25 de març 2010

Xerrada sobre ratpenats a la biblioteca


Conta contes a la biblioteca. A càrrec de Maribel Alqueza i Alba Rollan

Dijous 25 de març a les 18,30h h a la sala sala polivalent de la biblioteca


La Biblioteca presenta als mitjans de comunicació el Servei de Préstec i Lectura a domicili

Dimecres 24 de març a les 11h a la sala polivalent de la biblioteca
[Nota de premsa: escrit Escrit per Gustau Moreno ] La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa ha acollit la presentació del servei de prèstec i lectura a domicili, una nova prestació que esdevé de la col·laboració entre l'Ajuntament de Tortosa, el Servei d'Atenció Primària de l'ICS i les oficines de Farmàcia de Tortosa. Aquest servei està dirigit a les persones que tinguin problemes de mobilitat reduida, a les que tenen problemas de visió i també a les persones ingressades als hospitals i als geriàtrics. La presentació ha estat a càrrec del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Joan Caballol, de la directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades, i del director dels Serveis Territorials de Salut de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre, Ismael Roldán.


La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa compta actualment amb un equip de més de 20 voluntaris i voluntàries inscrits que s'ocupen en tasques de caràcter solidari adreçades a persones que tenen problemes de mobilitat o de visió, i també per a residents en hospitals i geriàtrics. La directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo ha explicat que per accedir a la prestació d'aquest servei només cal disposar del carnet de soci de la Biblioteca (d'immediata tramitació i totalment gratuït) i posar-se en contacte amb les dependències de la mateixa per fer-ne les comandes.


"Aquest es el fruit d'una bona col·laboració entre institucions -ha dit Joan Caballol- i tot un exemple de treball entre les administracions i la societat civil". Així, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa ha volgut agrair al director dels Serveis Territorials de Salut la implicació i sensibilitat del seu departament vers les dinàmiques i les iniciatives de la biblioteca municipal de la ciutat, Per la seva banda, Ismael Roldán s'ha mostrat molt satisfet per la realització d'aquest projecte "adreçat -ha dit- a una bona part de la ciutadania de la qual nosaltres en som responsables com són els pacients". Roldán ha valorat també molt positivament la gran difusió que els metges de família poden fer d'aquest servei, ja que són ells els qui tenen contacte primer i directe amb els malalts. El director dels Serveis Territorials de Salut ha explicat, així mateix, la propera posada en marxa d'una iniciativa de les oficines de Farmàcia per convertir-les en dipòsits de llibres per a que els usuaris puguin deixar i recollir llibres o material audiovisual als mateixos establiments farmacèutics

Trobada a la biblioteca d'Associacions i Entitats per treballar amb temes de multiculturalitat al casc antic de la ciutat




Jornada Treball de propostes per al Pla de Desenvolupament Comunitari del Casc Antic de Tortosa.
Dimecres 24  de març a les 19h

Xerrada sobre:Masterclass al voltant dels Idea Stores: activitat per adults i joves

Objectius

- Enfocament nou a les activitats d'animació per aconseguir resultats sorprenents.
- Organitzar trobades amb gent gran, grups de lectura per a joves i adults, nits a la biblioteca, projectes amb escoles, cursos, festivitats, jornades amb voluntariat, etc.

Persones destinatàries
Directors de les biblioteques, personal de Serveis Centrals i arquitectes.

Programa
De 9 a 11h: presentació de la filososfia Idea Store, amb especial incidència en l'aspecte d'activitats per a adults i joves.
D'11 a 12h: torn obert de preguntes.
De 13.30 a 16.30h: exercicics en grup. Propostes, resolució pràctica i conclusió del curs.

Metodologia
Format resencial. El seminari té un caire informal i preveu la interacció amb els alumnes. No és una conferència teòrica, sinó un taller participatiu i dinàmic. Es pretén que els assistents col·laborin amb les seves inquietuds, consultes i aportacions.

L'idioma del curs és italià amb traducció catalana.

