i de repressions

Aquells anys vaig conèixer Ripollés, de qui m’havien interessat uns olis sobre arpillera, unes abstraccions de molta força. Parlant amb ell va sortir la idea de recollir els poemes en un llibre que seria il·lustrat amb deu arpilleres.

El llibre va ser editat a la Cooperativa Gràfica Dertosense, com un llibre d’artista, ni tan sols porta cap número de Dipòsit Legal. Se’n van fer seixanta exemplars.

Les arpilleres de Ripollés que acompanyen els textos, amb el seu dramatisme, reforcen la idea que volen transmetre les paraules.

De cadascuna de les deu il·lustracions Manolo Ripollés en va fer un quadre més gran, de 60 x 50 cm, quadres que van ser exposats a la sala d’exposicions de Llar, a Amposta, el mes de desembre de 1978. La presentació del llibre la va fer Manuel Pérez Bonfill.

A part del llibre il·lustrat es va fer un llibret mínim amb els textos, una separata.

Participació de la biblioteca Marcel·lí Domingo a la V Fira Literària de Jesús


La biblioteca Marcel·lí Domingo cedeix l'exposició ANYS I TREBALLS de Manuel Pérez Bonfill i de Frederic Mauri, a la V Fira Literaria de Jesús.

El Dissabte 16 d'abril a les 12,30h a la plaça del Pati de la Immaculada, la biblioteca presentarà la  Plataforma de la Biblioteca Digital i del monogràfic editat per la mateixa biblioteca de la Revista Fato sobre els articles més destacats dels Programes de Festes de la Cinta (1933-1977). Aquests articles també s'inclouen digitalitzats en la plataforma.

*La Digitalització d'articles publicats als Programes de Festes de la Cinta entre 1933 i 1997 hi podem trobar contribucions de F. Gimeno, Enric Bayerri, Jesús Massip, J. González Cirer, Gerard Vergés, Secundino Sabaté i més recentment Albert Curto o Ramon Miravall.
Pel que fa a la temàtica és molt diversa, tant ens parlen de l'origen de la llegenda de l'Orde de l'Aixa, de la llegenda de Rubí, com dels retaules de la catedral, la Cucafera, la jota...

30 de març 2011

Activitats Abril 2011

Benvolguts/Benvolgudes,

us fem arribar totes les propostes d’activitats que tenim preparades per aquest mes d’ abril 2011.


MERCAT D’INTERCANVI DE LLIBRES I PUNTS DE LLIBRE. Organitza biblioteca
De L’11 al 15 d’abril al C/ Del Vall, 7 davant la biblioteca

Exposició: “L’aigua al segle XXI” Apropa als temes clau de la sostenibilitat de l’aigua al nostre planeta. Organitza la Subdirecció General de Biblioteques del Departament de Cultura, comissariat pel Centre UNESCO de Catalunya.
Fins al 3 d’abril a la planta baixa de la biblioteca

Amb motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil. Exposició: “Territoris fantàstics del llibre Infantil i Juvenil. Organitza Consell Català del llibre infantil i juvenil. Col•labora biblioteca.
Del 12 al 28 d’abril a la planta baixa de la biblioteca

Exposició “Vespres” poemes de Zoraida Burgos i oli sobre arpilleres i de Manolo Ripollès. Organitza biblioteca
De l’1 fins al 30 d’abril

Tu pots! Curs Bàsic d’Iniciació a Internet (tots els públics). Organitza Biblioteca.
Dimarts i Dijous de 10h a 11h i d’ 11h a 12h. Fins al 30 d’abril

Club de lectura “Arran de l’Ebre” de Cinta Arasa. Organitza biblioteca
Divendres 1 d’abril a les 19,30h a la sala polivalent de la biblioteca

Celebració del Dia Internacional del Llibre Infantil: Lectura en veu alta de contes breus per part de tothom que vulgui .Organitza Biblioteca.
Dimarts 2 d’abril de 17 a 20h a la planta baixa de la biblioteca

