30 d’oct. 2007

Club de Lectura:El vigilant en el camp de sègol, del proper 26 de novembre

El vigilant en el camp de sègol de J.D. Salinger
L’AUTOR:
Salinger va néixer a Nova York el 1919, de pare jueu i mare catòlica. Estudià a la Valley Forge Military Academy i a les Universitats de Nova York i Columbia. Mobilitzat per l'Exèrcit el 1942, participà en el desembarcament de Normandia (1944) circumstància que ha influït força en la seva producció. Llicenciat el 1945, el mateix any començà a publicar els seus primers contes a la revista The New Yorker,que de seguida obtingueren una gran repercussió. Un d'aquests, la petita obra mestra A perfect day for bananafish ("Un dia perfecte per al peix banana", 1948, traducció catalana de Quim Monzó), retrat d'un personatge desficiat, que acaba en suïcidi, estava inspirat en la mort del seu company d'armes.
La seva única novel.la, The catcher in the Rye ("El vigilant en el camp de sègol", 1951) ha estat traduïda a gairebé totes les llengües amb gran èxit. L'estil i el plantejament (la lluita d'un adolescent contra la hipocresia del món dels adults) recorden Huckleberry Finn de Mark Twain. Les seves tres darreres obres s'ambienten al voltant de Seymour i la seva família, que s'inicia amb el magistral relat del seu casament i culmina amb l'auto-descripció de la seva destrucció, passant per l'univers místic dels seus germans.
Des de principis dels seixanta, Salinger deixà d'escriure, amagant-se de tothom, prohibint que apareguessin les seves fotos -o qualsevol altra il.lustració- a les reedicions dels seus llibres i negant-se a vendre els drets d'autor al cinema. Tot i la brevetat de la seva obra, és una de les més rigoroses de la literatura nord-americana, implacable anàlisi de les neurosis que assolen l'home inadaptat socialment.


Foto:Club de Lectura del 29 d'octubre de 2007 T'estimo si he begut de l'Ampar Moliner