Professorat
Sergio Dogliani

Dates i horari
23 de març de 2010
de 9 a 12h i de 13.30 a 16.30h

Club de lectura Fàcil “El Fantasma de Canterville” Oscar Wilde

Versió Antoni García Llorca. A càrrec del professorat del Consorci Normalització Lingüística Terres de l’Ebre. Organitza biblioteca

                           Dimecres 24 de març a les 19h a la sala de literatura de la biblioteca

•Club de lectura en francès, a càrrec de Fernanda Franquet

                                          Dimecres 24 de març a les 19h

Recital de poesia i música a càrrec de Montse Castella, amb motiu del Dia Mundial de la Poesia.

En el Dia Mundial de la Poesia es proposa una sèrie de lectures i recitals poètics a diferents capitals de comarca de les terres de parla catalana, a càrrec de poetes de cada població. Aquesta lectura és promoguda per la Institució de les Lletres Catalanes i UNESCOcat en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i organitzada a través dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, que han buscat la complicitat dels corresponents centres UNESCO, del teixit associatiu i dels municipis. L’activitat compta amb un element de senyalització al·lusiu al Dia Mundial de la Poesia i s’hi distribuirà l’opuscle editat per a l’ocasió. Amb aquesta acció es busca un impacte de proximitat a les diverses poblacions on tindrà lloc.



Amb aquesta iniciativa, UNESCOcat i la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, el Consorci per la Normalització Lingüística i els serveis territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, us proposen convertir el Dia Mundial de la Poesia en una celebració de la paraula i de la dignitat de totes les llengües per expressar-la en llibertat portant la lectura als punts més insòlits i fent possible l’adhesió de tota mena de col·lectius sensibles a la realitat multilingüe i multicultural del país.

22 de març 2010

Presentació del llibre"Vocabulari de cruilla" de Joan Beltran

Joan Beltran recull part del vocabulari de les Terrres de l'Ebre i el Maestrat en aquest dos volums.

Miquel Àngel Pradilla va presentar el llibre Vocabulari de cruïlla. Els mots de les Terres de l’Ebre i del Maestrat en el context del català formal, de Joan Beltran.

El llibre, editat en dos volums per Onada Edicions, de Benicarló, és un vocabulari de paraules del dialecte tortosí, en sentit ampli, que descriu els mots, proposa la grafia més adient, si no figura als diccionaris normatius, i dóna informació sobre l'extensió geogràfica i la tradició escrita i lexicogràfica, tot amb l'objectiu de donar a conèixer uns mots que han estat generals en aquestes comarques i que avui han sofert una reculada notable.

Es tracta, sens dubte, d'una obra imprescindible per a conèixer el lèxic patrimonial del nostre parlar.

Divendres 19 de març, a les 19.30 h, es va presentar a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, de Tortosa.


18 de març 2010

Xerrada sobre Càtars, templers i Colom a càrrec de German Lluch

                                              Dijous 18 de març a les 19h

Xerrada: Convivència, cultura de pau i diversitat cultural: els reptes de la societat actual. a càrrec de Miquel Àngel Essomba. Director del Centre UNESCO de Catalunya


READING CLUB MARCH

                                           Reader: ERIC LARUM
                                           Reading: Last Night by James Salter
                                           Monday, 15th of march.

Celebració del Dia Internacional de la dona


LECTURA DRAMATITZADA
1-Una de les cartes del epistolari que va escriure una monja portuguesa del segle XVII “Mariana Alcoforado”, sobre un afer amorós que va tenir amb un soldat francès.

2- El monodrama “Erwartung” de Maria Pappenheim .

El terme `expressionisme' aplicat a la música va ser encunyat pels crítics musicals del primer terç del s. xx per designar a una sèrie de autors vers una estètica que va posar en front a la música de programa dels post-romàntics. Schónberg, estrena una de les seves obres destinades al teatre, el (1909) amb el text de Maria Pappenheim.

