30 de nov. 2011

Presentació de la Ruta Literària Despuig a càrrec de Miquel Àngel Arasa als directors de centres educatius, i que aviat engegarà la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa


El dia 29 de novembre de 2011 s'ha fet la presentació  del Mapa Literari Català i d'Espais Escrits en una reunió de directors de centres educatius de primària de les Terres de l'Ebre que s'ha portat a terme en el Campus de les Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, a Tortosa. La reunió estava presidida pel director del Serveis Territorials d'Ensenyament, senyor Antoni Martí.

En la presentació s'ha explicat què és Espais Escrits i el Mapa Literari Català i s'ha presentat les possiblitats del web com a recurs didàctic per a l'ensenyamet de la literatura i de la llengua. De forma més concreta, s'ha mostrat el web i el treball realitzat per ubicar-hi Cristòfol Despuig, autor de Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa i s'ha explicat el treball que està realitzant la Biblioteca Marcel·lí Domingo per tal de posar en marxa un dossier educatiu. D'altra banda, s'ha anunciat que és molt probable que Despuig i la seua obra, juntament amb la ruta literària de Despuig per la ciutat de Tortosa, siguin el tema del programa de col·laboració d'enguany entre l'Ajuntament de Tortosa i el Departament d'Ensenyament anomenat Descobreix la teua ciutat, que tracta de fer conèixer la ciutat als escolars de diverses edats proposant-los rutes guiades i activitats pel casc urbà.

L'objetiu de la biblioteca Marcel·í Domingo  és donar a conèixer el llegat de l’autor Crisòfol Despuig posant en relació literatura, història i territori. A més de conèixer els aspectes biogràfics i llegir fragments de l’obra de l’autor, es convida al visitant a contemplar el paisatge i acostar-se a la vida de l’autor, revivint els espais on va viure o que van inspirar la seva obra.

[mapa literària català]

Programa de la segona sessió del XXXI Curs de formació en ciències de la salut 2011-2012 : El paper de les institucions culturals en la promoció de la salut.La Biblioteca Marcel.lí Domingo, de Tortosa


28 de nov. 2011

Presentació del CD "Tot això eren horts!"del grup Riu en so"a la biblioteca de Tortosa



Inici de l´acte i benvinguda donat per la directora de la biblioteca Marcel·lí Domingo: Irene Prades

 La directora dóna la paraula als presentadors de l´acte “Artur Gaya (cantant i periodista) i Jordi Fusté (músic)”
 -  Arturo Gaya  i Jordi Fuste presenten l´acte, i canten dues cançons.
 
-  Enric i Sofia parlen del seu treball discogràfic.
 
- A continuació actuació musical breu del grup Riu en so.

Cloenda de l'acte i cava per a tots els assistents.

ENHORABONA!!



Novetats bibliogràfiques Octubre-Novembre 2011 de la biblioteca de Tortosa


27 de nov. 2011

Xerrada sobre la Iniciació al Reiki. A càrrec de Josep Miquel Martínez a la biblioteca de Tortosa


Xerrada sobre la Iniciació al Reiki. A càrrec de Josep Miquel Martínez (Mestre de Reiki i President de l’Associació Viu lo Reiki de Tortosa) Organitza biblioteca
 Dijous 24 novembre a les 19,30 hores a la sala polivalent de la biblioteca


25 de nov. 2011

24 de nov. 2011

BIBLIOFORMA'T. La biblioteca de Tortosa col•labora amb els centres educatius en la formació i desenvolupament dels joves i dóna suport als mestres i a la comunitat educativa del municipi de Tortosa.


