30 de juny 2010

Ja tenim el nou Butlletí de la biblioteca, amb notícies refrescants i molt interessants de totes les activitats que s'han fet durant aquests darrers mesos!!!


Arriba l’estiu, les vacances i el temps lliure, però a la biblioteca continuem proposant activitats per compartir plegats.
Aquest any, hem tornat a programar un cicle de contacontes que hem titulat “Refresc de contes”.

Tots els dijous del més de juliol a les 12h., la biblioteca surt a la plaça dels Dolors per oferir-vos contes de
casa nostra:

  •  18 juliol: Mar blava.
  • 15 juliol: Aires del Port.
  • 22 juliol: La clau del Romeu.
  • 29 juliol: Granissat de riu.
 Tot això i més descobriràs si fas uin clic al butlletí, esperem que t'agradi!
BON ESTIU!!!!!!

La biblioteca Marcel·lí Domingo vol captar voluntaris que portin grups per a engegar el projecte Xerrem i cercar xerraires que vulguin millorar la seva competència en català

Curs de formació que va tenir lloc el dimecres 30 de juny a les 10h a la biblioteca a càrrec de Jordi Esteban

Què és el projecte Xerrem


És una iniciativa de voluntariat que consisteix a reunir setmanalment, en un punt de trobada social, un grup de persones que volen parlar millor el català amb una o dues persones que el parlen bé.
Durant unes hores a la setmana i en un calendari indefinit, els «xerraires» (així anomenem les persones que assisteixen als grups Xerrem) parlen entre ells i en grups de tres o quatre fent-se preguntes i contestant-les.

Les preguntes estan organitzades per nivells; demanen inicialment respostes simples i senzilles, però a mesura que s’avança, augmenten de nivell i reclamen un domini més alt de llengua.

Els que dinamitzen el grup, anomenats «xerpes» (gent que parla la llengua del país, que en coneix els referents i que col·labora amb els que volen parlar-la i conèixer el tarannà d’aquesta terra), ajuden els xerraires a parlar millor, els orienten pel que fa a les oportunitats d’aprendre o d’usar la llengua i presenten referents de catalanitat relacionats amb els temes de què es parla en les converses. No fan de professors: actuen com a conciutadans que parlen bé i són capaços d’indicar com es diuen les coses.

Les converses giren a l’entorn de temes característics de les relacions socials, de tal manera que els xerraires escenifiquen constantment situacions de comunicació que es donen habitualment al carrer, en un bar, a la sala d’espera d’un ambulatori, en una botiga i en tants altres llocs; són situacions en què el fet de xerrar té com a finalitat única l’entesa cordial i amena entre persones; situacions on les persones que s’introdueixen en una nova llengua troben camí obert per adquirir i consolidar la seva competència oral. Als grups Xerrem, doncs, es recull i es practica l’experiència relacional del carrer per remetre-la novament al mateix carrer de la mà dels nous parlants.

Tres eixos principals configuren el projecte Xerrem i en constitueixen els objectius principals: l’ús de la llengua, la cohesió social i l’estimació del país.

23 de juny 2010

• Club de lectura Fàcil:Accents de Dolors Berenguer. Versió a LF Eugenia Salvador. A càrrec d’Ester Martí. Voluntariat per la llengua

Cloenda del curs de català i del Club de Lectura Fàcil.
Dimarts 22 de juny a les 19h a la sala polivalent de la biblioteca

• Club de Lectura Port endins de Vicent Pellicer. Amb la presència de l’autor.

Dilluns 21 de juny a les 19,30h a la sala polivalent de la biblioteca

Conta contes amb música per a cor i piano. El Follet Valent de Rosa Nogué , música Núria Juanet. A càrrec del Petit Cor Flumine. Organitza Cor Flumine

Amb motiu del Dia Europeu de la Música, La Biblioteca ha preparat una sessió de conta contes amb música i veus. El dilluns 21 de juny se celebra el Dia Europeu de la Música. Aquesta iniciativa va néixer a França l’any 1982 com a “festa de la música” i l’any 1985, coincidint amb l’Any Europeu de la Música, es va constituir com a Dia Europeu.

