Cada 25 de maig es celebra el Dia d'Àfrica per commemorar la instauració de l'Organització de la Unitat Africana (OUA) l'any 1963, organisme substituït per la Unió Africana (UA) al juliol de 2002.
Aquesta jornada esdevé una bona oportunitat per acostar-se a aquest continent amb una mirada oberta, crítica amb possibles clixés i estereotips. Tots coneixem els tòpics sobre l'Àfrica, entre els que podem trobar:
• Àfrica dèbil: que pot generar una imatge de les persones africanes com passives, dependents, sense recursos...
• Àfrica exòtica, per a cercadors ocasionals d'aventura i vivències "primitives" per al consum.
• Àfrica salvatge: reforçant una imatge deshumanitzada dels habitants d'Àfrica.
• Àfrica homogènia, oblidant la diversitat de països i realitats que integren el continent, com qualsevol altre.
És per aquest motiu que la Biblioteca Marcel•lí Domingo vol donar a conèixer a una de les comunitatsque viuen aquí a la nostra ciutat i amb qui compartim el dia a dia.
És el cas de la comunitat Senegalesa. Alguns dels seus membres venen a la biblioteca i molts són voluntaris, per la qual cosa podem dir que estan molt integrats i participen en les diferentes activitats que programem durant tot l’any.
Però també volem conèixer algo més del seu país, les seves tradicions, la seva música i la seva gastronomia.
Sabieu que l’arroç és la base de la gastronomia de Senegal? O que tenen una beguda que s’anomena boye i que s’extrau de l’arbre bao bao, simbol d’aquest país.
Sabieu també que el kora és um dels instruments típics d’aquest país?. O que el bisap és um suc d’herbes que va molt bé per combatir el cansament. O la yassa un plat que consisteix em arroç, carn de corder.etc.
Bé, doncs de tot això ens hem assabentat mitjançant l’activitat dels Contes africans.
Um dels objectius d’questa activitat fou la d’iniciciar-se en l’art d’expressar-se i fer-se escoltar, pendre consciència del poder de la paraula i mostrar eines per entendre i fer-se entendre, veure i fer veure, sentir i fer sentir, tot el que comporta el gènere narratiu per excelència: el conte
La Subdirecció General de Biblioteques, del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya amplia amb el títol Cultures de l’Àfrica la col·lecció de bibliografies temàtiques dedicades a les cultures del món Cultures de l'Àfrica:Bibliografia selectiva
AUTOR DEL CONTE: MUSTAPHA FALL
ADAPTACIÓ DEL CONTE: ZORAIDA BURGOS
25 DE MAIG ALES 18,30H A LAPLANTA BAIXA DE LA BIBLIOTECA
Divendres 21 de maig, a les 18:30 h, es va celebrar a la Bibliotca Marcel·lí Domingo de Tortosa l'entrega de premis de la IV edició “Esport i Cultura”,
que la biblioteca atorga als esportistes del Club Natació Tortosa que són més constants en els entrenaments.
I aquest any la biblioteca premiarà també als seus usuaris i usuàries més assidus dels cinc Clubs de Lectura que funcionament actualment:
• Club de Lectura Adults coordinat per Jesús Tibau
• Club de Lectura Fàcil coordinat per Esther martí
• Club de Lectuar Fàcil coordinat per Eva Bayerri
• Reading Club coordinat per Begonya Moya
• I Club de Lectura en Francès coordinat per Fernanda Franquet
• Club de Lectura Jove de l’I.E.S. de l’Ebre i Col•legi de les Teresianes
El premi consisteix en un lot de productes culturals: llibres cedits per la biblioteca, entrades per a esdeveniments culturals programats a la nostra ciutat com ara Cinema, La Mostra de jazz i el Festival de Música de Felip Pedrell. Volem donar les gràcies a la gent de l’ Acadèmic i a l'IMACT per el suport i aportacions que han fet possible una nova edició d'aquestos premis.
Volem agraïr per quart any consecutiu el suport de La Fundació "La Caixa", en la persona del Sr. Carles Marqués Director del Centre Cultural i Social de Tarragona que ha fet donació d’entrades per a gaudir de tot un dia d’activitats al Caixa Forum a Tarragona, per la qual cosa hi disposarem d’un autobús a la tardor hivern d’aquest d’any, així com també d’entrades per a COSMOCAIXA a Tarragona.
També donem les gràcies també al Sr. Jordi Farrés director de l'Oficina "La Caixa" de Ferreries per la seva presència i el seu suport.
I Per últim agraïm al Sr. Jordi Gaseni representant territorial de l’Esport de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre per la seva col•laboració amb material de merchandaising.
Desitgem que els premis que van rebre els seleccionats els motivin encara mes per continuar practicant la natació i que al mateix temps els serveixi per gaudir d'uns bons moments d'oci.