                             Alumnes de 3r i 4t d'ESO del Col·legi de la Consolació de Tortosa

La Biblioteca Pública Marcel·lí Domingo destaca l’anomenada competència digital i de tractament de lainformació, que té com a objectiu que l’alumne adquireixi habilitats per buscar, obtenir, processar i comunicar informació utilitzant diferents suports, especialment aquells relacionats amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

Amb la voluntat de donar resposta a aquesta necessitat d’habilitats que ajudaran l’alumnat a integrar-se amb èxit a la vida adulta, la Biblioteca Pública Marcel·lí Domingo ofereixen un conjunt de serveis pensats especialment per als infants i joves i pel professorat que també seran d’utilitat en les pràctiques pedagògiques.
Els joves d'ara són "nadius digitals" però que no saben que "més enllà de Google" hi ha "molta més informació", que els bibliotecaris anomenen "la Internet oculta '.

'Més enllà de Google: podem buscar informació acadèmica i científica on els alumnes aprenen que el que ells veuen a Internet és "la punta de l' iceberg ".
Un estudi PISA sobre lectura digital, ens indica que la destresa intel.lectual en la recerca, interpretació i avaluació de les dades és "baixa".
Per això, volem "ajudar a millorar habilitats i competències" en els àmbits següents. "

Al projecte final de recerca de Batxillerat, és "important" que els alumnes sàpiguen a on anar per buscar les dades que els interessen i que aquests siguin " rellevants ", motiu pel qual la Biblioteca organitza sessions de formació d’usuaris en un Pla de Competències en Informació.

En aquest sentit, des d'Internet es pot accedir, per exemple, a les bases de dades o els catàlegs de biblioteques, però que "no és possible accedir al contingut que comprenen si no es coneix la seva existència".

En aquest context, també s'inclou la informació científica que apareix en les revistes electròniques a les quals s'arriba a través de bancs de dades de pagament.

La tendència és que "vagin desapareixent les col.leccions en paper perquè es digitalitzen", fins i tot moltes ja neixen a la Xarxa "Els articles científics es troben tots digitalitzats. No obstant això, en manuals i obres de referència encara hi ha molt en paper”      



Alumnes de P4 iP5 del Col·legi de la Consolació han estat de visita a la biblioteca de Tortosa

Dijous 29 de novembre a les 11h

23 de nov. 2011

Conta contes Va de rates de biblioteca. A càrrec de CIA VADECONTES. A la biblioteca de Tortosa



Organtiza Central de biblioteques Terres de l’Ebre. Col·labora biblioteca
Dijous 17 novembre a les 18hores a la sala polivalent de la biblioteca


22 de nov. 2011

Exposició Veïnes ciutadanes, a la planta baixa de la biblioteca de Tortosa

A Catalunya, els moviments veïnals de la dècada dels setanta van tenir una intensitat i una extensió molt destacades i van contribuir clarament a resoldre la transició política a favor de la democràcia. La participació de les dones en aquests moviments va ser molt rellevant i alhora decisiva per a la pròpia existència.
Van ser moltes les dones que van liderar els moviments veïnals d'aquest període de reconeguda importància per a la història del nostre país. Esperem que aquesta exposició contribueixi a reconstruir la participació femenina que és a l'origen de moltes escoles, mercats, jardins, centres de salut i d'atenció a les dones que han humanitzat - o potser seria més precís dir feminitzat - les nostres ciutats.
[fulletó exposició]

21 de nov. 2011

Reading Club. a la biblioteca de Tortosa



A càrrec de Begonya Moya. Organitza biblioteca
Dilluns 24 novembre a les 19,30 hores a la sala polivalent de la biblioteca

Biblioteràpia. Com afrontar la vida en temps de crisi. A la biblioteca de Tortosa


A càrrec d’Anna Balagué (Infermera de l’Hospital Verge de la Cinta) Organitza biblioteca
 Dijous 17 novembre a les 19,30 hores a la sala polivalent de la biblioteca

Club de Lectura en francès a la biblioteca de Tortosa


 A càrrec de Fernanda Franquet. Organitza biblioteca
Divendres 3, 10, 17 i 24   novembre a les 19,30 hores a la sala polivalent de la biblioteca.