Presentació del llibre:Mujeres y enfermeras:cambio social. De Pilar Montesó Curto, edit. Silva. Organitza Biblioteca
Dijous 7 d’abril a les 19,30h sala polivalent de la biblioteca

Presentació del llibre:” Manuel Pérez Bonfill” escrita per Xavier Garcia i publicada per Onada Edicions a Tortosa. Assitiaran a l’acte Manel Ollé, Emigdi Subirats i Josep Bayerri. Organitza Òmnium Terres de l'Ebre.
Divendres 8 d’abril a les 19,30h sala polivalent de la biblioteca

Presentació del llibre:” Roques del Port” escrita pel Dr. Àlvar Arasa Tuliesa
Dimarts 19 d’abril a les 19,30h sala polivalent de la biblioteca

Reading Club. A càrrec de Begonya Moya. Organitza Biblioteca.
Dilluns 18 d’abril a les 19,30 hores a la sala polivalent de la biblioteca

Taller: Com organitzar la biblioteca de casa. A càrrec d'Irene Prades (Biblitecària i Documentalista)
Divendres 15 d'abril a les 19,30h a la sala polivalent de la biblitoeca

Lectures en francès. A càrrec de Fernanda Franquet. Organitza Biblioteca.
Dijous 7, 14 i 21 d’abril a les 19,30 hores a la sala polivalent de la biblioteca.

Club de lectura Fàcil “L’aigua del Rif” (Col•lecció Aktual. La Mar de Fàcil). Autora: Montse Flores. Amb la presència de l’autora. Coordinadora Ester Martí. Organitza Voluntariat per la llengua i Biblioteca
Divendres 29 d’abril a les 19’30h a la sala de literatura de la biblioteca

Bibliocinema: passi de la pel•lícula “La Ciutat cremada” Direcció: Antoni Ribas, i protagonitzada per Xabier Elorriaga, Francisco Casares, Ángela Molina, Pau Garsaball i Jeannine Mestre: Catalunya: 1976.: 180 min.
Dimecres 27 d’abril a les 17,30h a la sala polivalent de la biblioteca.

Celebració del dia de Sant Jordi. Entrega de premis del concurs de punts de llibre, poesia en SMS i als millors lectors de la biblioteca. Organitza biblioteca
Divendres 29 d’abril a les 18 h a la sala polivalent de la biblioteca

Conta contes. SUPER PEPO I LA MICA, i l'objectiu és conèixer la realitat dels xiquets d'altres països, la necessitat de tenir salut i la importància de l'educació (per a xiquets i xiquetes de 4 a 9 anys) a càrrec de Maria Balart. Organitza Mans Unides Tortosa. Col•labora biblioteca
Divendres 15 d’abril a les 18h a la sala polivalent de la biblioteca

Biblioteràpia:Controlar la ment per aconseguir la felicitat, a càrrec d’Anna Celma (infermera de l’Hospital Verge de la Cinta)
Divendres 29 d’abril a les 19h a la sala polivalent de la biblioteca

28 de març 2011

COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL

2 D'ABRIL DE 2011. La biblioteca s'adhereix a la commemoració llegint el manifest al programa de radio BIBLIOONES Dimarts 29 de març a les 12h.
Des del 1967, el 2 d’abril, coincidint amb la data del naixement de l’escriptor danès Hans Christian Andersen, l’IBBY promou la celebració del Dia Internacional del Llibre Infantil per tal de promocionar els bons llibres infantils i juvenils i la lectura entre els més joves.

Cada any, una secció nacional té l’oportunitat de ser la patrocinadora internacional del Dia del Llibre Infantil i selecciona dos reconeguts autors del seu país, un escriptor i un il·lustrador, perquè elaborin el missatge adreçat a tots els infants, el cartell que es distribueix per tot el món i se’n promogui la celebració a les biblioteques, centres escolars, llibreries, etc.
«Quan l’Arno va arribar a l’escola amb el pare, ja havien començat les classes.»