Maria Pappenheim va néixer en una família jueva benestant de Viena. Va tenir una malaltia mental ”Histèria” i va ser tractada per el Dr. “Breuer” que junt a Freud inicia la tècnica del psicoanàlisis.

Amb la finalitat de que la seva família no es veies involucrada, li canvien el nom per Anna O. En els períodes quan les crisis no son tan fortes escriu transformant els seus símptomes en paraules, ”Alliberar a la dona oprimida i al jueu de la marginació”.

15 de març 2010

JA TENIM EL PRIMER APARELL LECTOR AMB TÍTOLS ELECTRÒNICS PER DEIXAR EN PRÉSTEC ALS USUARIS DE LA BIBLIOTECA MARCEL·LÍ DOMINGO DE TORTOSA

Programa pilot per a la introducció dels e-books a les biblioteques públiques de Catalunya



El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha distribuït els aparells lectors amb tots els títols electrònics directament carregats al dispositiu i els cedeix per al préstec als usuaris de les biblioteques incloses en aquesta prova pilot.


• Es distribuiran un total de 28 lectors de llibres electrònics a 20 biblioteques catalanes amb 249 títols diferents en català, castellà i anglès.

• Amb l’objectiu d’introduir les noves tecnologies i testar aquesta nova eina a les biblioteques públiques de Catalunya.
• El Departament ja treballa en una plataforma tecnològica que permeti la descàrrega dels llibres electrònics des del web de les biblioteques.

D’aquesta forma, l’usuari de la biblioteca podrà rebre en préstec el dispositiu, per mitjà del qual podrà accedir a 110 obres en català de l’Editorial Edi.cat, 92 obres en castellà i 47 obres en anglès. Els títols en castellà i anglès corresponen a llibres clàssics de domini públic, és a dir, lliures de drets.

Les obres es troben en format epub, un del que té més possibilitats d’esdevenir estàndard.

Ara per ara aquestes obres no es catalogaran al catàleg del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ni es realitzaran els préstecs amb aquesta eina.

12 de març 2010

"Taller com viure els contes" a càrrec de Mirko


Contes del Món. Kamishibai

                                           Dijous  11 de març a les 18h

5 de març 2010

Presentació del llibre "Alfabet per a adults" de Gerard Vergés, amb la participació de l'escriptor Xulio Ricardo Trigo i l'Alcalde de Tortosa, Sr. Ferran Bel

divendres 5 de març de 2010 a la sala polivalent de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa


Video


marfanta.com: [Vídeo] Gerard Vergés presenta 'Alfabet per a adults'

marfanta.com: [Vídeo] Gerard Vergés presenta 'Alfabet per a adults'

La Biblioteca Marcel·lí Domingo tindrà el primer llibre electrònic

El Govern introdueix els primers llibres electrònics en català a les biblioteques públiques de Catalunya

• Es distribuiran un total de 28 lectors de llibres electrònics a 20 biblioteques catalanes amb 249 títols diferents en català, castellà i anglès.
• Amb l’objectiu d’introduir les noves tecnologies i testar aquesta nova eina a les biblioteques públiques de Catalunya
• El Departament ja treballa en una plataforma tecnològica que permeti la descàrrega dels llibres electrònics des del web de les biblioteques


Fotos dels e-books: http://www.flickr.com/photos/40115459@N08/

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació introduirà a partir del 15 de març un total de 28 aparells lectors de llibre electrònic amb 249 obres en català, castellà i anglès a 19 biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a la Biblioteca de Catalunya.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és introduir aquesta nova tecnologia a les biblioteques públiques i avaluar la seva acceptació per part dels usuaris. També es vol fomentar el desenvolupament de col•leccions digitals de llibres electrònics per part de les editorials catalanes i un model de negoci especialment dirigit a les biblioteques del país.
Dels 28 aparells, 9 es distribuiran entre les biblioteques centrals de les ciutats de Girona, Lleida i Tarragona (tres a cadascuna) que gestiona la Generalitat i 3 a la Biblioteca de Catalunya (Barcelona). Els altres 16 es distribuiran a: sis biblioteques de la demarcació de Barcelona (Badalona, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Igualada, Mataró i Vilanova i la Geltrú); quatre aparells per a les biblioteques de la demarcació de Girona (Puigcerdà, Figueres, Palafrugell i Blanes); tres de la de Lleida (Mollerussa, Tremp i Balaguer); dos a la de Tarragona (Reus i el Vendrell) i un a les Terres de l’Ebre (Tortosa).