15 de nov. 2011

Enllestida la digitalització del fons documental Marcel·lí Domingo



   
La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa ha enllestit el treball de digitalització del fons que inclou documentació original sobre el pol·lític republicà tortosí del mateix nom, i que conté fotografies, documents personals i reculls de premsa. Tot aquest fons -donat en el seu moment per l'ex-president de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza- un cop digitalitzat i en format PDF, es troba a disposició del públic a la seu de la biblioteca municipal de Tortosa.
Entre tot aquest material es troba un exemplar de la Constitució de la República Espanyola de 1931 signada pels constituents, credencials de diputat a les Corts d'eleccions datades entre 1914 i 1936, diaris de sessions del mateix període i una carta de la seva dona, Filo, al seu germà, Pedro, enviada el febrer de 1938 des de Londres. També s'hi troben un gran número de fotografies, destacant una imatge de Domingo amb el president de la República, Niceto Alcalá Zamora, i amb el cap del Govern, Manuel Azaña, datada el desembre de 1931, així com una altra corresponent a la seva presa de possessió com a Ministre d'Instrucció Pública durant la Segona República, i d'altres més personals com les del dia del seu propi casament.

L’Ajuntament de Tortosa ha fet un comunicat a través del Butlletí de l’Ajuntament per fer-ne difusió a tota la ciutadania. Si voleu consultar el fons digitalitzat de Marcel·lí Domingo heu de fer la cerca a la plataforma digital ILERCAVÒNIA.


11 de nov. 2011

Arriba la BEBETECA a la biblioteca de Tortosa. Un espai on adults i xiquets interactuen per introduir als més menuts en el món de la lectura


Aquest mes de desembre la biblioteca Marcel·lí Domingo inicia la          Bebeteca, un nou servei adreçat a nens i nenes de 0 a 3 anys acompanyats dels seus pares i mares, iaios i ieies...

En un espai amb catifes, coixins i música infantil es realitzaran        activitats de curta durada com conta contes, titelles, cançons,             ballmanetes... que estimulen l’atenció dels infants i, a la vegada, aporten idees als pares sobre activitats que poden fer a casa.            
A continuació convidarem als pares a explicar contes als seus fills        estimulant així les activitats de caràcter afectiu entre ells.

Les sessions de la Bebeteca es realitzaran els divendres per la tarda de les 18 a les 19 hores.

El nostre objectiu és fomentar el gust per la lectura als més petits, familiaritzar al nen en l’ús de la biblioteca i orientar als pares i mares en l’elecció dels llibres per als seus fills.

La biblioteca es convertirà en un lloc de trobada amb altres nens i nenes d’edats semblants on es divertiran, jugaran però sobretot aprendran.

Demanem als pares que durant l’activitat tinguin cura dels seus fills .    Serà necessari dur mitjons per caminar per sobre les catifes.

Al finalitzar cada sessió començarem  “l’Hora del conte” que consistirà en la lectura d’un conte per a que els nens descobreixin la quantitat d’històries sorprenents que poden trobar a la biblioteca.
  • OBJECTIUS ESPECÍFICS:
Iniciar als més menuts en el màgic mon dels llibres i contes.

Establir un primer contacte amb el seu amic el llibre de forma lúdica.

Oferir-los noves experiències.

Fomentar el descobriments.

Aguditzar els sentits.



"FATO" Núm. 16 Tardor/Hivern .Guia de novetats bibliogràfiques arribades a la Biblioteca de Tortosa

"FATO" Núm. 16 Tardor/Hivern .Guia de novetats bibliogràfiques arribade

Lectura de poemes de Gerard Vergés



Lectura de poemes de Gerard Vergés. A càrrec de Manel Ollé, Emma Guasch, Lluís E.
Pons. Xell Aixarch. Coordina Manel Ollé. Organitza biblioteca.
Divendres 4 de novembre a les 19,30h a la sala polivalent de la biblioteca.