Dijous 21 de juny, coincidint amb el solstici d’estiu, a les 19h a la planta baixa de la biblioteca

Presentació de l'acte: Sr. Joan Caballol, Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa



 Narradora del conte: Alícia Gamundi
Directora del Cor: Maria del Mar Lombarte
Petit Cor Flumine

21 de juny 2010

La Biblioteca Marcel·lí Domingo clou amb èxit el curs del Club de Lectura Fàcil


El Club de Lectura Fàcil (CLF) és a punt de cloure el curs a la Biblioteca Marcel·lí Domingo amb unes xifres molt engrescadores pel que fa a la participació de lectors i lectores. Durant el període gener a juny de 2010, cada llibre del programa s'ha sol·licitat entre una i dues vegades, estimant-se que cada mes s'han incorporat a la lectura i/o han participat en la tertúlia mensual sobre el llibre al voltant d'una cinquentena de persones.


L'Associació de Lectura Fàcil, adreçada a alumnes i usuaris de diferents centres educatius, voluntaris i persones que aprenen una segona llengua o que tenen dificultats de comprensió lectora pel nivell de formació o per dificultats de lectoescriptura, compta amb una pàgina web en la que es pot conèixer tot al voltant d'aquesta tècnica que pretén facilitar l'accés a la lectura a persones amb dificultats per a fer-ho amb normalitat (www.lecturafacil.net).

El proper 22 de juny, a Biblioteca Marcel·lí Domingo, tindrà lloc la cloenda del curs amb la tertúlia sobre el llibre "Accents", acte que serà registrat en suport audiovisual per a la seva difusió donat l'èxit d'aquest programa a Tortosa en l'àmbit de Catalunya.

18 de juny 2010

• Xerrada: Dona i Salut: espais de participació. A càrrec de Lola Santacatalina (Antropologa). Organitza Institut Català de les Dones

Es tracta de retornar a les dones el protagonisme sobre la seva salut a través d'aspectes com l'auto coneixement del cos, l'exploració de la sexualitat i la sensualitat, la reflexió sobre el desig, la decisió lliure de ser o no ser mares, la presa de decisions sobre la salut o el dret a participar en l'organització dels serveis de salut

Dijous 17 de juny a les 19.00 hores a la sala polivalent

14 de juny 2010

Visita a dos biblioteques públiques de les Terres de l’Ebre: Marcel·lí Domingo de Tortosa i Biblioteca d'Alcanar

El SSLPC organitza cada any una visita a diverses biblioteques del territori que considera “modèliques” , la visita va destinada a arquitectes territorials, personal dels serveis de suport i regidors d’ajuntaments implicats en la construcció d’una biblioteca. L’objectiu és que agafin idees i coneguin de primera ma coses que funcionen i que no. Per aquesta trobada de les Terres de l'Ebre ha estat seleccionada la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i la biblioteca d'Alcanar.


A l'acte del dilluns 14 de juny varen assistir un representant  de l'Administració Pública, el Sr. Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Joan Caballol , i el Delegat de Cultura de les Terres de l'Ebre, El Sr. Xavier Vega.

Unes 40 persones varen poder visitar la biblioteca des de les 10h del matí fins a les 12,30h de migdia.

Després del parlament dels dos polítics del territori i de la benvinguda per part de la directora, varen fer les presentacions i es va preparar un petit àpat.

  •  Visita als espais: (Durada: 20 minuts)

  • Exposició (Durada : 40 minuts.)

Explicació a càrrec de l’arquitecte autor del projecte Ramon Valls: principals aspectes del projecte arquitectònic, de mobiliari i equipament; senyalització i imatge gràfica; instal•lació i muntatge...

Explicació de la biblioteca per part de la directora , Irene Prades: tipologia de biblioteca, població a qui s’adreça, usuaris, serveis, usos...



Xerrada i Presentació del llibre Guia de la Serralada de Cardó, Boix i Coll de l’Alba. de Joan Josep Tiron

• Xerrada i Presentació del llibre Guia de la Serralada de Cardó, Boix i Coll de l’Alba. de Joan Josep Tiron. Editorial Cossetània. Divendres 11 de juny a les 19,30h h a la sala polivalent de la biblioteca



11 de juny 2010

PROJECTE FOTOGRÀFIC A L'ENTORN DE LA BIBLIOTECA PÚBLICA DE CATALUNYA

Durant el 2010, la Subdirecció General de Biblioteques (SGB) posa en marxa la realització d’un reportatge fotogràfic extens en trenta-cinc biblioteques representatives de les cinc demarcacions de Catalunya triades pel Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC). El reportatge es destinarà a la producció d’una exposició itinerant sobre la lectura pública a Catalunya, i la creació d’un fons d’imatges per ser usades en diferents accions de comunicació, promoció i publicitat en tots els mitjans i suports.