L’aparell lector que es distribuirà és l’Iliber Longshine DRM, dispositiu que incorpora també el menú en català.
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació distribuirà els aparells lectors amb tots els títols electrònics directament carregats al dispositiu.
D’aquesta forma, l’usuari de la biblioteca podrà rebre en préstec el dispositiu, per mitjà del qual podrà accedir a 110 obres en català de l’Editorial Edi.cat, 92 obres en castellà i 47 obres en anglès. Els títols en castellà i anglès corresponen a llibres clàssics de domini públic, és a dir, lliures de drets.
Les obres es troben en format epub, un del que té més possibilitats d’esdevenir estàndard.
L’usuari podrà disposar del llibre electrònic durant 15 dies, per tal de familiaritzar-se amb aquesta nova eina. Un cop retornat el dispositiu a la biblioteca, es demanarà a l’usuari que respongui a una breu enquesta on se li preguntarà la seva opinió sobre l’ús d’aquest nou format. La informació servirà per definir la millor manera d’incorporar els llibres electrònics a les biblioteques.
De forma paral•lela, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha establert ja un seguit de contactes amb editorials i empreses tecnològiques per desenvolupar una plataforma informàtica que permeti la descàrrega directa del llibre electrònic mitjançant el web de les biblioteques en règim de préstec. És previst que aquesta plataforma estigui en funcionament durant el 2010. El Departament oferirà a totes les biblioteques del Sistema Bibliotecari de Catalunya la possibilitat d’incorporar-se a aquest projecte.
El disseny d’aquesta plataforma ha de permetre obrir un nou mercat de negoci per a les editorials catalanes de venda de llibres electrònics a les biblioteques amb destí al préstec als seus usuaris.
Aquesta iniciativa forma part dels diferents projectes de digitalització que duu a terme la Subdirecció General de Biblioteques i que, per exemple, ha fet possible el disseny del cercador de col•leccions digitals catalanes Eureca! o la inauguració d’ARGUS , el nou catàleg de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona, Terres de l’Ebre i sis poblacions de les comarques de Barcelona. ARGUS incorpora un nou cercador inèdit a les biblioteques catalanes i nous serveis virtuals que l’usuari podrà utilitzar sense necessitats de desplaçar-se a la biblioteca.

4 de març 2010

3 de març 2010

ARGUS nou catàleg de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre.

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació inaugura ARGUS, el nou catàleg de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre.


Argus dóna servei a 142 biblioteques i unifica 4 catàlegs. També s'augmenta el nombre de documents en préstec i el seu termini

Exposició itinerant “Una literatura diferent, dones escriptores” fins el 25 de març

Avui a Catalunya, i arreu del món, comptem amb un nombre molt important de dones que escriuen, de dones que fan literatura: novel·la, poesia, assaig, narrativa, ... i les obres d’aquestes dones són llegides per un públic molt ampli i heterogeni.
Tanmateix, no es pot entendre la riquesa narrativa catalana actual sense tenir present l’esforç de les autores que ens han precedit en el temps. Els èxits d’avui són fruit, també, de la tasca de totes les escriptores, que a través de la seva obra, ens han transmès sentiments, opinions i experiències i que ens han mostrat la seva pròpia visió del món.

Aquesta exposició vol fer visible el treball de les dones en l’àmbit de la literatura catalana, així com la incidència de les seves aportacions a la producció cultural del nostre país.