26 de març 2012

BOOKCROSSING 2 D'ABRIL DIA NTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL per commemorar el naixement de Hans Christian Andersen. Biblioteca de Tortosa


 Com ja sabeu, el dia 2 d’abril se celebra a tot el món el DIA NTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL per commemorar el naixement de Hans Christian Andersen. L’OEPLI i les seves quatre seccions ─ ClijCAT/Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, Consejo General del Libro Infantil y Juvenil, GÁLIX i Galtzagorri Elkartea─, a l’igual que cada any, volem celebrar aquesta diada per difondre entre els nens i nenes de la nostra població el missatge de l’escriptor FRANCISCO HINOJOSA i el cartell de JUAN GEDOVIUS, que aquest any ha preparat la secció mexicana de l’BBY, i que trobareu a la web: http://www.oepli.org/pag/cat/dia.php.

 Per a aquest any la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa us proposa fer un brookcrossing. L’OEPLI i les seves seccions, com a representants de l’IBBY, promovem aquesta celebració i demanem a totes les entitats col·laboradores que  ajudin a fer arribar el missatge i el cartell a tots els infants del nostre país.

 Bookcrossing
1‐Recolecta de llibres de literatura infantil i juvenil en català, obtinguts de diferents maneres: donació (es pot organitzar una recol∙lecta prèvia), exemplars duplicats o compra. És aconsellable que les biblioteques i llibreries adquireixin els llibres abans del dia 2 d'abril.
2‐Preparació del material necessari: Un ordinador, connexió a Internet, paper per imprimir adhesius o etiquetes i una impressora.
3‐Organització del taller de bookcrossing: El dia 2 d'abril el públic infantil s'acostarà a lesnostres seus. Allà, la persona encarregada de dinamitzar l'activitat els explicarà què és bookcrossing, quins objectius té l'activitat i com es realitza. Se'ls exposarà durant una mitja hora aquests conceptes i, després, durant més o menys una hora els participants prepararan els llibres per després alliberar‐los. Per poder dur a terme l'activitat, les biblioteques i llibreries s’hauran de registrar a la pàgina http://www.bookcrossing.com. Durant el taller, en aquesta mateixa pàgina s'obtindrà un codi per a cada llibre que es vol alliberar. El codi de cada llibre s'escriurà en l'adhesiu de cada llibre (omplint l'espai que s'ha deixat per a això). Cada adhesiu s'imprimirà i s'enganxarà en el llibre que correspongui. Per tant, cada llibre tindrà el seu adhesiu amb el seu codi.
4 ‐ Alliberament dels llibres: La majoria dels llibres seran alliberats pels nens i nenes a les seves localitats, pobles o ciutats. Poden alliberar‐los on vulguin. Alguns els poden alliberar el personal de la biblioteca o de la llibreria: en escoles, cases de cultura, escoles de música, poliesportius, estacions de tren, marquesines d'autobús, parcs, cabines de telèfon ...
5‐Els qui "cacin" i llegeixin els llibres, haurien posar‐los de nou en llibertat: Les persones que trobin o "cacin" un llibre, poden escriure a la pàgina http://www.bookcrossing.com el codi que el llibre portarà escrit en
l'adhesiu.
Per exemple, així: www.bookCrossing.com/722‐10448278. D'aquesta manera podrem conèixer el pla de viatge de cada llibre alliberat.
6‐Si no saps el que és bookcrossing, consulta la pàgina http://www.bookcrossing.com. Pots obtenir moltes idees per organitzar el taller.