14 de set. 2011

La biblioteca Marcel·lí Domingo participa en la trobada Maneras de leer sobre buenas practicas que se celebrarà a Madrid els dies 20 i 21 de setembre


Ens sembla una ocasió única perquè els professors es troben amb els bibliotecaris escolars però també de públiques com es pot veure en l'interessant programa.

Entre tots van a intentar 'donar visibilitat a les accions que, al voltant de la lectura, es duen a terme en centres docents i biblioteques públiques'. Les dates de celebració són el 20 i 21 de setembre de 2011 a la seu de la UNED de la Biblioteca de l'Escola Pia de Madrid.

La biblioteca Marcel·lí Domingo presentarà el dimarts 20 de setembre dos sessions a les 12,15 i a les  16h el projecte Sumem veus: lectura sense barreres.
Es tracta d'un programa de voluntariat que té per objectiu apropar a les persones amb discapacitat intel.lectual en la lectura i al món dels llibres.

Les persones amb discapacitat mental són les que tenen una capacitat intel.lectual inferior a la resta i que han patit un nivell d'adaptació a la societat inferior al que és considerat normal.

És per aquest motiu que volem contribuir a millorar la integració d'aquest col.lectiu perquè necessiten que coneguem i prenguem consciència de quines són les seves necessitats, en lloc de mirar cap a un altre costat, i poder així, entre tots, ajudar-los i fer-los la vida més fàcil ajudant-los a fer un pas més en el procés de normalització d'aquest col.lectiu.

Participants i monitors, amb la col.laboració de voluntaris de la biblioteca, realitzen sessions de lectures col.lectives: monitors i voluntaris posen veu i donen forma al text per fer-lo accessible a tots, ja que sense aquest suport dels altres, l'activitat lectora estaria fora de seu abast.

Aquesta proposta es porta a terme amb els membres del Centre Ocupacional Icària de l'EMD de Jesús i del Centre d'Educació Especial de l'Escola Verge de la Cinta de Campredó, que dues vegades per setmana vénen a la biblioteca per realitzar aquesta i altres activitats (com aprendre a navegar per Internet o conèixer més serveis que ofereix la biblioteca).

Les lectures es trien entre una selecció de llibres adaptats per a persones amb problemes de comprensió lectora s'estableix un Club de Lectura Fàcil que permet la integració social d'aquest col.lectiu amb risc d'exclusió.

Pensem que l'intercanvi d'experiències entre els nostres voluntaris i els participants de l'activitat ha estat molt enriquidora per les dues parts ja que s'han creat vincles afectius que no podem passar per alt, i hem aconseguit obrir les portes de la biblioteca a un públic nou fins ara discriminat per la societat i la mateixa família.

Centres implicats en el projecte:

Aquesta proposta es porta a terme amb els membres del Centre Ocupacional Icària de l'EMD de Jesús i del Centre d'Educació Especial de l'Escola Verge de la Cinta de Campredó, Biblioteca Marcel · lí Domingo de Tortosa

[+ informació]