16 de febr. 2023

XV Dia Internacional de la Llengua Materna 2023. Dimarts 21 de febrer, a les 18 h, a la biblioteca de Tortosa.


El dimarts 21 de febrer, a les 18 h, tindrà lloc a la biblioteca de Tortosa una nova edició de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna.

La diversitat lingüística es troba cada vegada més amenaçada amb un major nombre de llengües que desapareixen. Sabíeu que cada dues setmanes, com a mitjana, una llengua desapareix? Portant-se així tot un patrimoni cultural i intel·lectual. Es diu que el 43% de les 6.000 llengües que es parlen arreu del món estan en perill d'extinció. Per això, hi ha el Dia Internacional de la Llengua Materna, una jornada que pretén protegir els idiomes i dialectes de forma mundial.

Cada 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna amb un objectiu molt clar: preservar tots els idiomes i dialectes que es parlen arreu del món. Així mateix, també s'intenta protegir aquelles llengües més amenaçades i, amb elles, el seu patrimoni cultural, lingüístic i social.

Què és la llengua materna?

Quan parlem de llengua materna o llengua nativa, estem referint-nos al primer idioma que adquireix una persona quan neix i que, després, forma part de la seva vida com un instrument de comunicació.

Si més tard aprèn una altra llengua en el transcurs de la vida, aleshores aquesta serà considerada com una segona llengua.

Les llengües són un dret universal i representen una part de la identitat i de la idiosincràsia dels pobles. No obstant això, avui moltes d'elles estan en perill de desaparició a causa de les transformacions socials, culturals que estan ocorrent en l'àmbit mundial.

Amb el Dia Internacional de la Llengua Materna, s'intenta incentivar el multilingüisme perquè pugui ser inclòs en l'educació i la societat...

Dia Internacional de la Llengua Materna 2022: Per què se celebra el 21 de febrer?

El dia 21 de febrer va ser elegit per a la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna en record d'uns estudiants morts a trets per la policia quan es manifestaven pel reconeixement de la seva llengua Bangla que era un dels dos idiomes nacionals del Pakistan. Aquest succés va tenir lloc el 21 de febrer de 1952

La idea de celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna va ser una iniciativa de Bangladesh i es va aprovar a la Conferència General de la UNESCO de 1999. Tot i que va ser el 8 de juny de 2007 quan l'Assemblea General de les Nacions Unides va acollir la decisió adoptada per aquesta conferència.

Des d'aquesta data fins avui, a molts països s'organitzen activitats que reivindiquen els idiomes i dialectes parlats a totes les regions de la Terra.

A la biblioteca Marcel.lí Domingo ja fa més de 15 anys que ho celebrem amb els Amics i amigues Unesco Tortosa i el CNLTE i també hi participa Òmnium Cultural TE. Aquest any volem fer celebrar-ho coincidint amb el 80è aniversari de la nostra autora de Xerta Francesca Aliern i per aquest motiu hi haurà una lectura d'un fragment de la seva obra en diferents llengües. Per concloure l'acte hi haurà la intervenció del cantautor Noel Luna que ens porta temes nous de la Maria Mercè Marçal. I un brindis per a concloure la diversitat lingüística.

 


14 de febr. 2023

Revista "Fato" Núm. 40 Hivern 2023. Biblioteca Tortosa

 




Us fem a mans el darrer número de la revista “FATO de la biblioteca” Hivern 2023, de novetats bibliogràfiques.

 

Cliqueu l’enllaç https://issuu.com/bibliotecamdtortosa/docs/fato_40

 

O descarregueu-vos el codi QR

 

 



7 de febr. 2023

Novetats Gener 2023

  Ja podeu consultar totes les novetats que han arribat a la Biblioteca durant el mes de Gener 

Hi trobareu llibres per a tots els gustos.

COL·LECCIÓ LOCAL



JOVES


ADULTS



NOVEL·LA


Centres d'Interès Febrer 2023

 Per a aquest mes us hem preparat dos nous centres d'interès amb llibres que podeu emportar-vos en préstec a casa vostra







3 de febr. 2023

La biblioteca en xifres: resum del 2022. El servei de lectura torna a gaudir de bona salut a la biblioteca de Tortosa, després del parèntesi de la pandèmia de la Covid.

La biblioteca en xifres: resum del 2022

El servei de lectura torna a gaudir de bona salut a la biblioteca de Tortosa, després del parèntesi de la pandèmia de la Covid.


Estadístiques del 2022


La Biblioteca Marcel·lí Domingo ha fet el tancament estadístic de l'any 2022 amb uns resultats més que positius. En total, hi ha hagut 140.163 visitants, xifra que representa un 50,6% d'increment respecte al 2021. La mitjana és de 495 visitants diaris.


Un total de 30.594 persones disposen del carnet de la biblioteca. Tenint en compte els habitants i el percentatge de carnets de persones residents al municipi, podem dir que el 88% de la població disposa del carnet de la biblioteca.


S'han realitzat 529 activitats, amb un total de 8.305 participants, els quals representen un increment del 94% respecte a l'any anterior. Destaca l'increment de les visites escolars, que s'han incrementat un 78%: s'han fet 16 visites, que han portat 293 alumnes a la biblioteca. També cal afegir que s'han fet 16 exposicions.


Quant al préstec, s'han deixat 55.666 documents, entre els quals destaquen 47.028 llibres, 3.471 DVD i 2835 revistes, entre altres suports. També cal tenir en compte que s'han tramitat 7.485 préstecs interbibliotecaris.


Servei wifi: 6.423 persones n'han fet ús amb els seus dispositius i amb els ordinadors de la biblioteca.

 

Activitats de foment de la lectura

Actualment, la biblioteca desenvolupa diversos programes i iniciatives per donar a conèixer els seus serveis i acollir les necessitats de la població de Tortosa: Contes infantils, Bebeteca, Grup de conversa en anglès, francès, català i castellà, Club de Lectura Adults, Club de Lectura Fàcil, Club Manga, Taller de Fotografia, Taller d'Iniciació a la informàtica, Taller de Memòria, Ruta Literària, Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc, Cicle de Cinema Infantil en Català i altres iniciatives per a tots els públics, a més, d'exposicions i visites formatives adreçades a tota mena de centres educatius.


Al llarg de l'any es treballa transversalment amb molts dels programes i iniciatives que es desenvolupen al municipi: Dia de la Llengua Materna, Dia de la Dona, Dia de la Poesia, Dia de LGTBI, i diverses col·laboracions amb entitats locals.


Amb aquestes dades podem assegurar que la biblioteca ha recuperat les xifres anteriors a la pandèmia. I cal no oblidar que la biblioteca de Tortosa una vegada més, ha estat seleccionada al premi Maria Moliner amb una dotació de 2700
€ destinats a la compra de llibres.

La biblioteca vol donar les gràcies a tots els qui heu contribuït a aquests resultats tan positius: entitats, departaments municipals i especialment els usuaris i les usuàries de la Biblioteca Marcel·lí Domingo.