En el meu país, Estònia, quasi tothom coneix aquesta frase de memòria. Així comença un llibre. El títol del llibre és Primavera, fou publicat el 1912 i va escriure’l Oskar Luts (1887-1953), un escriptor estonià.

Primavera narra la vida dels infants d’una escola rural d’un poble al final del segle XIX a Estònia. Oskar Luts va escriure sobre els seus anys escolars. L’Arno en realitat és el mateix Oskar Luts en la seva infantesa.

Els investigadors estudien documents antics sobre els quals escriuen la història. Els llibres d’història parlen d’esdeveniments que han passat alguna vegada. En els llibres d’història no s’entén gaire bé com era la vida de la gent senzilla d’aquella època.

No obstant això, els llibres anomenats costumaris recorden fets que no trobem en els documents històrics, per exemple què pensava un noiet com l’Arno quan fa cent anys anava a l’escola. El llibre recorda els somnis dels infants, els seus dubtes, gustos i aficions. També recorda els pares dels nens, com haurien volgut ser ells i tot allò que volien per al futur dels seus fills.

Per descomptat que avui dia també es poden escriure llibres de temps passats i que sovint són apassionants. Però en realitat, un autor d’ara no sent les olors, els gustos, els temors i les preferències dels temps remots. Ell ja sap què ha succeït, tot allò que el futur amagava a les persones d’aleshores.

Els llibres recorden l’època en què han estat escrits.

Amb les novel·les de Charles Dickens sabem què li semblava, a un infant, la veda als carrers de Londres a mitjan segle XIX, quan Oliver Twist s’hi passejava. A través dels ulls de David Copperfield –que eren els mateixos ulls de Dickens- nosaltres també veiem tota mena d’individus que vivien en l’Anglaterra de mitjan del segle XIX, quines eren les relacions entre ells i quines eren les idees i emocions en què es fonamentaven. Com David Copperfield és també Charles Dickens, el qual no ha hagut d’inventar res; simplement ho sabia.

Els llibres ens fan saber què sentien realment Tom Sawyer, Huckleberry Finn i el seu amic Jim quan navegaven pel Mississipí al final del segle XIX, en el moment que Mark Twain en narrava les aventures: ell coneixia amb profunditat el pensament de la gent de la seva època sobre els altres, perquè hi convivia. Era un d’ells.

Les obres literàries que han estat escrites en la seva època, quan les persones d’aleshores encara vivien, són les que de manera més autèntica parlen de la gent del passat.

El llibre recorda. Aino Pervik. Traducció al català de Guillermina Gea.
Dia Internacional del Llibre Infantil (pdf).

La Biblioteca Marcel·lí Domingo apareix al llistat de Biblioteques que s’adhereixen a la celebració del Dia Internacional DEL LLIBRE INFANTIL

Molts centres docents i biblioteques celebren habitualment aquest aniversari mitjançant l’organització d’exposicions, trobades amb escriptors i il·lustradors, presentacions de llibres, sessions de llibrefòrum i activitats d’animació a la lectura.

Des de les quatre seccions de l’OEPLI s’anima principalment les llibreries i les biblioteques perquè organitzin actes al voltant de la figura d’Andersen.

Llistat de bibliotecas (pdf cast)

Exposició: L'Aigua sl S. XXI

 Exposició itinerant per les biblioteques públiques de Catalunya que apropa als temes clau de la sostenibilitat de l’aigua al nostre planeta.
Del 28 de març al 3 d’abril de 2011. TORTOSA. Biblioteca Marcel·lí Domingo


 
La Subdirecció General de Biblioteques, en col·laboració amb UNESCO de Catalunya-Unescocat posa en marxa una nova iniciativa de promoció de la lectura a les biblioteques públiques: una exposició de petit format per a tots els públics que vol promoure la reflexió i el debat sobre els aspectes socials, econòmics, culturals i ambientals que afavoreixen una gestió de l’aigua eficient i sostenible.