El projecte anirà a càrrec del fotògraf Josep Algans i del dissenyador Manel Gràvalos.


FOTOS CEDIDES PER L'AUTOR DEL REPORTATGE JOSEP ALGANS DE L'EQUIP DE LA BIBLIOTECA

Objectius

1. Crear un fons d'imatges sobre les biblioteques públiques de Catalunya que mostrin els valors d’aquests serveis (els edificis, els espais d'interacció entre les persones, les persones –treballadors i usuaris-, les activitats, etc.), per ser usades pel SGB per usos interns de formació i assessorament així com externs de comunicació, promoció i publicitat en tots els mitjans, tan impresos com audiovisuals inclòs Internet (presentacions i comunicacions en esdeveniments professionals, difusions a través d’aplicacions web, publicacions, màrqueting, etc.).

2. Realitzar una exposició fotogràfica itinerant per les biblioteques públiques de Catalunya i espais no lectors, per difondre els valors del SLPC entre la ciutadania.

10 de juny 2010

Xerrada: Revetlles amb precaució. A càrrec de Francesc Bertomeu


Xerrada: Voreres Irregulars: nens del carrer a Delhi a càrrec d’ Enric Donate

• Xerrada: Voreres Irregulars: nens del carrer a Delhi a càrrec d’ Enric Donate. (Professor de català a la
la Universitat de Delhi)



8 de juny 2010

Club de lectura Fàcil:Moby Dick de German Melville a la bioblioteca Marcel·lí Domingo

Club de lectura Fàcil:Moby Dick de German Melville. Versió a LF Josep Lorman. A càrrec d’Eva Bayerri. Consorci per la Normalització Lingüística per la llengua.


Dimecres 9 de juny a les 19h a la sala polivalent de la biblioteca

4 de juny 2010

Entrevista a Hassan Daoudi (usuari de la biblioteca Marcel·lí Domingo) a la Revista Catalonia Today



Us adjunto article que ha sortit a la revista CATALONIA TODAY del mes de juny (l'edita El Punt per a residents a Catalunya anglòfons) amb una entrevista a Hassan Daoudi (exaprenent i extreballador de l'Ajuntament de Tortosa, i actualment estudiant i voluntari per la llengua)i a Kenia Guevara (aprenent de català).

Tots dos conformen una parella lingüística de Tortosa (inscrits al programa Voluntariat per la Llengua) que es troben cada setmana per practicar la conversa en català. Hassan és un exemple d'aprenentatge i de superació, ja que va començar com a aprenent i, en tres anys, ja és voluntari. Ara ajuda a altres persones que volen aprendre català, com la Kenia Guevara.

3 de juny 2010

Xerrada sobre les drogues per als Joves de PII (Projecte Itinerant Intercultural)

                                        Dimecres 2 de juny  a les 18h a la sala de literatura

La Força de voluntat i altres contes de Quim Monzó (per adults), a càrrec de la companyia l’Espina de la Sardina


Passa amb Quim Monzó el mateix que amb Woody Allen: mai ens fa mandra tornar a veure, en aquest cas llegir, una història seva. Per això ens hem atrevit, i ho considerem una gran gosadia, tal com diu el poeta.
Enric Casas, a posar drets alguns dels seus contes.

La tria realitzada no respon a cap mena de lògica tradicional. No hi ha un criteri cronològic ni temàtic, simplement he triat aquells que ens han agradat més per a ser narrats i, en conseqüència, escoltats.
Considereu aquesta sessió com un tast dels seus contes i disposeu-vos a assaborir tot el que tenen d'intel·ligents, innovadors, valents i impertinents. En definitiva, a assaborir tot allò que ja sabeu de Quim Monzó.



Sessió de narració de contes per a adults a càrrec d'Assumpta Mercader. La sessió de l'espectacle "La força de voluntat i altres contes de Quim Monzó", que ofereix un tast dels seus millors contes.


• Conta contes: Bruixes i bruixots (per a xiquets i xiquetes de 4 a 8 anys), a càrrec de la companyia l’Espina de la Sardina


Herbes remeieres, cues de rata, un polsim de lletres, quatre llibres trinxats, dues potes de granota i una bona dosis de simpatia. Aquestes són les característiques d’aquesta sessió. Contes de mags, bruixes i personatges amb poders que ens faran passar una estona encantada.

                                        Un bon antídot per un mal encanteri... És un bon somriure