Per altra banda, com a valor afegit per anar-hi, en aquesta ocasió i com a novetat, es va'inaugurar una exposició fotogràfica amb instantànies de la present temporada 2009-2010 que té como a títol “REFLEXES A L'AIGUA”, i que podeu veure als passadissos de la segona planta de la biblioteca fins a finals del mes de maig.
Dimarts 4 de maig a les 19h a la sala polivalent de la biblioteca
Arca és una associació protectora d'animals, sense ànim de lucre, que neix gràcies a l'iniciativa d'un grup de persones voluntàries que volem aportar el nostre esforç per aconseguir un món millor i més just amb tots el éssers vius.
Acollen els animals abandonats en un refugi, els proporcionen aliments i cures veterinàries i fan diferents campanyes de conscienciació i d'adopció per tal d'aconseguir-los una nova casa.
• Campanya de conservació i funcionament d’una protectora: ARCA. a càrrec de Ruth Guardiola.Organitza ARCA (Associació per al Refugi i Cura dels Animals). Col•labora biblioteca
Pareixia que no arribaria el dia, però ja som aquí! Arriba el mes de maig amb la quarta edició de la trobada de blocaires més antiga de totes les esferes que es fan i es desfan, l’Ebrebloc! Apunteu-vos-ho a l’agenda, no hi podeu faltar!
DISSABTE, 15 DE MAIG
Sala Polivalent de la Biblioteca Marcel·lí Domingo
9.45 – 10.00 h · Inauguració de la jornada
10.00 – 10.45 h · El podcast en català, a càrrec de Jaume Llambrich
10.45 – 11.00 h · Esmorzar
11.15 – 12.00 h · Protegir (o no) la nostra informació a la xarxa, a càrrec de David Comuñas
12.00 – 12.45 h · Taula redona: Blocs, entitats culturals i moviments socials,
amb la participació de Jordi Jordan (Amics dels Castells), Guillem Argelich (Casa de l’Aigua i Ebre Decideix) i Lluc Ulldemolins (Casal Aixumara). Modera: Gustau Moreno
Podeu escoltar les xerrades de les diferents activitats a Ràdio Ebrebloc
Tots els dimecres representats de diferents associacions i entitats de la nostra ciutat es reuneixen a la biblioteca per consensuar temes sobre convivència comunitària .
El dia 11 de maig tingué lloc a Tortosa la cloenda del Pla Pilot de Lectura Fàcil iniciat el març del 2009. La reunió havia estat convocada per Carme Mayol, de l’Associació Lectura Fàcil, responsable del desenvolupament del Pla, que hi assistí acompanyada de Joana Casas Poves de la Subdirecció General de Biblioteques de la Generalitat.
Una nombrosa assistència, més de vint persones, encapçalada per la Directora de la Biblioteca Irene Prades i la responsable de la coordinació dels clubs Maribel Alqueza participà activament al llarg de gairebé dues hores, intercanviant experiències, oferint propostes i també formulant preguntes. Alguns dels assistents era la primera vegada que connectaven amb l’Associació, per la qual cosa es presentà un cop més el projecte i s’insistí en la idoneïtat d’aquestes publicacions per impulsar la lectura entre segments de població amb dificultats de comprensió lectora. La reunió finalitzà amb una invitació de l’Associació Lectura Fàcil a un cafè amb pastes a tots els presents.
La valoració global del desenvolupament del Pla Pilot a Tortosa és molt positiva, la implicació en primer lloc de la biblioteca, i la dedicació i l’entusiasme dels professionals del món de la docència, del personal adscrit a l’àmbit d’assistència social i dels voluntaris que hi han col•laborat han aconseguit la creació i desenvolupament de molts clubs de Lectura Fàcil (13), de diverses tipologies, que han funcionat amb un excel•lent nivell d’eficàcia. Ha estat el municipi que millor resposta ha donat al Pla Pilot.
L’Associació Lectura Fàcil ha considerat oportú premiar la bona feina feta regalant a la Biblioteca un lot de les noves publicacions LF, també es regalà un llibre i una bossa LF a cada un dels assistents a la reunió.
Per la seva part la Generalitat de Catalunya també ha volgut premiar a la Biblioteca Marcel•li Domingo oferint-li diverses activitats de promoció lectora que s’hauran de desenvolupar al llarg del nou curs; l’objectiu d’aquesta nova actuació serà la d’ampliar i consolidar la tasca iniciada a partir del Pla Pilot LF
La plaça de Barcelona, al costat de l'antic mercat del peix, ha estata aquest dissabte al matí l'escenari de la primera Festa del Comerç Just i de la Banca Ètica a Tortosa. La festa és coordinada per l'Ajuntament, amb la participació de Tot Món, Atzavara-Arrels, l'entitat Obre't'Ebre, Voluntaris de Nadal Jove, l'Associació 4 més 1, Creu Roja Joventut, La Vianda, el casal Panxampla, la biblioteca Marcel·lí Domingo i el Casal de Dones de Reus.