Amb aquesta exposició es vol complementar les activitats que organitzen les biblioteques de manera periòdica, així com cercar nous públics a través de despertar l’interès cap a productes culturals de qualitat i sobre diversos àmbits del coneixement.

L’exposició es basa en el primer i segon Informe de les Nacions Unides sobre el desenvolupament dels recursos hídrics al món, i ha estat elaborada pel Centre UNESCO de Catalunya–Unescocat, amb el suport de l’Obra Social Caixa Catalunya i la col·laboració del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

[dossier]

22 de març 2011

1r MERCAT D'INTERCANVI DE LLIBRES I PUNTS DE LLIBRE A LA BIBLIOTECA DE TORTOSA



READING CLUB MARCH

                               Reader Huw Edwards, va llegir An Afternoon by Ian Rankin

20 de març 2011

Com gaudir del vi: del cep a la copa. A càrrec d'Imma Aleixendri (sommelier)


Dijous 17 de març a les 19,30h a la sala polivalent de la biblioteca Marcel·lí Domingo

Lectura col·lectiva de poemes i recital al Centre del Comerç de Tortosa amb motiu del Dia Mundial de la poesia 2011

Homenatge a Gerard Vergés amb motiu del seu 80è Aniversari

Lectura col·lectiva de poemes i recital – concert, presentat per Josep Cid i Fonollosa, lo Noi, amb la participació d’Andreu Rifé, Eduard Carmona, Iago Marta, Josep Lluís Villa, David Espinós i Arturo Gaya i Quique Pellicer.

Dia: diumenge, 20 de març a les 19h


El Mag Selvin a la biblioteca Marcel·lí Domingo



17 de març 2011

Guifi.net, Xarxa ciutadana de telecomunicacions amb molt més que internet

a càrrec de Sergi Tur, enginyer de telecomunicacions. Dimecres 16 de març a la sala polivalent de la biblioteca.
[+ informació Guifi.net a les Terres de l'Ebre]

L'Ajuntament i l'associació de comerciants conviden la Fundació Tot Raval a explicar el seu cas

Dimarts 15 de març a les 17h a la sala polivalent de la biblioteca Marcel·lí Domingo

 Àngel Barceló, representant de l'associació de Comerciants del Nucli Antic, va moderar la jornada, a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.

12 de març 2011

LA BIBLIOTECA MARCEL·LÍ DOMINGO GUANYA EL 2n PREMI FEDERICO MAYOR ZARAGOZA CATEGORIA TERRES DE L'EBRE


Lliurament del IV Premi Federico Mayor Zaragoza.

La diversitat cultural com enriquiment.
Concurs de bones experiències de convivència entre cultures, amb l'assitència a l'acte del Dr. Federico Mayor Zaragoza, Exdirector general de la UNESCO i President de la Fundación Cultura de Paz, va pronunciar la conferència "Nous temps, noves oportunitats".


Aquest premis representen el reconeixement d’experiències i treballs de centres educatius i entitats en l'àmbit de les relacions interculturals.

En aquesta quarta convocatòria s’han presentat un total de 30 experiències de Catalunya, Sevilla i Tànger.
Aquest any la dotació global dels premis passa dels 3.000€ de les edicions anteriors a 6.000€. En total es van premiar 8 experiències, tres de centres escolars, tres d'entitats i institucions i dos especials Terres de l’Ebre.

La biblioteca Marcel·lí Domingo ha rebut el segon premi de la categoria Terres de l'Ebre amb el projecte Aljub de contes

L’artista tortosí Joan Panisello ha estat el creador de la peça de ceràmica amb la qual va ser obsequiats els premiats i que constituirà el signe identitari a partir d'aquest moment dels Premis Federico Mayor Zaragoza.




11 de març 2011

Exposició: Tinc un llop a la tauleta de nit"

Presentació de l'exposició a càrrec de la Roser de la companyia TANTÀGORA, dijous 18 de març a les 10,30h

Exposició itinerant per les biblioteques públiques de Catalunya que, prenent per tema el llop i la seva presència a la literatura, pretén donar a conèixer i estimular l'ús dels serveis bibliotecaris.


Tinc un llop a la tauleta de nit recull i plasma les diverses concepcions del llop com a personatge literari a través d'un muntatge on l'element expositiu és una tauleta de nit, dins i al voltant de la qual s'ofereix una selecció de textos, imatges, enregistraments sonors i objectes diversos que conviden a acostar-se al llop a través de llegir, escoltar, tocar, mirar i descobrir. Es pretén presentar al públic usuari de les biblioteques públiques de Catalunya com és i com ha estat aquest animal, símbol i arquetip en una societat canviant com la nostra: del llop perillós i salvatge que es volia menjar la Caputxeta Vermella, al protagonista de còmic i cinema anomenat Lobezno, hi ha un ventall ple de matisos, canvis i mutacions que es tracta d'il·lustrar i explicar.

L'exposició està comissariada per Tantàgora, amb Roser Ros i Magalí Homs, i organitzada i produïda per la Subdirecció General de Biblioteques. El muntatge inicia el seu itinerari per diverses biblioteques públiques d'arreu de Catalunya el maig de 2010

Exposició d'Il·lustracions de Toni Térmens: La Vida del pa.


7 de març 2011

Concurs Sant Jordi 2011: Punts de Llibre ecològics i sostenibles i Poesia per SMS

                                                                  

                                                                 [tríptic pdf]

Revista "FATO" Núm.15 Novetats

                                                                  "FATO" Núm.15
Ja podeu consultar el nou número de la revista FATO  núm. 15, de novetats bibliogràfiques arribades a la biblioteca.

BOSSES NOVES PER A LLIBRES

La Biblioteca Marcel·lí Domingo, repartirà gratuïtament noves bosses, entre els usuaris que fan servir el servei de préstec.


Estan fetes amb un nou disseny i hem canviat el color, porten imprès el logotip de la biblioteca. Aquesta campanya, també la porten a terme per commemorar el nostre 5è Aniversari.

Facilitar als usuaris el préstec de materials (llibres, audiovisuals), a banda de la finalitat de fomentar la lectura, aquesta campanya també persegueix aquest objectiu.

Les bosses de llibres, que es repartiran a la Biblioteca  entre els usuaris del servei de préstec, poden donar cabuda a un gran volum de documents i materials que s'agafin en préstec (llibres, revistes, cedes, vídeos...

Esperem que us agradin i les féssiu servir!!

80 Anys amb Gerard Vergés. Commemoració del Dia Mundial de la Poesia



Exposició de l'obra de Gerard Vergés a la primera planta de la biblioteca

4 de març 2011

Exposició: Dones grans, grans dones amb motiu de la Commemoració del Día Internacional de la Dona Treballadora 8 de març

A la planta baixa de la biblioteca del 8 fins al 14 de març

Aquesta exposició trenca clixés sobre el que significa envellir per a les dones, desmunta els tòpics sobre les dones i reivindica que les veus femenines de totes les edats siguin escoltades i reconegudes.


Ser dona i fer-se gran d'un manera autònoma, sana i equilibrada és una tasca complexa. Les imatges de les dones grans d'altres temps queden lluny de la diversitat de models de dones grans d'avui en dia, la varietat de projectes personals i col·lectius que protagonitzen. Mai com ara hi ha hagut tantes dones grans tan preparades, amb tanta energia, amb un bagatge tan gran i amb tants anys per endavant.

La mostra està inspirada en el llibre "Demà més. Dones, vides i temps" (col·lecció Quaderns de l'Institut 6), d'Anna Freixas, i té com a objectiu aconseguir que les reflexions que conté siguin útils per aconseguir que les dones puguin envellir amb més qualitat de vida i amb un desenvolupament cada cop més lliure de la seva identitat pròpia.

[+ informació exposició]

2a Jornada de Bookcrossing massiu a Tortosa, a càrrec de Jesús Tibau, col·labora Biblioteca Marcel·lí Domingo